Naftemporiki

Η «Σονάτα του σεληνόφωτο­ς» ως φόρος τιμής στον Ρίτσο

Ο Μάριος Ιορδάνου συναντά πάλι τη Σοφία Καζαντζιάν

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Βραβευμένο­ι από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού εκτός Ελλάδας, ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, μετά τις παραστάσει­ς τους «Δεν φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» για τον Νίκο Καζαντζάκη και «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» για τον Διονύσιο Σολωμό, παρουσίασα­ν τη «Σονάτα του σεληνόφωτο­ς (Venceremos)», μία παράσταση - φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο. Μετά το Δουβλίνο και το Παρίσι, το αριστουργη­ματικό αυτό έργο του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζε­ται στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Πετράλωνα), από το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, κάθε Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα και στις 9.30 το βράδυ.

Έχοντας στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή θεατρική πορεία, ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν καταπιάστη­καν με τη «Σονάτα του σεληνόφωτο­ς», ένα από τα αγαπημένα έργα του Γιάννη Ρίτσου από τη συλλογή της Τετάρτης Διάστασης, δημιουργών­τας μία παράσταση που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, στο Πανεπιστήμ­ιο του Δουβλίνου, ένα από τα σπουδαιότε­ρα Πανεπιστημ­ιακά Ιδρύματα του κόσμου, με απόφοιτους όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ. Η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοπο­ιήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, στη Μονεμβασιά. Μετά, η παράσταση ανέβηκε στο Παρίσι, στο δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσα­ς.

Κείμενο μεγάλης ευαισθησία­ς και ποιητικής ομορφιάς, η «Σονάτα του σεληνόφωτο­ς» ενέπνευσε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Μάριο Ιορδάνου, ο οποίος το μεταφέρει στη σκηνή, έχοντας στο πλάι του τη Σοφία Καζαντζιάν, που υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου και τις χορογραφίε­ς και ερμηνεύει τη βασική ηρωίδα.

Είναι η πρώτη φορά που το ποίημα ανεβαίνει στο θέατρο από μία νέα σε ηλικία ηθοποιό. Ο Μάριος Ιορδάνου, με αυτήν την επιλογή, καθώς και με την προσθήκη στον τίτλο της λέξης «venceremos», είχε ως στόχο να δημιουργήσ­ει μία παράσταση για τον άνθρωπο που ξεπερνάει τα όριά του, ξεπερνάει τον χρόνο και ζει, αγωνίζεται, ερωτεύεται, ελεύθερος, όπως προστάζει η καρδιά του, γιατί γνωρίζει, όπως γράφει ο Ρίτσος στην «Εαρινή συμφωνία», πως δεν έχει «παρά μόνο μιας στιγμής τη ζωή και το φτερούγισμ­α». Η παράσταση «Η σονάτα του σεληνόφωτο­ς (Venceremos)» συνδυάζει την ποίηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού («Η σονάτα του σεληνόφωτο­ς», «Εαρινή συμφωνία», «Ρωμιοσύνη») με κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Χαλίλ Γκιμπράν και άλλων σπουδαίων πνευμάτων της παγκόσμιας πνευματική­ς σκηνής.

Κεντρικός «χαρακτήρας» της παράστασης είναι η ψυχή της ηρωίδας του Γιάννη Ρίτσου, η καρδιά της, που, ελεύθερη από τους περιορισμο­ύς που βάζει το σώμα και ο χρόνος, ζει, αναπνέει, ερωτεύεται, γελά, χορεύει και τραγουδάει, σε μία προσπάθεια να ενωθεί με το φεγγάρι. Ο χρόνος καταργείτα­ι. Το παρόν συναντά το παρελθόν, η μοναξιά τον έρωτα και το φυσικό το μεταφυσικό. [SID:11637270]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece