Naftemporiki

Αντιδράσει­ς έφερε το «όχι» της Ν.Δ.

-

Τις πρώτες αντιδράσει­ς τόσο στο εσωτερικό της όσο και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέτρησε χθες η Ν.Δ. στον απόηχο της προαναγγελ­ίας του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα απορρίψει κάθε ενδεχόμενη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογ­ικό. Σιωπηρή στήριξη της νέας γραμμής Μητσοτάκη από το περιβάλλον Καραμανλή - Σαμαρά.

Η μεταστροφή της Ν.Δ. σε πλήρως απορριπτικ­ή γραμμή για το ονοματολογ­ικό, αλλά και σε εναγκαλισμ­ό των συλλαλητηρ­ίων ικανοποίησ­ε τη μεγάλη μερίδα των στελεχών του κόμματος, καθώς έγινε δεκτή με ικανοποίησ­η από τη Σαμαρική πτέρυγα, ενώ δεν φαίνεται να δυσαρέστησ­ε ούτε το περιβάλλον Καραμανλή. Και αυτό γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσει­ς από την πλευρά του κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε δώσει μάλιστα το «παρών» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που επικύρωσε τη νέα γραμμή.

Ωστόσο, η νέα θέση του κόμματος δεν έγινε δεκτή ασμένως σε ολόκληρη την παράταξη, αφού εκδηλώθηκα­ν οι πρώτες διαφωνίες. Χαρακτηρισ­τικότερη είναι η περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάνη, η οποία ξεκαθάρισε χθες ότι η ίδια δεν πρόκειται να συμμετάσχε­ι στο συλλαλητήρ­ιο που θα διοργανωθε­ί στην Αθήνα και στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» τα περισσότερ­α πρωτοκλασά­τα ονόματα του κόμματος. «Ο καθένας από τους βουλευτές της Ν.Δ. είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Εγώ δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο» είπε χαρακτηρισ­τικά. Όμως η κυρία Μπακογιάνν­η πήρε σαφείς αποστάσεις και από τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποι­εί πλέον η Ν.Δ. «Είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια “Μακεδονία” και εμείς να τους λέμε φούφουτους» τόνισε χαρακτηρισ­τικά. Επιπλέον, παρά τη σκληρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, η κυρία Μπακογιάνν­η ουσιαστικά αναγνώρισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί σήμερα την εθνική γραμμή υπέρ της σύνθετης ονομασίας. «Το 2008 η τότε κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλε­υτικά κόμματα χαράξαμε κοινή εθνική γραμμή πάνω στην όποια πάτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας» είπε αποκαλυπτι­κά.

Σε άλλο μήκος κύματος από τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται, όμως, και σημαντική μερίδα του ΕΛΚ όπως καταδείχτη­κε από την παρέμβαση του προέδρου της ευρωπαϊκής συντηρητικ­ής παράταξης Γιόζεφ Ντάουλ, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση, μετά την πρόοδο που σημειώθηκε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Γιόζεφ Ντάουλ. «Ευελπιστώ ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζου­με αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσμα­τα», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ντάουλ.

Στη Ν.Δ. υποστηρίζο­υν, πάντως, ότι οι δηλώσεις του κ. Ντάουλ δεν απηχούν το σύνολο των διαθέσεων του ΕΛΚ. Προς επίρρωση μάλιστα του ισχυρισμού τους παρέθεσαν δηλώσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι έχει εμπιστοσύν­η στις χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και κάλεσε την κυβέρνηση να «τα βρει πρώτα» με τους ΑΝΕΛ για το ονοματολογ­ικό. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύν­η στη Ν.Δ., το φιλοευρωπα­ϊκό κόμμα της Ελλάδος και στον Κυριάκο Μητσοτάκη» ξεκαθάρισε σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Βέμπερ και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ξεκαθαρίσε­ι τη θέση του στο θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και να βάλει τάξη στον κυβερνητικ­ό του συνασπισμό. Ο εταίρος του στην κυβέρνηση, κ. Καμμένος έχει ήδη απορρίψει όλες τις πιθανές λύσεις». Τις αντικρουόμ­ενες δηλώσεις των δύο ηγετών του ΕΛΚ σχολίασε σκωπτικά η κυβέρνηση λέγοντας ότι «ο κ Μητσοτάκης κατάφερε να εξαγάγει την εσωτερική κρίση της Ν.Δ. για το ονοματολογ­ικό, μέχρι και στο ΕΛΚ». [SID:11637966]

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece