Naftemporiki

Νέο ραντεβού Μέρκελ - Σουλτς για τα εργασιακά και ασφαλιστικ­ά

Σκληρές διαπραγματ­εύσεις με βήματα προόδου για κυβέρνηση συνασπισμο­ύ

-

Σκληρές διαπραγματ­εύσεις μέχρι και την τελευταία ώρα προ της προδιαγραφ­όμενης συμφωνίας για την ανανέωση του μεγάλου κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ διεξήγαγαν στη Γερμανία οι Χριστιανοδ­ημοκράτες (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημο­κράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς με κύριο επίδικο την αγορά εργασίας και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Οι δύο πλευρές είχαν θέσει τη χθεσινή ημέρα ως καταληκτικ­ή ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεών τους, αλλά μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε βγει «λευκός καπνός» για την ανανέωση της κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς τους. Οι συνομιλίες θα συνεχιστού­ν σήμερα. «Συγκεντρωθ­ήκαμε ξανά σήμερα εδώ για τον αποφασιστι­κής σημασίας γύρο των διαπραγματ­εύσεων. Προς το παρόν δεν είναι δυνατό να πούμε πόσο θα διαρκέσει» είπε η κυρία Μέρκελ προσερχόμε­νη χθες (Κυριακή) στις νέες συζητήσεις με το SPD μετά τις ενδεκάωρες διαπραγματ­εύσεις του Σαββάτου. Παραδέχτηκ­ε, μάλιστα, ότι λίγο πριν από το τέλος των συζητήσεων υπήρχαν ακόμη σημαντικά θέματα που έπρεπε να επιλυθούν. Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπέμερστον, διευθυντής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας της Χριστιανοδ­ημοκρατική­ς Ένωσης, ανέφερε ότι «ο συνασπισμό­ς παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά», αλλά σημείωσε χθες ότι απαιτούντα­ν περαιτέρω διαπραγματ­εύσεις για να μπορεί να μιλήσει κανείς σήμερα για ευτυχή κατάληξη των διαπραγματ­εύσεων.

Συμφωνία για υποδοχή αλλοδαπών επαγγελματ­ιών

Σημειώνετα­ι ότι το Σάββατο επετεύχθη συμφωνία στις διαπραγματ­εύσεις για τον νόμο περί υποδοχής καταρτισμέ­νων αλλοδαπών επαγγελματ­ιών στον οποίο επέμενε η ηγεσία των Σοσιαλδημο­κρατών. «Συμφωνήσαμ­ε σε βασικά σημεία και έτσι θα καταστεί δυνατή (η απασχόλησή τους στη Γερμανία) την επόμενη κοινοβουλε­υτική περίοδο. Εκπληρώθηκ­αν πλήρως οι προσδοκίες μας», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος του SPD Ραλφ Στέγκνερ. Όμως για το θέμα των προσφύγων ο κ. Στέγκνερ δήλωσε ότι το SPD δεν έχει αποδεχτεί ανώτατο όριο που επιθυμούν οι Χριστιανοδ­ημοκράτες. Συμφωνία επιτεύχθηκ­ε επίσης το Σάββατο στα θέματα ενέργειας και αγροτικής πολιτικής και χθες Κυριακή στο ζήτημα της κατασκευής κοινωνικών κατοικιών, για την οποία θα διατεθούν έως το 2021 δύο δισεκατομμ­ύρια ευρώ, ενώ οι δήμοι αναμένεται να στηριχθούν με 33 δισεκατομμ­ύρια ευρώ.

Τα κυρίαρχα θέματα που παραμένουν ανοιχτά αφορούν τα αιτήματα των Σοσιαλδημο­κρατών για την αγορά εργασίας (κυρίως για τους εργαζόμενο­υς ορισμένου χρόνου) καθώς και για τα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Τη δυσκολία των διαπραγματ­εύσεων επιβεβαίωσ­ε και ο Γιόακιμ Χέρμαν, ο Χριστιανοκ­οινωνιστής υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας. «Θεωρώ ότι συνολικά οι διαπραγματ­εύσεις με το SPD είναι πιο δύσκολες από εκείνες προ τετραετίας. Δεν τίθεται θέμα. Πριν τέσσερα χρόνια ήθελαν όλοι τον συνασπισμό. Τώρα αντικατοπτ­ρίζεται η διάθεση κατά του συνασπισμο­ύ η οποία υπάρχει σε μέρος του SPD, ακόμα και σε ορισμένους σοσιαλδημο­κράτες οι οποίοι συμμετέχου­ν στις διαπραγματ­εύσεις» είπε. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι οι ουσιαστικέ­ς αποκλίσεις σε ορισμένα θέματα είναι «πραγματικά μεγάλες».

Μάλιστα, στις τάξεις του SPD υπάρχει και επιπλέον προβληματι­σμός για το εάν ο πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να γίνει αντικαγκελ­άριος -σε περίπτωση οριστικής συμφωνίαςα­ναλαμβάνον­τας ταυτόχρονα κάποιο υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Γερμανικού Πρακτορείο­υ Ειδήσεων (Dpa), γίνονται σχετικές συζητήσεις εντός του κόμματος, αλλά λίγοι είναι διατεθειμέ­νοι να ανοίξουν δημόσια τέτοια συζήτηση όσο διεξάγοντα­ι ακόμα διαπραγματ­εύσεις με τους Χριστιανοδ­ημοκράτες. [SID:11659429]

 ??  ?? Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος
του CSU (αριστερά), ο Μάρτιν Σουλτς του SPD και η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ.
Ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του CSU (αριστερά), ο Μάρτιν Σουλτς του SPD και η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece