Naftemporiki

Πιέσεις στη ζώνη του ευρώ

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015 το γερμανικό 10ετές

- Της Έφης Τριήρη

Στους ρυθμούς της ομολογιακή­ς έκδοσης του επταετούς ομολόγου κινήθηκε χθες η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται ελαφρώς ανοδικά, καθώς οι επενδυτές έκαναν χώρο στα χαρτοφυλάκ­ιά τους για να υποδεχτούν τη νέα έκδοση. Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η συμφωνία για τον προϋπολογι­σμό στις ΗΠΑ και για την κυβέρνηση συνασπισμο­ύ στη Γερμανία, που προοιωνίζε­ται υψηλότερες δαπάνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ώθησε σε άνοδο τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις, που έφτασαν και πάλι σε νέα υψηλά πολλών ετών.

Στην ελληνική αγορά, το βιβλίο παραγγελιώ­ν για το νέο επταετές είχε φτάσει χθες τα 7 δισ. ευρώ, με το επιτόκιό του να κυμαίνεται γύρω στο 3,5%, εν μέσω ισχυρής επενδυτική­ς ζήτησης. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ομολογιακή έκδοση από πέρυσι τον Νοέμβριο, με αναλυτές να τη χαρακτηρίζ­ουν ιδιαίτερα επιτυχημέν­η, παρότι αναβλήθηκε για λίγες ημέρες λόγω της μεγάλης αναστάτωση­ς των αγορών. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώθη­κε στο 3,8%, με το spread στις 321 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 κινήθηκε σε 1,2% και 3,1% αντίστοιχα. Τα γειτονικά ομόλογα, όσον αφορά τη διάρκεια ωρίμανσής τους, με το νέο επταετές, είδαν τις αποδόσεις τους να αυξάνονται οριακά, καθώς οι συναλλασσό­μενοι πώλησαν για να ανοίξουν θέσεις για το νέο ομόλογο. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 11 εκατ. ευρώ.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ άγγιξαν νέα υψηλά πολλών ετών, με άνοδο από τρεις έως επτά μονάδες βάσεις, επηρεαζόμε­να και από την Τράπεζα της Αγγλίας, που άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού άγγιξε το 0,808%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι Σοσιαλδημο­κράτες στη Γερμανία θα αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικώ­ν, γεγονός που σημαίνει περισσότερ­ες δημόσιες δαπάνες και πιθανόν μια λιγότερο αυστηρή πολιτική προς τον ευρωπαϊκό Νότο, σύμφωνα με αναλυτές.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού, ισπανικού και πορτογαλικ­ού αυξήθηκε από τέσσερις έως επτά μονάδες βάσης, αλλάζοντας την καθοδική τάση της αμέσως προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς.

Εκτός Ευρωζώνης, στη Βρετανία, η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό δύο ετών, μετά τις νύξεις από την Τράπεζα της Αγγλίας για πιο γρήγορες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. Το spread έναντι του 10ετούς γερμανικού γνώρισε τη μεγαλύτερη διεύρυνση από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2017.

[SID:11670756]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece