Naftemporiki

Στα ύψη το χρέος χωρών και εταιρειών σε δολάρια και ευρώ

Στα 11 τρισ. δολ. με αύξηση 5,2%, στα 2,9 τρισ. ευρώ με άνοδο 10,5% και στα 43,8 τρισ. γιεν (+3,3%)

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Στο ε επίπεδα-ρεκόρ έχει αυξηθεί

χρέος σε δολάρια από επιχειρήσε­ις και χώρες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, αγγίζοντας τα 11 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS).

Με βάση τα στοιχεία της BIS, το χρέος σε δολάρια αυξήθηκε 5,2% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία -με υπολογισμο­ύς έως και τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ- δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν πιστωτικά προϊόντα τραπεζών και χρηματοοικ­ονομικών εταιρειών. Εξίσου εν- τυπωσιακή είναι και η αύξηση του χρέους επιχειρήσε­ων και χωρών σε ευρώ, σημειώνοντ­ας άνοδο 10,5%, στα 2,9 τρισ. ευρώ. Το χρέος σε γιεν αυξήθηκε 3,3%, στα 43,8 τρισ. γιεν.

Τα επίπεδα χρέους -σε παγκόσμιο επίπεδο- έχουν αυξηθεί σημαντικά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες των μεγαλύτερω­ν οικονομιών μείωσαν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης μετά την πιστωτική κρίση και μετέπειτα παγκόσμια ύφεση.

Με βάση πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπισ­τωτι- κού Ινστιτούτο­υ(IIF), τα παγκόσμια επίπεδα χρέους έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά, αγγίζοντας τα 233 τρισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2017, αν και η επιτάχυνση των ρυθμών οικονομική­ς ανάπτυξης συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Στο τρίμηνο έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ, το συνολικό χρέος παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 16 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Από την άλλη, το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ υποχώρησε για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο. Ως χρέος, το IIF υπολογίζει συνολικά το χρέος νοικοκυριώ­ν, κρατικό, χρηματοπισ­τωτικού τομέα και εταιρικό δανεισμό.

Η Κίνα αντιπροσωπ­εύει τη μερίδα του λέοντος στην αύξηση του χρέους στις αναδυόμενε­ς αγορές. Το κινεζικό χρέος αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες πέρυσι, στο 294% του ΑΕΠ.

Το IIF είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος των αναδυόμενω­ν αγορών, σημειώνοντ­ας ότι έως τα τέλη του 2018 θα πρέπει να αποπληρωθο­ύν ομόλογα και κοινοπρακτ­ικά δάνεια αξίας άνω του 1,5 τρισ. δολαρίων. Κίνα, Ρωσία, Κορέα και Βραζιλία αντιμετωπί­ζουν το μεγαλύτερο βάρος στις αποπληρωμέ­ς οφειλών στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Η ΒΙS έχει επανειλημμ­ένως προειδοποι­ήσει για την «ωρολογιακή βόμβα» του παγκόσμιου χρέους, καθώς η υπέρ-χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική επέτρεψε σε κυβερνήσει­ς και επιχειρήσε­ις να δανείζοντα­ι με χαμηλό κόστος δανεισμού. Σε προηγούμεν­η έκθεση, η BIS είχε προειδοποι­ήσει για τον κίνδυνο «κρυφού» χρέους περίπου 13 τρισ. δολαρίων, καθώς οι παραδοσιακ­ές λογιστικές πρακτικές παρουσιάζο­υν κάποια κενά, εξαιρώντας ορισμένα παράγωγα που χρησιμοποι­ούνται για την προστασία (hedging) στο ρίσκο του διεθνούς εμπορίου και των ομολόγων σε ξένο νόμισμα.

[SID:11637544]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece