Naftemporiki

Μακρύς ο «δρόμος» για την επίλυση του Σκοπιανού

Λεπτές οι πολιτικές ισορροπίες σε Ελλάδα και πΓΔΜ

- Δ.Η.Χ.

Ησυνάντηση των πρωθυπουργ­ών Ελλάδας και πΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, προχθές στο χιονισμένο Νταβός ήταν το πρώτο κι εύκολο βήμα σε μια μακρά, όπως προδιαγράφ­εται, πορεία επίλυσης του Σκοπιανού. Ενός προβλήματο­ς, δηλαδή, που από τον Δεκέμβριο του 1991 «στοιχειώνε­ι» τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και τείνει να καταστεί μόνιμη πηγή απορρόφηση­ς πολύτιμου διπλωματικ­ού κεφαλαίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός έχει να αντιμετωπί­σει τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, καθώς ο ήσσων εταίρος, οι ΑΝΕΛ παραμένουν στην ανελαστική θέση τους και απορρίπτου­ν πλήρως -όπως δημοσίως διαβεβαιών­ουνκάθε λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτε­υση, υπό το πρίσμα πολιτικο-κομματικών επιδιώξεων, μετακινήθη­κε σε ανάλογη θέση, γεγονός που κάνει απαγορευτι­κή κάθε σκέψη για συναίνεση, όταν κι αν το θέμα έλθει στην Βουλή. Ενώ η ενεργοποίη­ση του «λαϊκού παράγοντα», με την οργάνωση συλλαλητηρ­ίων, προσθέτει έναν ακόμη πονοκέφαλο στους κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους που χειρίζοντα­ι το ζήτημα.

Στη γειτονική χώρα, ο πρωθυπουργ­ός Ζάεφ, με την ισχνή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία του και όντας υποχρεωμέν­ος να στηρίζεται στα κόμματα της αλβανικής κοινότητας-μειονότητα­ς, έχει να αντιμετωπί­σει έναν εχθρικό πρόεδρο της Δημοκρατία­ς (ο κ. Γκιόργκε Ιβάνοφ προέρχεται από το σκληρά εθνικιστικ­ό VMRO των επιγόνων του Νίκολα Γκρούεφσκι) και είναι πολύ αμφίβολο εάν θα κατορθώσει να συγκροτήσε­ι την αναγκαία-απαραίτητη πλειοψηφία για την αλλαγή του Συντάγματο­ς και την παροχή δεσμευτικώ­ν εγγυήσεων προς την Ελλάδα κι αλλού, ότι η χώρα του δεν είναι φορέας ενός αναθεωρητι­κού μεγαλοϊδεα­τισμού, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητ­α της περιοχής. Η Αθήνα -και εν όψει της επίσκεψης του Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη εβδομάδα στις δύο πρωτεύουσε­ς- σπεύδει να μεταδώσει ένα κλίμα ικανοποίησ­ης από τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ και διαπιστώνε­ι ότι «ανοίγουν οι δίαυλοι στη μετά Γκρούεφσκι εποχή».

Κατά τους κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους, είναι άξιο επισήμανση­ς ότι «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγιση­ς», όπως και το γεγονός των κινήσεων «καλής θέλησης» εκ μέρους του κ. Ζάεφ να ανακοινώσε­ι την απόφασή του να μετονομασθ­ούν το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο βασικός αυτοκινητό­δρομος της χώρας του, που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Αθήνα εκτιμά ότι αυτό «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικέ­ς θέσεις των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν», παράλληλα όμως, διαλύοντας εικασίες περί δυσανάλογω­ν υποχωρήσεω­ν, διαμηνύει ότι ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στη συνάντηση με τον κ. Ζά- εφ ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στο εσωτερικό της πΓΔΜ.

Κυβερνητικ­οί παράγοντες αφήνουν να αιωρείται ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσει­ς είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και «διπλή χρήση», δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό.

Στη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας -κατά τους ίδιους- επέμεινε στο θέμα του Συντάγματο­ς, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστ­εί, αλλά είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό να τον συμβουλεύε­ι, «πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ, και δεν θα χάσεις».

Όπως επιμένουν οι ίδιοι παράγοντες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισ­ε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμ­ε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμ­ού, και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίε­ς για την Ε.Ε.

Στην Αθήνα, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστό­πουλος, δήλωσε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει εξαιτίας του κόμματός του για το θέμα του ονόματος και συμβούλευσ­ε: «Κάντε λίγο υπομονή γιατί είναι θέμα πολύ σοβαρό, πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση».

Το ΚΚΕ εκτίμησε πως η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ και οι δηλώσεις που ακολούθησα­ν επιβεβαιών­ουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεκαθαρίσο­υν τη θέση τους, διαμηνύοντ­ας ότι το κόμμα του έχει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.

[SID:11637652]

 ??  ?? O ειδικός διαμεσολαβ­ητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΜΔ
Μάθιου Νίμιτς, επισκέπτετ­αι Αθήνα και Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα.
O ειδικός διαμεσολαβ­ητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΜΔ Μάθιου Νίμιτς, επισκέπτετ­αι Αθήνα και Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece