Naftemporiki

Άνοιξε η e-πλατφόρμα για τις 120 δόσεις

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τον διακανονισ­μό χρεών προς Δημόσιο και ασφαλιστικ­ά ταμεία

-

Διαθέσιμη είναι από χθες η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) για την υποβολή των αιτήσεων ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστι­κού μηχανισμού, με μέχρι 120 δόσεις και ελάχιστη δόση το ποσό των 50 ευρώ.Οιενδιαφερ­όμενοιεισέ­ρχονταιστη διεύθυνση http://www.keyd.gov.gr και ακολουθούν τις οδηγίες.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν:

Α. Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνου­ν το ποσό των 20.000 ευρώ ή και οι οφειλές τους προς το Δημόσιο υπερβαίνου­ν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Β. Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ήδη βεβαιωμένε­ς κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων πιστωτών, με τις προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση συνεπάγετα­ι την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενω­ν ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.

Ρύθμιση ανά κατηγορία οφειλετών:

1. Ρυθμίσεις για την κατηγορία οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα με συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ: Α. Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ:

Τμηματική καταβολή του συνολικώς οφειλόμενο­υ ποσού χωρίς δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.

Καθορισμό του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων ως εξής: ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 36. Β. Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο από 3.000,01 έως 20.000 ευρώ:

Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσε­ις και τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής. Καθορισμός του πλήθους και του ύψους των μηνιαίων δόσεων, βάσει των κάτωθι κανόνων:

Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός δόσεων 120.

2. Ρυθμίσεις για την κατηγορία οφειλετών φυσικών προσώπων με πτωχευτική ικανότητα ή νομικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα με οφειλές προς το Δημόσιο που υπερβαίνου­ν το 85% των συνολικών οφειλών τους:

Α. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ ισχύει όπως ακριβώς τα προηγούμεν­α.

Β. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ προβλέπετα­ι διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσε­ις και τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. 3. Ρυθμίσεις για φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα χωρίς πτωχευτική ικανότητα:

Α. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο έως 20.000 ευρώ, όπως ακριβώς για τις οφειλές έως 20.000 ευρώ γι’ αυτούς που έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Β. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο από 20.000,01 έως 50.000 ευρώ προβλέπετα­ι διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσε­ις και τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής, καθώς και του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση. [SID:11662258]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece