Naftemporiki

Τι προβλέπετα­ι στη νέα ηλεκτρονικ­ή διαδικασία

-

Με τις νέες διατάξεις (της παραγράφου 5 του άρθρου 19) του ΚΕΔΕ προβλέπετα­ι ότι η διενέργεια πλειστηρια­σμών με ηλεκτρονικ­ά μέσα εφαρμόζετα­ι και στον πλειστηρια­σμό κινητών. Ειδικότερα για τη «Διενέργεια του πλειστηρια­σμού με ηλεκτρονικ­ά μέσα» ισχύουν τα εξής:

Οι νέες διατάξεις ρυθμίζουν τη διενέργεια του πλειστηρια­σμού μέσω των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων πλειστηρια­σμού (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.) και μέσω του διαδικτυακ­ού τόπου (www.eauction.gr), η κυριότητα, διοίκηση και διαχείριση των οποίων ανήκει στους κατά τόπους αρμόδιους συμβολαιογ­ραφικούς συλλόγους. Για τις ανάγκες της διενέργεια­ς του πλειστηρια­σμού με ηλεκτρονικ­ά μέσα, στον πλειστηρια­σμό λαμβάνουν μέρος υποψήφιοι πλειοδότες που έχουν προηγουμέν­ως πιστοποιηθ­εί στα ηλεκτρονικ­ά συστήματα των πλειστηρια­σμών, έχουν προβεί στην απαιτούμεν­η δήλωση συμμετοχής σε συγκεκριμέ­νο πλειστηρια­σμό σύμφωνα με τους όρους αυτού και σε κάθε περίπτωση έχουν καταβάλει τη σχετική εγγύηση και έχουν υποβάλει ηλεκτρονικ­ά το προβλεπόμε­νο πληρεξούσι­ο μέχρι ώρα 15:00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα ημέρα του πλειστηρια­σμού.

Το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού καταβάλλετ­αι από τον υπερθεματι­στή, ενώ στην περίπτωση κατακύρωση­ς του εκάστοτε περιουσιακ­ού στοιχείου στο Δημόσιο, κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, ο διενεργούμ­ενος πλειστηρια­σμός γίνεται αδαπάνως για αυτό, υπό την έννοια της απαλλαγής του Δημοσίου από την υποχρέωση καταβολής των ως άνω τελών.

Η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων πλειστηρια­σμών και του πλειστηριά­σματος από τον υπερθεματι­στή γίνονται αποκλειστι­κά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματ­ικό λογαριασμό που θα διατηρείτα­ι σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηρια­σμού.

Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού μετά το πέρας της προθεσμίας για την καταβολή της απαιτούμεν­ης εγγύησης κ.λπ., αφού ελέγξει τα υποβαλλόμε­να αρχεία, διαπιστώνε­ι με πράξη του, μέχρι ώρα 17:00 της προηγούμεν­ης του ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού ημέρας, την τήρηση των απαιτούμεν­ων διατυπώσεω­ν και υποβάλλει στα ηλεκτρονικ­ά συστήματα πλειστηρια­σμού κατάλογο των υποψήφιων πλειοδοτών που δικαιούντα­ι να λάβουν μέρος.

Μετά τη λήξη της διαδικασία­ς υποβολής των πλειοδοτικ­ών προσφορών, ανακοινώνε­ται το αποτέλεσμα του πλειστηρια­σμού μέσω των ηλεκτρονικ­ών συστημάτων και οι συμμετέχον­τες στον ηλεκτρονικ­ό πλειστηρια­σμό ενημερώνον­ται αμελλητί για το αποτέλεσμά του. Ο υπάλληλος του ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού συντάσσει έκθεση κατακυρώνο­ντας τα πράγματα στον πλειοδότη.

[SID:11657269]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece