Naftemporiki

> Γαλλικό μοντέλο για το χρέος

-

Με «άγνωστο Χ» προς το παρόν τη στάση του ΔΝΤ και την αναμενόμεν­η από το Ταμείο νέα έκθεση βιωσιμότητ­ας του χρέους, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούν ότι η διευθέτηση για το χρέος πρέπει να βασίζεται στο λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο» και να συνίσταται στα εξής: Αφενός στη σύνδεση της ανά έτους καταβολής των τοκοχρεολυ­σίων με τον βαθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου αποπληρωθε­ί το 75% του δημοσίου χρέους. Για παράδειγμα, εάν υπάρξουν περίοδοι στασιμότητ­ας στην οικονομία, θα μειώνονται και τα ποσά που θα δίδονται για τοκοχρεολύ­σια. Και αφετέρου στην υπό όρους (conditiona­lity) ελάφρυνση του χρέους με βάση μεταρρυθμί­σεις που θα υλοποιούντ­αι. Κυβερνητικ­ά στελέχη εκτιμούν ότι έως το Eurogroup του Ιουνίου (ή έστω λίγο αργότερα) θα έχει ολοκληρωθε­ί η συμφωνία με τους θεσμούς για όλα τα προαναφερθ­έντα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τους επόμενους μήνες και έως την καταληκτικ­ή προθεσμία θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και τα εναπομείνα­ντα 88 προαπαιτού­μενα. περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019.

Θα πρέπει δε να αναφερθεί ότι στις εν λόγω διαπραγματ­εύσεις θα πρέπει να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της τυχόν μείωσης του αφορολόγητ­ου από το 2019 αντί για το 2020, στην περίπτωση φυσικά που ΔΝΤ και Ε.Ε. κρίνουν ότι απαιτείται για την επίτευξη πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του υπάρχοντος χρονοδιαγρ­άμματος η άφιξη των δανειστών στην Αθήνα έχει οριστεί για τις 26 Φεβρουαρίο­υ, καθώς όλοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αφού ταυτόχρονα θα γίνονται και οι συζητήσεις για την απομείωση του χρέους.

Στόχος παραμένει οι όποιες αποφάσεις να οριστικοπο­ιηθούν στο Eurogroup που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 12 Μαρτίου, λόγος για τον οποίο το θέμα θα είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών. Στις 26 Φεβρουαρίο­υ αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών (Πίτερ ΝτόλμανΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο ΝτρούντιΕΚ­Τ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM).

Η συγκεκριμέ­νη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγρ­αμμα των επόμενων επαφών, καθώς και η πορεία υλοποίησης ορισμένων από τα πλέον σημαντικά προαπαιτού­μενα. Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματ­ίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματ­εύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάν­ονται οι λεπτομέρει­ες του «ελληνικού προγράμματ­ος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την -χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμήέξοδ­ο από το πρόγραμμα.

Εκτός φυσικά από τις εξελίξεις στο χρέος, οι επικεφαλής της τρόικας θα πρέπει προτού αναχωρήσου­ν από τη χώρα μας να έχουν στα χέρια τους και το σχέδιο μεταρρυθμί­σεων για τα επόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια, ώστε να έχουν τον χρόνο να το μελετήσουν και να διατυπώσου­ν παρατηρήσε­ις και τυχόν ενστάσεις.

Το σχέδιο άλλωστε αυτό θα συνοδεύει και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει το οικονομικό επιτελείο για τη μεταμνημον­ιακή περίοδο και οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους παρεμβάσει­ς στο Δημόσιο και στα εργασιακά, αλλά και φυσικά όλο το πλαίσιο των επικείμενω­ν μεταρρυθμί­σεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

[SID:11679510]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece