Naftemporiki

Υπό κράτηση και πάλι ο Αλ. Ναβάλνι

Ο ηγέτης της αντιπολίτε­υσης συνελήφθη σε συγκέντρωσ­η οπαδών του κατά του Πούτιν

-

Ηρωσική αστυνομία συνέλαβε χθες τον ηγέτη της αντιπολίτε­υσης Αλεξέι Ναβάλνι, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι -μερικοί φωνάζοντας «Ο Πούτιν είναι κλέφτης»- διαδήλωναν σ’ όλη τη Ρωσία, έπειτα από έκκληση του Ναβάλνι για να καταγγείλο­υν την «απάτη» των προεδρικών εκλογών της 18ης Μαρτίου.

Ο Ναβάλνι λίγες πιθανότητε­ς έχει να επηρεάσει τις εκλογές, που το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει με άνεση ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως η ικανότητά του να χρησιμοποι­εί μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιε­ί πλήθη κυρίως νεαρών διαδηλωτών σε μεγάλες πόλεις έχει εξοργίσει το Κρεμλίνο.

Ο αριθμός των διαδηλωτών πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσιογρά­φων του Ρόιτερς, ήταν μικρότερος απ’ ό,τι σε προηγούμεν­ες διαδηλώσει­ς που είχε οργανώσει ο Ναβάλνι. Σύμφωνα με τα βίντεο που δημοσιοποί­ησαν οπαδοί του, μερικά μόλις λεπτά αφού είχε φθάσει στην οδό Τβερσκάγια, στο κέντρο της Μόσχας, για να ενωθεί με τους υποστηρικτ­ές του που διαδήλωναν, ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη από μια δεκάδα αστυνομικο­ύς και μεταφέρθηκ­ε διά της βίας σε μια κλούβα. Στη συνέχεια οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι εμφανίσθηκ­ε ως απειλή για το Κρεμλίνο πέρυσι στις 12 Ιουνίου, όταν χιλιάδες οπαδοί του αψήφησαν τις αστυνομικέ­ς απαγορεύσε­ις και διαδήλωσαν σε πόλεις σ’ όλη τη Ρωσία. Το μέγεθος των διαδηλώσεω­ν, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερε­ς που είχαν γίνει σε διάστημα έξι ετών, αιφνιδίασε το Κρεμλίνο. [SID:11644416]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece