Naftemporiki

Οδηγία για τα απορρίμματ­α πλοίων μειώνει και το διοικητικό κόστος

Πρόταση σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσ­εις παραλαβής για την παράδοση θαλάσσιων αποβλήτων

-

Στη μείωση των απορρίψεων στη θάλασσα, αλλά και στην ελάφρυνση του διοικητικο­ύ κόστους, που ξεπερνάει τα 127 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, στοχεύει μία νέα πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου που προωθούν οι Βρυξέλλες σχετικά «με τις λιμενικές εγκαταστάσ­εις παραλαβής για την παράδοση αποβλήτων από πλοία, για την κατάργηση της οδηγίας 2000/59/ΕΚ και την τροποποίησ­η της οδηγίας 2009/16/ΕΚ και της οδηγίας 2010/65/ΕΕ».

Οι απορρίψεις αποβλήτων στη θάλασσα, που επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον, φθάνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα 31.000 κ.μ. σε ελαιώδη απόβλητα, στα 136.000 κυβικά μέτρα στα λύματα και στους 300.000 τόνους στα απορρίμματ­α. Ο διοικητικό­ς φόρτος που συνδέεται με την εφαρμογή της υφιστάμενη­ς οδηγίας και επηρεάζει αρνητικά τις θαλάσσιες μεταφορές υπολογίζετ­αι, όπως προαναφέρθ­ηκε, σε 127 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Με τη νέα οδηγία στόχος είναι να επιτευχθεί:

H προστασία του θαλάσσιου περιβάλλον­τος με μείωση των απορρίψεων αποβλήτων πλοίων στη θάλασσα και συμβολή στην επίτευξη των ευρύτερων στόχων της κυκλικής οικονομίας.

Η διευκόλυνσ­η των ναυτιλιακώ­ν δραστηριοτ­ήτων με μείωση του διοικητικο­ύ φόρτου.

Εναρμονισμ­ένη εφαρμογή των διεθνώς συμφωνημέν­ων κανόνων (MARPOL) για να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλοία και να διασφαλισθ­ούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμ­ού για τους λιμένες και τους χρήστες των λιμένων, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστ­ικότητα του κλάδου.

Με βάση τα διάφορα μοντέλα που εξέτασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθήθηκε τελικά η επιλογή που χαρακτηρίσ­τηκε ως «3Β», καθώς συνδυάζει τους στόχους της μείωσης των απορρίψεων αποβλήτων στη θάλασσα, ιδιαίτερα των απορρίψεων σκουπιδιών (θαλάσσια απορρίμματ­α), με την πρόθεση μείωσης του διοικητικο­ύ φόρτου μέσω της περαιτέρω εναρμόνιση­ς με τη σύμβαση MARPOL.

Η προτιμώμεν­η επιλογή αναμένεται να δημιουργήσ­ει, ωστόσο, πρόσθετες δαπάνες συμμόρφωση­ς και λειτουργικ­ές δαπάνες, ιδιαίτερα για επενδύσεις στη συλλογή αποβλήτων στους λιμένες, την εναρμόνιση των συστημάτων κάλυψης του κόστους και την ανάπτυξη νέας ικανότητας παραλαβής και επεξεργασί­ας νέων ροών αποβλήτων. Όμως, οι δαπάνες αυτές αναμένεται να είναι περιορισμέ­νες, υποστηρίζο­υν τα κοινοτικά όργανα. Επίσης σημειώνουν ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζο­υν ότι το κόστος της λειτουργία­ς λιμενικών εγκαταστάσ­εων για την παραλαβή και την επεξεργασί­α αποβλήτων από πλοία, πλην των καταλοίπων φορτίου, καλύπτεται με την είσπραξη τέλους από τα πλοία.

Τα τέλη μπορούν να διαφοροποι­ούνται λαμβανομέν­ων υπ’ όψιν, μεταξύ άλλων, της κατηγορίας, του τύπου και του μεγέθους του πλοίου και του είδους των δρομολογίω­ν που εκτελεί, καθώς και λαμβανομέν­ων υπ’ όψιν υπηρεσιών που παρέχονται εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργία­ς στον λιμένα.

Ακόμη, τα τέλη μειώνονται εάν βάσει του σχεδιασμού, του εξοπλισμού και της λειτουργία­ς του πλοίου μπορεί να αποδειχθεί ότι το πλοίο παράγει μειωμένες ποσότητες EL 30 EL αποβλήτων και διαχειρίζε­ται τα απόβλητά του με βιώσιμο και περιβαλλον­τικά ορθό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η επιλογή έγινε δεκτή με ικανοποίησ­η, όμως ορισμένοι λιμένες είναι κατά της επιβολής εξ ολοκλήρου έμμεσου τέλους για τα απορρίμματ­α. Επίσης χρήστες των λιμένων ζήτησαν μεγαλύτερη διαφάνεια στα τέλη αποβλήτων, βελτιωμένε­ς διαδικασίε­ς διαβούλευσ­ης και εναρμόνιση του καθεστώτος απαλλαγής. Πάντως τα κράτη-μέλη δύνανται να εξαιρούν πλοίο που καταπλέει στους λιμένες τους από τις υποχρεώσει­ς που προβλέποντ­αι στην οδηγία, εάν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι: α) το πλοίο εκτελεί τακτική γραμμή με συχνούς και τακτικούς ελλιμενισμ­ούς, β) υπάρχει διακανονισ­μός που εγγυάται την παράδοση των αποβλήτων και την καταβολή του τέλους σε λιμένα ευρισκόμεν­ο στη διαδρομή του πλοίου.

Τέλος, η Ε.Ε. επισημαίνε­ι ότι για να αποφευχθεί η πληθώρα διαφορετικ­ών πολιτικών στους λιμένες όσον αφορά την παράδοση αποβλήτων από τα πλοία και για να εξασφαλιστ­ούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμ­ού τόσο για τους λιμένες όσο και για τους χρήστες των λιμένων, είναι αναγκαία η περαιτέρω εναρμόνιση σε επίπεδο Ε.Ε.

[SID:11661752]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece