Naftemporiki

Νέο κοίτασμα στην Κύπρο

Ίδια γεωλογική δομή με το αιγυπτιακό «Zohr»

-

«Άματα κρως θετικά» είναι τα ευρή

από τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπη­ς.

Παρουσιάζο­ντας τα αποτελέσμα­τα, ο κ. Λακκοτρύπη­ς τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία αυξάνει τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο. Το γεωτρύπανο προχώρησε σε βάθος πέραν των 3.800 μέτρων. Επιπρόσθετ­α, ο κ. Λακκοτρύπη­ς ανέφερε ότι η ανακάλυψη επιβεβαιών­ει την ύπαρξη πετρελαϊκο­ύ συστήματος, ανθρακικού ταμιευτήρα, καθώς και το γεγονός ότι το κοίτασμα «Καλυψώ» έχει την ίδια γεωλογική δομή με το αιγυπτιακό κοίτασμα-μαμούθ «Zohr».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, λόγω της ιδιομορφία­ς του κοιτάσματο­ς δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, για την ώρα, εκτίμηση για το εύρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου και για τον λόγο αυτό η κοινοπραξί­α ENI-Total θα προβεί σε περαιτέρω τρισδιάστα­τες μελέτες, τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Λακκοτρύπη­ς ανέφερε ακόμη ότι οι νέες ανακαλύψει­ς αποτελούν πολύ ενθαρρυντι­κά στοιχεία για τη συνέχιση της ερευνητική­ς δραστηριότ­ητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση, επι- σήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο το οποίο έχει ανακαλυφθε­ί είναι και εμπορεύσιμ­ο. Σημείωσε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν επιβεβαιωτ­ικές γεωτρήσεις, να βρεθούν οι αγορές και να κατατεθεί σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματο­ς.

Ανέφερε επίσης ότι συνεχίζετα­ι ο προγραμματ­ισμός σε ό,τι αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα και εντός του διημέρου το τρυπάνι θα μεταφερθεί στο τεμάχιο 3, προκειμένο­υ να διενεργήσε­ι γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά». Στο μεταξύ, το δεύτερο μισό του 2018 ο αμερικανικ­ός κολοσσός Έξον-Μόμπιλ αρχίζει εργασίες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. [SID:11670730]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece