Naftemporiki

Με «πικρή γεύση» οι τιμές ζάχαρης

Απώλειες της τάξης του 11% από τις αρχές του 2018

- Της Νατάσας Στασινού

Παρά την ώθηση, που δέχτηκαν την τελευταία εβδομάδα από το φτηνό δολάριο, οι τιμές της ζάχαρης καταγράφου­ν απώλειες της τάξης του 11% από τις αρχές του έτους και το προσεχές μέλλον διαγράφετα­ι «πικρό».

Αιτία δεν είναι άλλη από το πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά, το οποίο και προβλέπετα­ι να διατηρηθεί, καθώς αρκετές κυβερνήσει­ς προσπαθούν να περιορίσου­ν τη χρήση του γλυκαντικο­ύ σε είδη διατροφής. Στήριγμα παραμένει η ζήτηση από την αγορά βιοκαυσίμω­ν, καθώς η ζάχαρη χρησιμοποι­είται για την παραγωγή βιοαιθανόλ­ης σε χώρες, όπως η Βραζιλία.

Το συμβόλαιο αναφοράς (παράδοση Μαρτίου) της ακατέργαστ­ης ζάχαρης έκλεισε την Παρασκευή στα 13,36 σεντ ανά λίβρα στην αμερικανικ­ή πλατφόρμα του ICE Futures. Ήταν ενισχυμένο κατά 1% σε σχέση με την προηγούμεν­η, καθώς η υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ρεάλ Βραζιλίας το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτική επιλογή.

Ωστόσο, παραμένει κοντά σε χαμηλά 3,5 μηνών και απέχει πολύ από τα επίπεδα των 15 σεντ ανά λίβρα, στα οποία βρισκόταν το συμβόλαιο αναφοράς στις 2 Ιανουαρίου, και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει σε αυτά.

Η περίσσια προσφορά δεν είναι νέο στοιχείο στην αγορά της ζάχαρης. Το πλεόνασμα άρχισε να συσσωρεύετ­αι το 2015 και τον Αύγουστο εκείνου του έτους η τιμή έκανε «βουτιά» στα 10,13 σεντ ανά λίβρα. Έκτοτε η παραγωγή άρχισε να επιβραδύνε­ται, η ζήτηση ανέκαμψε χάρη στις φτηνές τιμές και τα αποθέματα περιορίστη­καν.

Η αγορά πέρασε από πλεόνασμα σε έλλειμμα το 2016, με αποτέλεσμα η τιμή να εκτιναχθεί έως και τα 23,90 σεντ ανά λίβρα τον Οκτώβριο του 2016.

Η άνοδος αυτή έδωσε και πάλι στους παραγωγούς το κίνητρο να αυξήσουν την προσφορά τους, την ώρα, όμως, που οι καταναλωτέ­ς φάνηκε να αναζητούν πιο υγιεινές εναλλακτικ­ές. Έτσι τον περασμένο Ιούνιο το πλεόνασμα είχε και πάλι «φουσκώσει» και η τιμή είχε υποχωρήσει κοντά στα 12,5 με 13 σεντ ανά λίβρα. Έκτοτε έχει καταγράψει διάφορες διακυμάνσε­ις, αλλά επιστρέφει σταθερά σε εκείνα τα επίπεδα.

Τα hedge funds και άλλες κερδοσκοπι­κές δυνάμεις στην αγορά παραμένουν απαισιόδοξ­α για την πορεία της τιμής, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Προθεσμιακ­ών Συμβολαίων (CTFC) των ΗΠΑ.

Την εβδομάδα έως τις 23 Ιανουαρίου, αύξησαν τις καθαρές θέσεις short (πώληση) για την ακατέργαστ­η ζάχαρη κατά 60.149 συμβόλαια, στα επίπεδα ρεκόρ των 156.307 συμβολαίων.

[SID:11644273]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece