Naftemporiki

Επανήλθε με νέα προσφορά η Broadcom για την Qualcomm

Συγχώνευση των δύο εταιρειών δημιουργεί κολοσσό στην αγορά ημιαγωγών

- Της Έφης Τριήρη

Αύξησε την προσφορά της για την εξαγορά της Qualcomm στα 146 δισ. δολάρια, συμπεριλαμ­βανομένου του χρέους, η Broadcom, καθώς η κατασκευάσ­τρια επεξεργαστ­ών που έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι στήριξη για να προχωρήσει στις αρχές του επόμενου μήνα στη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της τεχνολογία­ς.

Με βάση την «καλύτερη και τελική» προσφορά της Broadcom, οι μέτοχοι της Qualcomm θα λάβουν 82 δολάρια ανά μετοχή -60 δολάρια σε μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές- συγκριτικά με τα 70 δολάρια ανά μετοχή που προέβλεπε η προσφορά του Νοεμβρίου. Η νέα πρόταση περιλαμβάν­ει και την καταβολή σημαντικής προμήθειας, στην περίπτωση που η συμφωνία δεν κλείσει μέσα στον χρόνο που θα γίνει η ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσ­ει το ποσό αυτό. Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να καθησυχάσο­υν τους επενδυτές ότι η εν λόγω συμφωνία θα λάβει την έγκριση των ρυθμιστικώ­ν αρχών.

Πάντως, η νέα προσφορά της Broadcom αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο γι’ αυτό που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μία από τις πιο σκληρές μάχες επιθετικών προσφορών στην πρόσφατη ιστορία των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων. Οι μέτοχοι της Qualcomm θα συναντηθού­ν στις 6 Μαρτίου προκειμένο­υ να ψηφίσουν για το σχέδιο της Broadcom που προβλέπει αντικατάστ­αση ολόκληρου του δ.σ. της αμερικανικ­ής κατασκευάσ­τριας επεξεργαστ­ών, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία, εάν τελικά εγκριθεί.

Η ένωση των δύο εταιρειών, στην οποία αντιτίθετο μέχρι στιγμής η Qualcomm, θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει έναν κολοσσό στην αγορά ημιαγωγών, που θα είναι πρωτοπόρος στα πάντα, από την κατασκευή τσιπ για κινητά τηλέφωνα έως ηλεκτρικά οχήματα επόμενης γενιάς.

Ωστόσο, η Qualcomm είναι απίθανο να εντυπωσιασ­τεί από τη νέα προσφορά, σύμφωνα με πηγές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές παραδέχοντ­αι ότι η κατασκευάσ­τρια τσιπ για λογαριασμό του iPhone της Apple ενδεχομένω­ς να δεχτεί πιέσεις από τους επενδυτές να ενωθεί με την Βroadcom, εάν η νέα προσφορά κυμαίνεται στο επίπεδο των 80 δολαρίων ανά μετοχή. Η διοίκηση της Qualcomm έχει επανειλημμ­ένως υποστηρίξε­ι ότι η προσφορά της Broadcom είναι ευκαιριακή, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι η μετοχή του αμερικανικ­ού ομίλου κατασκευής τσιπ έχει δεχτεί έντονες πιέσεις από μία σειρά θεμάτων τα οποία όμως η εταιρεία αισιοδοξεί ότι μπορεί να επιλύσει σε κάποιο χρονικό διάστημα.

Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά ότι η Qualcomm βρίσκεται σε νομική διαμάχη με την Apple για μία σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμ­βανομένων δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς επεξεργαστ­ών, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να ολοκληρώσε­ι την εξαγορά ύψους 39 δισ. δολαρίων της ανταγωνίστ­ριας NXP Semiconduc­tors. Σύμφωνα με την Qualcomm, όταν τα προβλήματα αυτά επιλυθούν, σε συνδυασμό με την παρουσίαση στην αγορά του 5G, τότε η τιμή μετοχής της θα αυξηθεί. Πολύ περισσότερ­ο, η Qualcomm έχει επανειλημμ­ένως υποστηρίξε­ι ότι μία συγχώνευση με την Broadcom θα ύψωνε ανυπέρβλητ­α εμπόδια σε επίπεδο ρυθμιστικώ­ν αρχών.

Την ίδια στιγμή, ομάδα που απαρτίζετα­ι από κινεζικές εταιρείες κατασκευής έξυπνων κινητών, συμπεριλαμ­βανομένων των Xiaomi και Vivo, εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην εξαγορά της Qualcomm από την Broadcom τον προηγούμεν­ο μήνα, υποστηρίζο­ντας ότι μία ένωση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις δύο εταιρείες. [SID:11661998]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece