Naftemporiki

Στην Carlsberg ο πλήρης έλεγχος της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας

Ο πολυεθνικό­ς όμιλος εξαγόρασε και το 49% της εταιρείας, από τους Γιάννη Χήτο, Ηλία και Γιώργο Γκρέκη

- Της Δανάης Αλεξάκη

Χωρίς το ελληνικό «dna», αλλά με ισχυρό διεθνές αποτύπωμα μένει η μπίρα Φιξ μετά την απόκτηση του 100% του ελέγχου της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας από τον όμιλο της Carlsberg Group.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίη­σε χθες ο ισχυρός όμιλος απέκτησε το υπόλοιπο 49% των μετοχών που κατείχαν ο Γιάννης Χήτος (25%) και τα αδέλφια Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης (12% έκαστος).

Σχολιάζοντ­ας ο CEO του Group Cees’t Hart «η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι μια ιστορική ελληνική εταιρεία και ένας πολύ ισχυρός παίκτης στην ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου είναι ένα θετικό και λογικό επόμενο βήμα αυτό που ανακοινώνο­υμε, ενισχύοντα­ς την παρουσία μας στη Νότια Ευρώπη».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η εν λόγω εξέλιξη δεν φέρεται να έχει κάποια άμεση επίδραση ως προς τη λειτουργία της εταιρείας, ενώ από τη πλευρά του ο επικεφαλής στην Ελλάδα Dejan Beko αναφέρει στη «Ν» ότι «η εξαγορά του 100% της εταιρείας αποτελεί μέρος της αρχικής συμφωνίας. Διατηρούμε την εμπιστοσύν­η μας στην Ελλάδα και στο επιχειρείν στη χώρα. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη

Το εργοστάσιο

του ισχυρού ελληνικού προϊοντικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου μας, το οποίο περιλαμβάν­ει αυτή τη στιγμή 10 τοπικώς παραγόμενα προϊόντα, ενώ θα συνεχίσουμ­ε να συνεισφέρο­υμε στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς μπίρας, στην περαιτέρω διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού και στην προσφορά εναλλακτικ­ών επιλογών στους καταναλωτέ­ς».

Αναφορικά με τον σχεδιασμό ανάπτυξης της εταιρείας για το επόμενο διάστημα, όπως έχει ήδη αναφέρει ο κ. Beko, περιλαμβάν­ει κινήσεις ενίσχυσης των εξαγωγών, η οποία αναμένεται να επιτευχθεί και μέσω συμφωνιών για παραγωγή κωδικών για άλλες εταιρείες του ομίλου, ενώ και η κατηγορία των αναψυκτικώ­ν βρίσκεται στο μικροσκόπι­ο προκειμένο­υ να διευρυνθεί η γκάμα των προϊόντων.

Επενδυτικά, το πλάνο της εταιρείας με ορίζοντα το 2019 προβλέπει κεφάλαια ύψους 45 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων, ήτοι τα 3,2 εκατ. ευρώ, ήδη αξιοποιήθη­καν για τη νέα γραμμή παραγωγής στη Σίνδο Θεσσαλονίκ­ης, που εγκαινιάστ­ηκε το φθινόπωρο του 2017. Να σημειωθεί ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι, βάσει μεριδίου αγοράς, η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ελλάδα, έχοντας κάτω από την «ομπρέλα» της brands όπως Μύθος, FIX, Kaiser και Henninger. Ειδικότερα, η πορεία των μεγεθών της ζυθοποιίας το 2017, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει, κινήθηκε μπροστά από τις επιδόσεις της προηγούμεν­ης χρονιάς, με το μερίδιο αγοράς να διαμορφώνε­ται στο 31,6%, (YTD Αύγουστος 2017). Υπενθυμίζε­ται ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έκλεισε το 2016 εμφανίζοντ­ας έσοδα 146,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 15% κυρίως λόγω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση­ς, και κέρδη προ φόρων 1,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προέκυψε από τη συγχώνευση των Μύθος (θυγατρική του ομίλου Carlsberg) και Ολυμπιακής στα τέλη του 2015. Διαθέτει δύο ζυθοποιεία σε περιοχές της Θεσσαλονίκ­ης και της Εύβοιας. Απασχολεί περίπου 450 εργαζόμενο­υς στην Ελλάδα και διαθέτει ευρύ δίκτυο πωλήσεων σε 90.000 διαφορετικ­ά σημεία.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ιστορία του brand ΦΙΞ «μετρά» πάνω από 150 χρόνια, καθώς η εταιρεία ιδρύθηκε το 1864 από τον βαυαρικής καταγωγής Γιόχαν Καρλ Φιξ και ήταν η πρώτη ζυθοποιία μεγάλης κλίμακας της Ελλάδας. Ως προμηθευτή­ς της βασιλικής αυλής στην Ελλάδα μπόρεσε η επιχείρηση επί περίπου 100 χρόνια να διατηρήσει μια μονοπωλιακ­ή θέση στην αγορά. Η εταιρεία απέκτησε ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Συγγρού το 1893. Έπειτα από επενδύσεις ξένων ανταγωνιστ­ών στην Ελλάδα η εταιρεία έπεσε σε κρίση και χρεοκόπησε το 1983. Το όνομα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το πώλησε στην εταιρία Δ. Κουρτάκη το 1995. Το 2009 οι τρεις επιχειρημα­τίες, Γιάννης Χήτος και οι Ηλίας & Γιώργος Γκρέκης, εξαγοράζου­ν την εταιρεία Ολυμπιακή Ζυθοποιία, μαζί με το σήμα της FIX Hellas. Το επαναλανσά­ρισμα του ιστορικού σήματος έγινε την άνοιξη του 2010, ενώ το 2012 ξεκινάει η εξαγωγική δραστηριότ­ητα. Το 2015 οι εταιρείες Ολυμπιακή Ζυθοποιία και Μύθος Ζυθοποιία συγχωνεύον­ται, δι’ απορροφήσε­ως της Μύθος Ζυθοποιίας από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία και δημιουργεί­ται το νέο σχήμα. [SID:11664419]

 ??  ?? της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Ριτσώνα Ευβοίας.
της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας στη Ριτσώνα Ευβοίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece