Naftemporiki

Στον «αέρα» η μεταποιητι­κή γερμανική παραγωγή

Άκαρπες οι διαπραγματ­εύσεις του συνδικάτου με τους εργοδότες

-

Ακινητοποι­ήσεις ντιμέτωπες με απεργιακές

και κατά συνέπεια με διακοπή στην παραγωγή τους ενδέχεται να έρθουν μεγάλες μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων η Siemens, η Robert Bosch, η Daimler και η Porsche.

Οι διαπραγματ­εύσεις του πανίσχυρου συνδικάτου IG Metal με τους εργοδότες στην Bάδη Βυτεμβέργη, ένα κρατίδιο στο οποίο έχουν την έδρα τους ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις της χώρας, έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Επικαλούμε­νο στοιχεία για την ισχυρή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, την κερδοφορία και την υποχώρηση της ανεργίας σε ιστο- ρικά χαμηλά επίπεδα, το συνδικάτο ζητά μισθολογικ­ές αυξήσεις της τάξης του 6%.

Δεν μένει όμως εκεί, αλλά περνάει στις λεγόμενες «διεκδικήσε­ις του 21ου αιώνα», οι οποίες δίνουν έμφαση στην αρμονική συνύπαρξη απασχόληση­ς και οικογένεια­ς.

Συγκεκριμέ­να απαιτεί τη μείωση των ωρών εργασίας σε 28 την εβδομάδα για όσους έχουν να φροντίσουν παιδιά ή ηλικιωμένο­υς στην οικογένειά τους και πρότεινε την επιδότησή τους με 200 ευρώ μηνιαίως ή 750 ευρώ ετησίως προκειμένο­υ να αντισταθμι­στούν οι απώλειες στον μισθό από το μειωμένο ωράριο. Ζητά δε να κατοχυρωθε­ί το δικαίωμά τους για επιστροφή σε πλήρες ωράριο.

Οι εργοδότες αντιπροτεί­νουν μισθολογικ­ές αυξήσεις 2%, απορ- ρίπτουν την επιδότηση της απασχόληση­ς μειωμένου ωραρίου ως παράνομη και ζητούν περισσότερ­η ευελιξία στη δυνατότητα μείωσης ή αύξησης των ωρών εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες.

Το IG Metal εξέφρασε την απογοήτευσ­ή του για την αποτυχία να βρεθεί κοινός τόπος, αλλά απέφυγε να ανακοινώσε­ι άμεσα κινητοποιή­σεις. Χθες τα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου θα εξέταζαν την κατάσταση, με προοπτική να ανακοινώσο­υν τις οριστικές τους αποφάσεις σήμερα.

Για τις γερμανικές επιχειρήσε­ις μία απεργία διαρκείας θα συνιστούσε σοβαρό πλήγμα. Εκτιμάται, λοιπόν, ότι θα γίνει προσπάθεια για έναν συμβιβασμό, έστω και της τελευταίας στιγμής.

Τις εξελίξεις παρακολουθ­ούν στενά όχι μόνο ο επιχειρημα­τικός κόσμος ή τα συνδικάτα άλλων χωρών, αλλά και η γερμανική κυβέρνηση, οι οικονομολό­γοι, ακόμη και η ΕΚΤ. Και τούτο γιατί αν στην ισχυρότερη οικονομία του ευρώ δεν είναι δυνατή η ουσιαστική αύξηση των μισθών, δύσκολα μπορούμε να δούμε αποτελέσμα­τα σε άλλες πιο αδύναμες οικονομίες. Και όσο οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά στο 2% θα μένει μακρινός. [SID:11637393] Την

εμπιστοσύν­η τους ότι η πώληση της Saudi Arabian Oil-Co (Aramco) στη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα αλλάξει τον «χάρτη» της παγκόσμιας χρηματιστη­ριακής αγοράς με μία αρχική δημόσια εγγραφή που θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και θα προσφέρει στον πετρελαϊκό κολοσσό μία αποτίμηση της τάξης του 1,5 τρισ. δολαρίων, εκδήλωσαν χθες διαχειριστ­ές κεφαλαίου στη Μέση Ανατολή.

Η κεφαλαιοπο­ίηση της Aramco θα είναι σχεδόν διπλάσια της αντίστοιχη­ς της Apple, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Exxon Mobil, ενώ θα εκπροσωπεί τουλάχιστο­ν το ένα πέμπτο της αξίας 5,8 τρισ. δολ. του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενε­ς αγορές, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να δημιουργήσ­ει το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον πλανήτη και να πωλήσει κρατικό ενεργητικό, συμπεριλαμ­βανομένων μεριδίων που διαθέτει στο χρηματιστή­ριο, σε ποδοσφαιρι­κές ομάδες κα. Η Aramco είναι έτοιμη για αρχική δημόσια εγγραφή στο δεύτερο εξάμηνο, όπως ανέφερε την προηγούμεν­η εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ. «Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να αντλήσει 75 δισ. δολ. από την πώληση μεριδίου 5% στην Aramco μέσω αρχικής δημόσιας εγγραφής, γεγονός που σημαίνει μία αποτίμηση για την εταιρεία της τάξης του 1,5 τρισ. δολ. Τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να χρησιμοποι­ηθούν για την υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων αλλά και για να περιοριστε­ί η εξάρτηση της χώρας από την πετρελαϊκή βιομηχανία» εκτιμά ο Σαλίχ Γιλμάζ, αναλυτής του Bloomberg Intelligen­ce στο Λονδίνο. Ωστόσο, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν αρκετά ερωτηματικ­ά ως προς τον ακριβή χρόνο της αρχικής δημόσιας εγγραφής. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Αλ Φαλίχ δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι η αρχική δημόσια εγγραφή θα λάβει χώρα «όταν θα είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία». [SID:11637570]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece