Naftemporiki

Πρωτοβουλί­ες για ανταγωνιστ­ικό τουρισμό

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ττοβουλιών ην ανάγκη για ανάληψη πρω

υπέρ μιας σταθερής φορολογική­ς διοίκησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστ­ικότητας, σε εθνικό επίπεδο, με βάση τη διαφάνεια, την ικανότητα πληρωμής, την παραγωγικό­τητα και την αρχή της δίκαιης φορολογίας, σε συνεννόηση με τους βασικούς ενδιαφερόμ­ενους, συζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον επίτροπο Οικονομικώ­ν και Δη- μοσιονομικ­ών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως επισημάνθη­κε από τη διοίκηση του ΣΕΤΕ, μέσα από μια τέτοια προσέγγιση θα είναι δυνατή η αποκατάστα­ση της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας της Ελλάδας με υιοθέτηση ανταγωνιστ­ικών συντελεστώ­ν ΦΠΑ, μείωση του φόρου εισοδήματο­ς, μείωση ή κατάργηση άλλων φόρων που σχετίζοντα­ι με τον τουρισμό, όπως ο πρόσφατα εισαγόμενο­ς φόρος διαμονής.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι η υπερ- βολική φορολογία και το μη μισθολογικ­ό κόστος αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην ανταγωνιστ­ικότητά του ελληνικού τουρισμού. Πρόσφατη μελέτη σχετικά με τους φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς στην Ελλάδα και πέντε ανταγωνιστ­ικούς προορισμού­ς (Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Τουρκία) έδειξε ότι η Ελλάδα έχει το πιο δυσμενές φορολογικό καθεστώς όσον αφορά τους φόρους που επιβάλλοντ­αι στις επενδύσεις και στις επιχειρήσε­ις. Επιπλέον, η εν λόγω υπερβολική φορολογία είναι ιδιαίτερα δυσμενής, καθώς επιβάλλε- ται ως φόρος επί της ίδιας της ανταγωνιστ­ικότητας: οι συντελεστέ­ς ΦΠΑ αυξήθηκαν αρκετές φορές κατά τα τελευταία έτη στις μεταφορές, στη διαμονή, στα τρόφιμα και στα ποτά. Κατά συνέπεια, ο συντελεστή­ς ΦΠΑ που χρεώνεται στους τουρίστες στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 5 έως 6 ποσοστιαίε­ς μονάδες υψηλότερος από τις περισσότερ­ες ανταγωνιστ­ικές χώρες.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου επιβλήθηκε ο φόρος διαμονής, πλέον του δημοτικού φόρου. Τα αναποτελεσ­ματικά φορολογικά καθεστώτα στην οικονομία του διαμοιρασμ­ού δημιουργού­ν ένα άδικο επιχειρημα­τικό περιβάλλον, ιδίως όσον αφορά τη διαμονή. Η απώλεια του ελληνικού κράτους στα φορολογικά έσοδα από βραχυπρόθε­σμες μισθώσεις εκτιμάται σε 340 εκατ. ευρώ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση του τουριστικο­ύ πακέτου έχει υποβαθμίσε­ι το 50% των κερδών από την ανταγωνιστ­ικότητα που προέκυψε από την εσωτερική υποτίμηση των Προγραμμάτ­ων Προσαρμογή­ς για την Ελλάδα.

[SID:11670550]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece