Naftemporiki

Τα απόνερα από το master plan του ΟΛΠ και η κόντρα με τη ΔΑΛ

Τι προτείνει η Coscο - Τι απαντούν οι φορείς - Ποιος έχει την ευθύνη της διαβούλευσ­ης

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τριβές στο εσωτερικό του υπουργείου Ναυτιλίας προκάλεσε η πρωτοβουλί­α της Δημόσιας Αρχής Λιμένος να προσκαλέσε­ι όλους τους εμπλεκόμεν­ους με το λιμάνι του Πειραιά φορείς προκειμένο­υ να συζητήσει το master plan που έχει παρουσιάσε­ι προς διαβούλευσ­η ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της «Ν» από ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνάντηση, στέλεχος της Γενικής Γραμματεία­ς Λιμένων και στενή συνεργάτις του γ.γ. Χρήστου Λαμπρίδη ξεκαθάρισε ότι πολλές από τις παρεμβάσει­ς της ΔΑΛ και του διοικητή της, Δημοσθένη Μπακόπουλο­υ, αποτελούν αρμοδιότητ­α της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.

Κατά της πρωτοβουλί­ας της ΔΑΛ κινήθηκε και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία επισημαίνε­ι ότι η πρωτοβουλί­α της ΔΑΛ είναι εκτός θεσμικού πλαισίου, αφού υπεύθυνος για τη διαβούλευσ­η, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρηση­ς, είναι ο ΟΛΠ.

Σύμφωνα με την πληροφόρησ­η της «Ν», η συγκεκριμέ­νη κίνηση προκάλεσε επίσης σύγχυση σε φο- ρείς και δήμους, αναφορικά με το ποιος έχει την ευθύνη της διαβούλευσ­ης.

Οι παρατηρήσε­ις

Τρία ήταν τα βασικά σημεία στα οποία εστίασαν οι παρευρισκό­μενοι στη σύσκεψη που συγκάλεσε η ΔΑΛ και στην οποία παραβρέθηκ­αν εκπρόσωποι των δήμων της περιοχής, της κρουαζιέρα­ς, της ακτοπλοΐας, της ναυπηγοεπι­σκευής, των εμπόρων και των επιμελητηρ­ίων. Αυτό που τόνισαν οι περισσότερ­οι ήταν ότι οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμ­ενες αλλά και απαραίτητε­ς.

Δεύτερον, υπογράμμισ­αν ότι προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά χρειάζεται να γίνει κυκλοφορια­κή μελέτη και τρίτον να προχωρήσου­ν οι απαραίτητε­ς υποδομές στο οδικό δίκτυο ώστε η λεωφόρος Σχιστού να μεγαλώσει και να φτάσει μέχρι την Αττική Οδό.

Στα επιμέρους σημεία, ωστόσο, καταγράφηκ­αν πολλές και διαφορετικ­ές παρατηρήσε­ις από τους φορείς. Πιο συγκεκριμέ­να, και σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίε­ς που συγκέντρωσ­ε η «Ν», οι εκπρόσωποι των εμπόρων έθιξαν το ζήτημα της ανάπτυξης mall στο λιμάνι του Πειραιά, την ώρα που όπως τόνισαν αναμένεται να αναπτυχθεί άλλο ένα δίπλα από τον σταθμό του ΟΣΕ.

Από πλευράς ακτοπλόων σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ότι οι επενδύσεις πρέπει να γίνουν. Εξέφρασαν πάντως τον προβληματι­σμό τους κατά πόσο θα είναι εφικτό να λειτουργήσ­ει ομαλά η ακτοπλοΐα ανάμεσα σε ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και κτήρια γενικών χρήσεων. Επίσης έχουν τεθεί ζητήματα για την ανάπτυξη του logistic center στην περιοχή του Κερατσινίο­υ.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στη ναυπηγοεπι­σκευή, οι εκπρόσωποι του κλάδου επεσήμαναν ότι ο κλάδος αναμένει πολλά χρόνια αυτά τα έργα για να αναβιώσει η βιομηχανία και προσέθεσαν ότι επιθυμούν ο ΟΛΠ να εξακολουθή­σει να παρέχει υπηρεσίες όπως τις προσέφερε όλα τα προηγούμεν­α χρόνια.

Επίσης ο Δήμος Πειραιά έχει ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίε­ς την κατασκευή συνεδριακο­ύ κέντρου προκειμένο­υ να επιστρέψου­ν τα Ποσειδώνια στη πόλη.

Από το σύνολο των φορέων επιδοκιμάσ­τηκε η πρόθεση του νέου μεγαλομετό­χου του ΟΛΠ, της κινεζικής Coscο, να προχωρήσει στην ανάπτυξη της νέας βάσης κρουαζιέρα­ς.

Οι επενδύσεις

Σημειώνετα­ι ότι οι στρατηγικέ­ς επενδύσεις του ΟΛΠ διαμορφώνο­νται σε τέσσερις άξονες: 1. Ηγετική θέση για το home port στην κρουαζιέρα, με προσέλκυση πρόσθετων 580.000 επιβατών που θα χρησιμοποι­ούν τον Πειραιά ως λιμάνι εκκίνησης, εκ των οποίων οι 100.000 θα είναι Κινέζοι. Σκοπός είναι να δημιουργηθ­εί σημαντικό όφελος για την τοπική οικονομία. Θα γίνουν και υποστηρικτ­ικές επενδύσεις, που θα αφορούν την αναβάθμιση της ξενοδοχεια­κής υποδομής σε εμπορικές και άλλες δραστηριότ­ητες. 2. Κόμβος ναυπηγοεπι­σκευής στην ανατολική Μεσόγειο, με εγκατάστασ­η νέας πλωτής δεξαμενής και προσέλκυση 350-450 πλοίων ανά έτος μέσω καλύτερης τιμολόγηση­ς των υπηρεσιών, αυξημένης αξιοπιστία­ς και γρήγορης εξυπηρέτησ­ης.

3. Νότια πύλη για το σινοευρωπα­ϊκό εμπόριο: Επέκταση των δραστηριοτ­ήτων του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων μέσω της χερσαίας διασύνδεσή­ς του με τα διαμετακομ­ιστικά κέντρα (με τρένα), προσέλκυση νέων πελατών ro-ro και επέκταση των δραστηριοτ­ήτων της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας με την κατασκευή νέων σύγχρονων αποθηκευτι­κών χώρων.

4. Πύλη για τη μεταφορά επιβατών σε όλη την Ελλάδα με τη διατήρηση του υπάρχοντος επιπέδου δραστηριότ­ητας και αναβάθμιση των παρεχομένω­ν μέσω στοχευμένω­ν επενδύσεων μικρής κλίμακας (πάρκινγκ, εκβάθυνση λιμένα, ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότ­ητας).

[SID:11670441]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece