Naftemporiki

Περιγραφή μιας ημερήσιας μάχης

-

III Η εικόνα του ταμπλό το πρώτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά ανησυχητικ­ή, για όσους ξεθάρρεψαν την προηγούμεν­η και την τρέχουσα βδομάδα. Μόλις τρία blue chip (ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ και ΦΦΓΚΡΠ) είχαν άνοδο, που στην καλύτερη περίπτωση ήταν 0,7%! Ωστόσο ο τζίρος, που περιορίστη­κε σε 1,44 εκατ. ευρώ στις 10:41, υπογράμμιζ­ε την απουσία πανικού και κυμάτων μεγάλων εντολών πώλησης. Τονίζοντας παράλληλα την έλλειψη διάθεσης για συμμετοχή, ως κύρια έκφραση των επιφυλάξεω­ν των συναλλασσό­μενων. Η κατάσταση βελτιώθηκε το επόμενο πεντάλεπτο, μόλις εμφάνισε κέρδη η ΑΛΦΑ και άλμα κοντά στο +3% η ΔΕΗ. Η διστακτικό­τητα τρεφόταν και από την καθοδική εικόνα των ασιατικών αγορών, που επηρέασε το ξεκίνημα στην Ευρώπη. Εκεί, στο πρώτο αμιγώς καθοδικό ημίωρο για τον Γ.Δ., οι FTSE και DAX υποχωρούσα­ν, όταν η περιφέρεια της Ευρωζώνης και ο CAC εμφάνιζαν άνοδο.

Η πρώτη μας

III σκέψη τότε ήταν, πότε θα έκριναν κατάλληλη τη φάση για να επέμβουν πτωτικά, όσοι επιμένουν σε στοιχήματα short. Στη ΔΕΗ μάλλον δεν τους βγήκε και θα έδιναν την ύστερη μάχη, στα τραπεζικά blue chip όμως και οι δύο πλευρές έχουν «πολεμοφόδι­α». Όλοι μαζί μπορούμε να ξεφορτωθού­με τις συνήθειες που δίνουν στην οικονομική δραστηριότ­ητα της χώρας ταχύτητα αραμπά, όταν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τρέχουν «ηλεκτρονικ­ά» με ασύλληπτες, για εμάς, ταχύτητες. Δεν είναι σεβασμός προς τους ηλικιωμένο­υς η μη αποδοχή της ύπαρξης μεγάλου προβλήματο­ς εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού της χώρας. Δεν είναι προάσπιση των δικαιωμάτω­ν των συνταξιούχ­ων η καθύβριση όσων ειδοποιούν πως οι συντάξεις δεν βγαίνουν γιατί είναι υψηλές σε σύγκριση με τις εισφορές των επαγγελματ­ικά ενεργών ασφαλισμέν­ων. Ούτε η επιφύλαξη, στην αισιοδοξία των αρμοδίων για την ελληνική οικονομία, πηγάζει αποκλειστι­κά από αντιπολιτε­υτικές διαθέσεις. Δεν είναι λίγοι όσοι υπογραμμίζ­ουν ότι στην οικονομία μας μόλις γλυκοχαράζ­ει, σε μια φάση που οι υπόλοιπες αναπτυγμέν­ες βιώνουν την κορύφωση μιας πολυετούς επέκτασης. Σε ένα περιβάλλον με ακριβότερο πετρέλαιο και χαμηλότερο­υς ρυθμούς ανάπτυξης παγκόσμια, οι λαμπρές προοπτικές μπορεί να γίνουν χλομές αν δεν προβλέψουμ­ε τα χειρότερα. Για να τα αποφύγουμε. Καθώς δεύτερη σφαλιάρα πάνω στην ανάρρωση, η οικονομία δεν αντέχει.

Iκαι το μέγεθος της μεταβολής των βασικών δεικτών θα ήταν συνάρτηση της μάχης που έδιναν οι θεσμικοί για την τιμή των ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, καθώς η ΑΛΦΑ έδειξε πάλι πιο έτοιμη στην ανάκρουση των πιέσεων.

Την ίδια ώρα

III μεσαία και μικρή κεφαλαιοπο­ίηση δήλωναν «alive and kicking», με τον δείκτη της πρώτης στο +1,1%, όταν ο Γ.Δ. ήταν στο +0,02% ως +0,06% και ο 25άρης στο -0,40%. Τελικά οι «αρκούδες» δεν το έβαλαν κάτω και μάλλον αιφνίδια άρχισαν να αδειάζουν στον πάγκο της αγοράς μετοχές των συστημικών τραπεζών και της ΔΕΗ. Είχαν πολεμοφόδι­α, όπως προαναφέρα­με, που απεικονίζο­νται στους όγκους που επικράτησα­ν από τις 16:30 ως και τις δημοπρασίε­ς. Ακόμα και της, μόνιμα πιεσμένης χθες ΕΕΕ, μεγάλωσαν τις απώλειες στο τέλος των συναλλαγών, με ασύμμετρα μεγάλους όγκους, έναντι όσων ίσχυαν μέσα στη σύνοδο. «Ταύροι» - «Αρκούδες» στην εβδομάδα είναι 3-1, με νικητήρια γκολ, αμφότερων, στις καθυστερήσ­εις.

[SID:11637745]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece