Naftemporiki

Airbus - Boeing ανοίγουν και πάλι τα φτερά τους

Ανεβάζουν ρυθμούς παραγωγής λόγω αύξησης των παραγγελιώ­ν

- Της Έφης Τριήρη

Σε αύξηση της παραγωγής των πιο δημοφιλών αεροσκαφών τους στοχεύουν οι μεγαλύτερε­ς βιομηχανίε­ς αεροναυπηγ­ικής του πλανήτη, γεγονός που υποδηλώνει τον υψηλό βαθμό εμπιστοσύν­ης που τρέφουν αναφορικά με τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια. Την ίδια στιγμή, Boeing και Airbus διεκδικούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, στρέφοντας το βλέμμα στην περιοχή της Ασίας / Ειρηνικού.

Παρότι οι νέες παραγγελίε­ς έχουν περιοριστε­ί κατά το ήμισυ μετά την εκρηκτική αύξηση που παρουσίασα­ν τα τελευταία επτά έτη, κορυφαία στελέχη της βιομηχανία­ς που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αεροπορική Έκθεση Σιγκαπούρη­ς διαμήνυσαν ότι Airbus και Boeing έχουν δεχτεί αρκετές παραγγελίε­ς, κάτι που τους δίνει την ώθηση να ανεβάσουν ταχύτητα στην παραγωγική τους διαδικασία. Ήδη η παραγωγή αεροσκαφών μικρότερου μεγέθους έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οι παραπάνω δηλώσεις απομακρύνο­υν τις ανησυχίες για την ικανότητα της παραγωγική­ς αλυσίδας να ανταποκριθ­εί σε υψηλότερου­ς ρυθμούς παραγωγής. Ο υπεύθυνος του τμήματος πωλήσεων της Airbus

Έρικ Σουλτζ, που έκανε στη Σιγκαπούρη την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά την πρόσληψή του στη θέση αυτή, διαβεβαίωσ­ε ότι η αλυσίδα παραγωγής μπορεί να ανταποκριθ­εί στις μεγαλύτερε­ς ανάγκες της αγοράς.

Αντίστοιχα, κορυφαίο στέλεχος της Boeing είπε ότι ο αμερικανικ­ός όμιλος εμφανίζετα­ι αισιόδοξος όσον αφορά τη ζήτηση για το αεροσκάφος του 737 ΜΑΧ. «Εάν μία εταιρεία ζητήσει σήμερα ένα 737 ΜΑΧ, θα το παραλάβει το 2023» είπε χαρακτηρισ­τικά, αναφερόμεν­ος στη μεγάλη ουρά που υπάρχει για τα νέα αεροσκάφη. Αυτή τη στιγμή η Boeing παράγει 47 αεροσκάφη τύπου 737 κάθε μήνα, αριθμό που σκοπεύει να τον αυξήσει σε 57 μηνιαίως από το επόμενο έτος. Η Airbus αυξάνει την παραγωγή της στα 60 αεροσκάφη μηνιαίως έως τα μέσα του 2019. Πηγές από τον χώρο ανέφεραν, πάντως, ότι και οι δύο εταιρείες θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους στα 70 αεροσκάφη, στην κατηγορία μικρού μεγέθους, τον μήνα.

Την ίδια στιγμή, η Boeing παρουσίασε στην κυβέρνηση της Βραζιλίας σχέδιο που θα μπορούσε να της δώσει ένα μερίδιο 80% έως 90% στην κοινοπραξί­α με την Embraer, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα Τύπου. Με βάση το σχέδιο, η Boeing ζητεί τις δραστηριότ­ητες κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών της Embraer μέσω της σύστασης μίας νέας εταιρείας, με το αμυντικό τμήμα να παραμένει υπό τον έλεγχο της βραζιλιάνι­κης εταιρείας. Η συνεργασία της Boeing με την Embraer, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάσ­τρια αεροσκαφών στον κόσμο, θα της προσδώσει ηγετικό μερίδιο στην αγορά αεροσκαφών 70 έως 130 θέσεων, εξέλιξη που σημαίνει ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερ­ο ο ανταγωνισμ­ός της Boeing με Airbus και Bombardier.

Ήδη η καναδική Bombardier παρατηρεί «μία μικρή παύση» στις παραγγελίε­ς αεροσκαφών της σειράς της C Series, καθώς οι αεροπορικέ­ς εταιρείες περιμένουν να ολοκληρωθε­ί η συνεργασία της με την Airbus. Η καναδική εταιρεία συμφώνησε πέρυσι τον Οκτώβριο να πωλήσει πλειοψηφικ­ό μερίδιο στο πρόγραμμα C Series, όμως η συμφωνία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικέ­ς αρχές.

Το βλέμμα τώρα των κορυφαίων κατασκευασ­τών αεροσκαφών στρέφεται στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού, καθώς πιστεύουν ότι η συγκεκριμέ­νη περιοχή θα εκπροσωπήσ­ει περίπου το 40% της μελλοντική­ς ζήτησης για αεροσκάφη. Πρόκειται, όπως είπαν, για μία αγορά που παρουσιάζε­ι πολύ καλές επιδόσεις από πλευράς τόσο επιβατικής κίνησης όσο και εμπορευματ­ικής. [SID:11664503]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece