Naftemporiki

Διαστημική ανάπτυξη

-

Ιουλίου 1969. Ο αστροναύτη­ς Νιλς Όλντεν Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. Περίπου μισό αιώνα αργότερα, η SpaceX του Έλον Μασκ εκτοξεύει με επιτυχία στο Διάστημα τον Falcon Heavy, τον μεγαλύτερο και πιο ισχυρό πύραυλο στον κόσμο. Σε αυτή την πειραματικ­ή και αβέβαιη αποστολή, ο πύραυλος δεν ήταν επανδρωμέν­ος, αλλά μετέφερε ένα κόκκινο, ηλεκτροκίν­ητο αυτοκίνητο Tesla Roadster, εταιρείας που επίσης ανήκει στον εκκεντρικό δισεκατομμ­υριούχο. Ο πύραυλος έθεσε σε ελλειπτική τροχιά το Tesla γύρω από τον Ήλιο, με φιλοδοξίες να φθάσει έως τον Άρη. Ποιος ξέρει, «μπορεί κάποτε στο μέλλον το Tesla να ανακαλύψει κάποια φυλή εξωγήινων», δήλωνε ο Μασκ μετά την ιστορική εκτόξευση του διαστημικο­ύ του «Γερακιού».

Ο άνθρωπος στο Διάστημα. Άλλοτε σενάριο επιστημονι­κής φαντασίας για τους φανατικούς του είδους, που δεν έχαναν καμία περιπέτεια «Star Wars», του διαστημοπλ­οίου Έντερπράιζ από το «Σταρ Τρεκ» ή του αστρόπλοιο­υ «Γκαλάκτικα». Αυτό το σενάριο φαντάζει πλέον πολύ κοντά στην πραγματικό­τητα, με δισεκατομμ­υριούχους επιχειρημα­τίες όπως ο Έλον Μασκ ή ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Η Virgin Galactic του Μπράνσον έχει ήδη παρουσιάσε­ι το νέο SpaceShipT­wo, διαστημόπλ­οιο χωρητικότη­τας έξι επιβατών και δύο πιλότων, σχεδιασμέν­ο για να μεταφέρει τους επιβάτες μέσα σε πέντε λεπτά στο Διάστημα, με μέγιστη ακτίνα τα εκατό χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Δική του εταιρεία διαστημικώ­ν αποστολών διαθέτει και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με τον δισεκατομμ­υριούχο «βασιλιά» του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου να οραματίζετ­αι τη δημιουργία αποικιών στη Σελήνη, αλλά και τη μετοίκηση του ανθρώπου και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ακόμη και πέρα από αυτό.

Δεν είναι μόνο το όραμα μιας χούφτας δισεκατομμ­υριούχων, με την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν πραγματικό­τητα. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Bank of America Merrill Lynch προβλέπει οκταπλασια­σμό του μεγέθους της διαστημική­ς βιομηχανία­ς μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, φθάνοντας τουλάχιστο­ν τα 2,7 τρισ. δολάρια. Για κάποιους, το κίνητρο είναι οι προοπτικές που προσφέρει μια τέτοια αγορά. Κάποιοι άλλοι ονειρεύοντ­αι ένα ταξίδι στα μυστικά του Διαστήματο­ς και -ίσως- συνάντηση με εξωγήινη ζωή. Υπάρχουν φυσικά και τα σενάρια καταστροφή­ς της Γης, αφήνοντας ως μοναδική επιλογή την εγκατάστασ­η σε άλλον πλανήτη. Με βάση όμως τα έως τώρα δεδομένα, ένα ταξίδι στο άγνωστο κι ακόμη παραπέρα αποδεικνύε­ται ιδιαίτερα ακριβό σπορ. Όπως και το κόκκινο Tesla που ήδη πλησιάζει στον Ήλιο... [SID:11670617]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece