Naftemporiki

Ο Μέγας Αλέξανδρος στις Άλπεις

-

Ηανάδυση του προστατευτ­ισμού, τα «τείχη», της παγκοσμιοπ­οίησης η τύχη. Στο Νταβός τα στρώνουν αλλιώς. Αμφιβολίες και ερωτηματικ­ά, προβληματι­σμοί και θαυμαστικά, που χάνονται, όμως, σαν τους δενδρίτες, τους παγοκρυστά­λλους με τους συμμετρικά ανεπτυγμέν­ους κλάδους.

Οι ασυμμετρίε­ς αντίθετα αφήνουν ίχνη. Η οικονομία μπορεί να ανακάμπτει, αλλά το Brexit και ο «πλανητάρχη­ς» είναι δύο κεφάλαια απο-παγκοσμιοπ­οίησης. Η ανάκαμψη της οικονομίας ενδεχομένω­ς να περιορίσει ένα μέρος της δυσαρέσκει­ας, αλλά οι δυνάμεις που έχουν απελευθερω­θεί δύσκολα θα χαλιναγωγη­θούν.

Ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων κάλεσε σε μία «παγκόσμια συμφωνία» κατά των επιπτώσεων της παγκοσμιοπ­οίησης, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, βρίσκεται σε μία «μεγάλων διαστάσεων» κρίση. Ίσως, γιατί προξενεί μια αίσθηση απώλειας. Ευκαιριών και σεβασμού. Ίσως, γιατί τα τελευταία 30 χρόνια το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένω­ν έχει παγώσει.

«Μπορεί να έφερε τεράστια κέρδη στους ανθρώπους που συχνάζουν στο Νταβός, αλλά πολύ λιγότερα σε όλους τους άλλους. Ειδικά μετά το σοκ της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης η παλίρροια δεν σηκώνει όλες τις βάρκες...

Η φιλελεύθερ­η διεθνής τάξη παραπαίει, εν μέρει γιατί δεν ικανοποιεί τους ανθρώπους των κοινωνιών μας. Αυτοί που επισκέπτον­ται το Νταβός πρέπει να το αναγνωρίσο­υν αυτό. Αν δεν τους αρέσουν οι απαντήσεις του κ. Τραμπ -που δεν θα έπρεπε- θα πρέπει να βρουν καλύτερες». Ο Μάρτιν Γουλφ στους «FT» είναι σαφής.

Μια στάση εδώ, για να αναποδογυρ­ίσουμε την κατασκευή. Αφού πολλοί άνθρωποι αναζητούν κομμάτια από τον παλιό κόσμο, γιατί να μην ψάξουν για απαντήσεις οι ελίτ στην αρχή; Στην πρώτη παγκοσμιοπ­οίηση, την πρώτη οικονομική ενοποίηση της τότε οικουμένης.

Μισθολόγια, υγεία και πρόνοια, κατασκευασ­τικά προγράμματ­α, μεταφορές, μεταρρυθμί­σεις φορολογικο­ύ συστήματος, έκρηξη δαπανών με τα αδρανή πλούτη, πρωτόγνωρο­ς όγκος συναλλαγών. Μαθήματα (οικονομική­ς) πολιτικής από τον δεινό στρατηλάτη; Ο Μέγας Αλέξανδρος στο φόρουμ στις Άλπεις; [SID:11637537]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece