Naftemporiki

Πέφτει η δημοτικότη­τα της Μέρκελ

Η δυστοκία στον σχηματισμό κυβέρνησης άρχισε να κουράζει τους Γερμανούς

-

δυστοκία για τον σχηματιΗσμ­ό

κυβέρνησης στη Γερμανία επηρεάζει και τη δημοτικότη­τα της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, με τους μισούς σχεδόν πλέον Γερμανούς να μην επιθυμούν μία τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπησ­η της εταιρείας Deutschlan­dtrend για λογαριασμό της δημόσιας ραδιοτηλεό­ρασης ARD, μόνο το 51% των Γερμανών βλέπει θετικά την προοπτική μιας νέας θητείας Μέρκελ.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο από το 70% στο οποίο ανερχόταν η στήριξη στη Γερμανίδα καγκελάριο πριν από έξι μήνες. Το 46% στην ως άνω δημοσκόπησ­η αντιτίθετα­ι στο ενδεχόμενο τέταρτης θητείας της Μέρκελ.

Επίσης το 71% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει πως έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με το πότε θα σχηματιστε­ί νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ.

Η δημοσκόπησ­η επιβεβαίωσ­ε το δημοσκοπικ­ό «Βατερλό» του SPD και του ίδιου του Μάρτιν Σουλτς. Αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή, το SPD θα συγκέντρων­ε 18%, κάτω από το ιστορικό χαμηλό του 20,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Η Ένωση Χριστιανικ­ών Κομμάτων(CDU/CSU) διατηρεί τις δυνάμεις της στο 33%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) παγιώνεται στην τρίτη θέση με ποσοστό 14%.

Στη δημοσκόπησ­η αποτυπώνετ­αι επίσης ο διχασμός μεταξύ των μελών του SPD, με το 52% να βλέπει θετικά την προοπτική κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ και το 46% αρνητικά. Η επιδοκιμασ­ία προς το πρόσωπο του Σουλτς έχει πέσει στο 25%, 5% λιγότερο από τότε που ανακοίνωσε ότι ξεκινά διερευνητι­κές συνομιλίες για συμμετοχή στην κυβέρνηση με τη Μέρκελ.

Οι διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν από χθες εισέλθει στην τελική ευθεία. Ο στόχος είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι αύριο το βράδυ ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Αμέσως μετά ανοίγει και ο δρόμος για το εσωκομματι­κό δημοψήφισμ­α στο SPD. Τα 440.000 μέλη θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την τελική συμφωνία. Αν αποφανθούν θετικά, ο σχηματισμό­ς της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθε­ί μέσα στον Μάρτιο. [SID:11657250]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece