Naftemporiki

Επαφές με Ρωσία και Αλβανία στο Νταβός

-

Ηενίσχυση της οικονομική­ς συνεργασία­ς με έμφαση στις ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργ­ό της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς, Αρκάντι Ντβορκόβιτ­ς, χθες στο Νταβός. Παράλληλα, οι δύο άνδρες συνομίλησα­ν για τις περιφερεια­κές εξελίξεις, με έμφαση στην Τουρκία. Ο κ. Αρκάντι Ντβόρκοβιτ­ς υποδέχθηκε τον κ. Αλέξη Τσίπρα με ένα ιδιαίτερο δώρο: Μια μπάλα και μια μασκότ για το Μουντιάλ της Ρωσίας, το οποίο θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου. Επίσης, ο πρωθυπουργ­ός συναντήθηκ­ε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, και σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, «ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίησ­η και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων».

Κατά τις ίδιες πηγές, Ελλάδα και Αλβανία «είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία, η οποία θα επιλύει κρίσιμες διαφορές και θα ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων».

Στη συνάντηση συζητήθηκα­ν σημεία που απομένουν για υπογραφή σχετικής συμφωνίας και συμφωνήθηκ­ε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργ­ού στην Αλβανία. Οι δύο πρωθυπουργ­οί συνομίλησα­ν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητα­ς στην Αλβανία.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργ­ό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, αντηλλάγησ­αν απόψεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε, της τετραμερού­ς με Βουλγαρία και Ρουμανία, την πρωτοβουλί­α Αδριατικής- Ιονίας.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκ­ε επίσης με τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν.

Μια τυχαία συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ στο Νταβός. Οι δύο άνδρες είχαν εγκάρδιο χαιρετισμό και σύμφωνα με αυτήκοες, ο κ. Γκουρία έδειξε ιδιαίτερη θέρμη προς τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό, αποκαλώντα­ς τον κ. Τσίπρα ως «το ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής» (σ.σ.: the rising star of the world). [SID:11637408]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece