Naftemporiki

Η τουρκική επίθεση στη Β. Συρία ραγίζει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Προειδοποί­ηση Τραμπ και γερμανική παρέμβαση που ζητεί να έρθει το θέμα στο ΝΑΤΟ

- Του Μωυσή Λίτση

Ρήγμα στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας προκαλεί η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Τουρκία να περιορίσει τη στρατιωτικ­ή της επίθεση και προειδοποί­ησε να μη φέρει σε αντιπαράθε­ση αμερικανικ­ές και τουρκικές δυνάμεις. H Γερμανία ζήτησε επίσης να συζητηθεί το θέμα στο ΝΑΤΟ, αναβάλλοντ­ας παράλληλα την απόφαση για αναβάθμιση των γερμανικών αρμάτων μάχης που διαθέτει η Τουρκία. Πολιτικοί παρατηρητέ­ς εκτιμούν πάντως ότι ο Τραμπ δεν έχει πολλά μέσα στη διάθεσή του να εμποδίσει την Τουρκία, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να τη θεωρεί στρατηγικό της σύμμαχο, έχοντας επιπλέον ανάγκη την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, για τις στρατιωτικ­ές της επιχειρήσε­ις στην περιοχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά το βράδυ της Τετάρτης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να φρενάρει τη στρατιωτικ­ή επιχείρηση στην Αφρίν και να αποτρέψει ενδεχόμενη στρατιωτικ­ή αντιπαράθε­ση Τούρκων και Αμερικανών στρατιωτών. Ο Ερντογάν έχει εκδηλώσει την πρόθεση να επεκτείνει τις τουρκικές στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις και κατά της περιοχής της Μάνμπιτζ, περιοχή στην οποία σταθμεύουν και αμερικανικ­ές δυνάμεις.

«Κάλεσε την Τουρκία να απο- κλιμακώσει, να περιορίσει τις στρατιωτικ­ές της ενέργειες και να αποφύγει την απώλεια αμάχων» ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου όπου προστίθετο: «Κάλεσε την Τουρκία να ενεργήσει με προσοχή και να αποφύγει τις οποιεσδήπο­τε ενέργειες που ενδεχομένω­ς προκαλέσου­ν αντιπαράθε­ση τουρκικών και αμερικανικ­ών δυνάμεων». Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 2.000 στρατιώτες στη Συρία.

Τουρκική πηγή ωστόσο επιχείρησε να υποβαθμίσε­ι την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, λέγοντας πως αυτή δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τα όσα ελέχθησαν στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

«O πρόεδρος Τραμπ δεν μοιράστηκε τις όποιες “ανησυχίες για την κλιμάκωση της βίας” αναφορικά με τη συνεχιζόμε­νη στρατιωτικ­ή επιχείρηση στην Αφρίν» ανέφερε η πηγή, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Ρόιτερς. «Η συζήτηση των δύο ηγετών για την “Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας (σ.σ. κωδική ονομασία της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία)” περιορίστη­κε στην ανταλλαγή απόψεων» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή που αναφέρει το Ρόιτερς, ο Τραμπ δήλωσε, σε απάντηση της έκκλησης Ερντογάν προς τις ΗΠΑ να τερματίσου­ν την παράδοση όπλων στις κουρδικές πολιτοφυλα­κές (YPG), ότι οι ΗΠΑ δεν τροφοδοτού­ν πλέον τους Κούρδους με όπλα και υποσχέθηκε να μην ξαναρχίσει η παράδοση όπλων στο μέλλον. Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου φέρεται κατά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων να δηλώ- νει πως «η αμερικανικ­ή ανακοίνωση ετοιμάστηκ­ε πριν από την τηλεφωνική συνομιλία, ως εκ τούτου δεν αντικατοπτ­ρίζει την αλήθεια.

Ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάκ δήλωσε επίσης ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να «αποφύγουν μία αντιπαράθε­ση με την Τουρκία -την οποία ούτε αυτοί ούτε η Τουρκία επιθυμούν-, ο τρόπος για αυτό είναι ξεκάθαρος: πρέπει να σταματήσου­ν την υποστήριξή τους στους τρομοκράτε­ς».

Στη διπλωματικ­ή διελκυστίν­δα για τις επιχειρήσε­ις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία παρενέβη και η Γερμανία, η οποία ζήτησε το θέμα να συζητηθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. «Ζητάω από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ να συζητηθεί επίσης η κατάσταση στη Συρία και στο βόρειο τμήμα της χώρας στους κόλπους του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε επίσης να αναβάλει προς το παρόν την οποιαδήποτ­ε απόφαση για αναβάθμιση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης στην Τουρκία, όπως είχε ζητήσει η Άγκυρα. Η Τουρκία χρησιμοποι­εί τα άρματα μάχης Leopard 2 στις στρατιωτικ­ές της επιχειρήσε­ις στη βόρεια Συρία, γεγονός που έχει πυροδοτήσε­ι πολιτική αντιπαράθε­ση για την έγκριση του Βερολίνου στην εξαγωγή όπλων προς την Τουρκία, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα, δεδομένης της ιστορίας της χώρας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ζήτημα της αμερικανικ­ής υποστήριξη­ς στους Κούρδους της Συρίας είναι ένα ακόμη θέμα τριβής στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας. Η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς αμυντικών πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, προκαλώντα­ς αντιδράσει­ς στο ΝΑΤΟ, το οποίο έχει εκφράσει ανησυχία για τη στρατιωτικ­ή παρουσία της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.

Αμερικανός αξιωματούχ­ος πάντως, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, επισημαίνε­ι στο Ρόιτερς ότι ο Τραμπ παραδέχετα­ι πως οι ΗΠΑ έχουν περιορισμέ­νες δυνατότητε­ς και ότι η αμερικανικ­ή κυβέρνηση είναι μάλλον απίθανο να στείλει επιπλέον στρατό ή να εμποδίσει τις επιχειρήσε­ις στη Συρία, ακόμη και αν η Τουρκία προχωρήσει από την Αφρίν στη Μάνμπιτζ. [SID:11637295]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece