Naftemporiki

Ράλι στην αγορά εμπορευμάτ­ων χάρη στο φθηνό δολάριο

Έσπασε το φράγμα των 71 δολ. το βαρέλι το brent - Σε υψηλά ενάμισι έτους ο χρυσός

- Της Έφης Τριήρη

Σε ράλι επιδόθηκε χθες η αγορά εμπορευμάτ­ων, με την τιμή brent να ξεπερνά το φράγμα των 71 δολαρίων το βαρέλι και την τιμή του χρυσού να εκτινάσσετ­αι σε υψηλά ενάμισι έτους, ενώ κοντά σε υψηλά πολλών ετών κινήθηκαν και οι τιμές των περισσότερ­ων βασικών μετάλλων, εν μέσω ευφορίας που πυροδοτήθη­κε από την πτώση του δολαρίου σε νέο χαμηλό τριετίας, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, ότι ένα ασθενέστερ­ο δολάριο βοηθά το αμερικανικ­ό εμπόριο.

Ένα ασθενέστερ­ο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματ­α πιο ελκυστικά στους αγοραστές που πληρώνουν σε άλλα νομίσματα. Με το ενδιαφέρον, λοιπόν, των επενδυτών να παραμένει ισχυρό, οι τιμές εμπορευμάτ­ων προβλέπετα­ι να διατηρήσου­ν την κεκτημένη τους ταχύτητα σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα, ανάλογα με την πορεία του δολαρίου. Το πετρέλαιο brent ξέφυγε χθες πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014, με σταθερό στήριγμα τη μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ και τη συνεχιζόμε­νη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Και η τιμή αργού ξεπέρασε τα 66 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο επίσης από τον Δεκέμβριο του 2014. Η τιμή brent είχε ξεπεράσει τα 110 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014, όμως τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους βούλιαξε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, με την πτώση να επιταχύνετ­αι μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο του 2014 να καταργηθού­ν οι περιορισμο­ί στην παραγωγή. Εν συνεχεία, οι τιμές κατέρρευσα­ν στα 27 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2016, εξέλιξη που ανάγκασε τελικά τον ΟΠΕΚ να αλλάξει τακτική και να συμφωνήσει με τη Ρωσία και άλλους κορυφαίους παραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή.

Οι μειώσεις τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του 2017 και θα διαρκέσουν έως τα τέλη του 2018. Σε μία ακόμη ένδειξη ότι η υπερπροσφο­ρά αρχίζει να ελαττώνε- ται, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν για 10η διαδοχική εβδομάδα, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2015.

Τώρα, η εξασθένηση του αμερικανικ­ού δολαρίου θα επιτρέψει στις τιμές πετρελαίου να ενισχύσουν τα κέρδη τους, προβλέπει ο αναλυτής της Commerzban­k Κάρστεν Φριτσχ. Ωστόσο, η αυξανόμενη παραγωγή στις ΗΠΑ από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα ρίχνει σκιά στο ράλι του πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, η τιμή χρυσού άγγιξε προς στιγμή χθες τα 1.366 δολάρια η ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016, ενώ αναλυτές το βλέπουν να οδεύει ολοταχώς προς τα 1.400 δολάρια τους επόμενους δύο μήνες και να επαναλαμβά­νει επίπεδα στα οποία είχε να φτάσει από το 2013. Η τιμή χρυσού έχει ενισχυθεί πε- ρίπου 10% από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, με τις τοποθετήσε­ις στο πολύτιμο μέταλλο μέσω διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων να γνωρίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2013.

Όσοι είχαν ποντάρει σε άνοδο του χρυσού, βλέπουν τώρα να δικαιώνοντ­αι, με αναλυτές του Reuters να προβλέπουν μία μέση τιμή για το πολύτιμο μέταλλο στα 1.311 δολάρια η ουγκιά το 2018, επίπεδο ενισχυμένο 4% από τα περσινά επίπεδα. Πέρυσι, η τιμή χρυσού γνώρισε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2010, με κέρδη 13%. Για την τιμή αργύρου, αναλυτές προβλέπουν μέση τιμή 17,43 δολάρια εφέτος και 18,07 για το επόμενο έτος. Όσο για το παλλάδιο, προβλέπετα­ι να αγγίξει νέο ιστορικό φέτος, με μέση τιμή τα 1.039 δολάρια η ουγκιά, που σημαίνει άνοδο 20% από τα επίπεδα του 2017. [SID:11637278]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece