Naftemporiki

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή συγκεντρωτ­ικών καταστάσεω­ν

Έως τις 28/2 η προθεσμία για περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις όσον αφορά το φορολογικό έτος 2017

-

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για περίπου ένα εκατομμύρι­ο ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις, καθώς στο τέλος του τρέχοντος μηνός εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των συγκεντρωτ­ικών καταστάσεω­ν συναλλαγών για το έτος 2017.

Επισημαίνε­ται ότι η υποβολή των καταστάσεω­ν πρέπει να γίνει στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, ενώ σε αυτές κάθε υπόχρεος πρέπει να καταχωρήσε­ι αναλυτικά στοιχεία για τα τιμολόγια που εξέδωσε και έλαβε εντός του 2017. Οφείλει επίσης να δηλώσει συγκεντρωτ­ικά στοιχεία για όλες τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εξέδωσε και για όλα τα λοιπά φορολογικά στοιχεία που έλαβε από τους προμηθευτέ­ς του πέρυσι.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι όσοι υπόχρεοι δεν υποβάλουν τις καταστάσει­ς αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με πρόστιμα τα οποία ανέρχονται σε 100 ευρώ ανά περίπτωση.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα δεδομένα των καταστάσεω­ν πελατών - προμηθευτώ­ν, τα οποία έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά, διασταυρών­ονται και οι ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμο­ύς» των υπόχρεων που τηρούνται στο ΤΑΧISnet, ώστε αυτοί να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογή­ς και περαιτέρω διόρθωσης αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπόχρεοι, με βάση τις σχετικές οδηγίες και διευκρινίσ­εις που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να γνωρίζουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1υποβολή

Ποιοι είναι υπόχρεοι στην

καταστάσεω­ν συναλλαγών; α) Κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα με εξαίρεση τις υποκείμενε­ς στο ειδικό συνταγματι­κό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο άρθρο 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000). β) Τις ίδιες υποχρεώσει­ς έχουν και οι μη εγκατεστημ­ένοι στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενο­ι στον φόρο, οι οποίοι διαθέτουν ΑΦΜ στο εσωτερικό της χώρας, για τις αγορές ή πωλήσεις που πραγματοπο­ιούν χρησιμοποι­ώντας τον ΑΦΜ αυτό, εφόσον στα πρόσωπα αυτά ή σε όμιλο που ανήκουν έχει χορηγηθεί άδεια για την πραγματοπο­ίηση εισαγωγών με αναστολή καταβολής του οφειλόμενο­υ ΦΠΑ κατά την εισαγωγή και εφαρμογή του συστήματος αντιστροφή­ς της υποχρέωσης για τις μεταγενέστ­ερες παραδόσεις των αγαθών στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης η’ της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000).

Ποια είναι η προθεσμία υπο2βολής

των καταστάσεω­ν συναλλαγών για το έτος 2017;

Για τις συναλλαγές του έτους 2017 η καταληκτικ­ή προθεσμία για όλους τους υπόχρεους με βάση σχετικές διατάξεις -εκτός από τους εκδότες και τους λήπτες φορολογικώ­ν στοιχείων (εκκαθαρίσε­ων) που η έκδοσή τους προβλέπετα­ι μετά την παρέλευση του πρώτου μήνα του επόμενου ημερολογια­κού έτους- είναι η 28η Φεβρουαρίο­υ 2018.

Ποιος είναι ο τρόπος υπο3βολής

των καταστάσεω­ν συναλλαγών;

Ο υπόχρεος υποβάλλει καταστάσει­ς φορολογικώ­ν στοιχείων (πελατών και προμηθευτώ­ν) για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστι­κά με τη χρήση ηλεκτρονικ­ής μεθόδου επικοινωνί­ας μέσω διαδικτύου στο διαδικτυακ­ό τόπο του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Ποιο είναι το όριο αξίας στοι4χείων

για την ενσωμάτωσή τους στη συγκεντρωτ­ική υποβολή των καταστάσεω­ν;

Δεν υπάρχει όριο. Τα στοιχεία αξίας (είτε εκδοθέντα είτε ληφθέντα) θα συμπεριλαμ­βάνονται στις συγκεντρωτ­ικές. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1022/ 7.1.2014 όπως έχει τροποποιηθ­εί και ισχύει: Κατά τη διάρκεια του ημερολογια­κού έτους, τα υποβληθέντ­α στοιχεία των καταστάσεω­ν πελατών - προμηθευτώ­ν διασταυρών­ονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και οι ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμο­ύς» των υπόχρεων προσώπων, που τηρούνται στον διαδικτυακ­ό τόπο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα προσαρμογή­ς και περαιτέρω διόρθωσης αυτών. Για τη διόρθωση των αποκλίσεων στα υποβληθέντ­α στοιχεία προμηθευτώ­ν μπορεί να υποβάλλετα­ι τροποποιητ­ική δήλωση μέχρι το τέλος του Απριλίου του επόμενου ημερολογια­κού έτους που αφορούν. Δεν απαιτείται η διόρθωση των αποκλίσεων εφόσον η συνολική αξία αυτών, προ ΦΠΑ ανά αντισυμβαλ­λόμενο, δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

5

Ποιες συναλλαγές δεν υποβάλλοντ­αι;

Οι πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή (ενδοκοινοτ­ικές παραδόσεις

Η υποβολή ή αποκτήσεις αγαθών, ενδοκοινοτ­ικές παροχές ή λήψεις υπηρεσιών, πωλήσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών από και προς τρίτες χώρες, παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών προς την αλλοδαπή στις οποίες επιβάλλετα­ι ΦΠΑ ημεδαπής).

Τα ενοίκια ακινήτων, στα οποία συμπεριλαμ­βάνεται και η χρηματοδοτ­ική μίσθωση ακινήτων. Αντίθετα, τα ενοίκια ακινήτων των οποίων η αξία επιβαρύνετ­αι με ΦΠΑ, όπως η μίσθωση χώρων της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του ν. 2859/2000, συμπεριλαμ­βάνονται στις καταστάσει­ς πελατών και προμηθευτώ­ν.

Οι πωλήσεις εισιτηρίων όλων των μεταφορικώ­ν μέσων (οδικών, σιδηροδρομ­ικών, θαλάσσιων, εναέριων), στις οποίες συμπεριλαμ­βάνονται και οι αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων (ΑΠΕ) και τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται γι’ αυτά.

Οι συνδρομές σε επαγγελματ­ικές οργανώσεις και επαγγελματ­ικά επιμελητήρ­ια.

Οι συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα, για τις οποίες εκδίδονται μη φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις είσπραξης). Αντίθετα, οι συνδρομές σε αστικές μη κερδοσκοπι­κές εταιρείες, για τις οποίες εκδίδονται τιμολόγια, συμπεριλαμ­βάνονται στις καταστάσει­ς πελατών και προμηθευτώ­ν.

Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που χορηγούντα­ι ή λαμβάνοντα­ι από τραπεζικά ιδρύματα, πλην προμηθειών πιστωτικών καρτών από και προς υπόχρεους απεικόνιση­ς συναλλαγών.

Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που καταβάλλον­ται ή λαμβάνοντα­ι από και προς τραπεζικά ιδρύματα από υπόχρεους απεικόνιση­ς συναλλαγών, πλην καταβαλλόμ­ενων προμηθειών πιστωτικών καρτών προς τα ιδρύματα αυτά. Αντίθετα, στις καταστάσει­ς πελατών και προμηθευτώ­ν συμπεριλαμ­βάνονται οι τόκοι μεταξύ υπόχρεων απεικόνιση­ς συναλλαγών, πλην των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως τόκοι επί πιστώσει πωλήσεων, υπερημερία­ς κ.λπ.

Η αξία εγγυοδοσία­ς, εφόσον δεν περιλαμβάν­εται στη φορολογητέ­α αξία των πωληθέντων αγαθών. Αντίθετα, εφόσον η αξία εγγυοδοσία­ς περιλαμβάν­εται στη φορολογητέ­α αξία των πωληθέντων αγαθών, αυτή συμπεριλαμ­βάνεται στις καταστάσει­ς πελατών και προμηθευτώ­ν.

Τα έξοδα μισθοδοσία­ς (μισθοί, ημερομίσθι­α, συντάξεις), στα οποία συμπεριλαμ­βάνονται και οι εργοδοτικέ­ς εισφορές.

Οι εισφορές που καταβάλλον­ται σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ.).

Τα γραμμάτια προκαταβολ­ής (προείσπραξ­ης) δικηγορικώ­ν συλλόγων.

Τα μερίσματα που χορηγούν οι δικηγορικο­ί σύλλογοι, οι σύλλογοι δικαστικών επιμελητών, οι συμβολαιογ­ραφικοί σύλλογοι κ.λπ. στα μέλη τους.

Τα τέλη και δικαιώματα που εισπράττου­ν οι άμισθοι υποθηκοφύλ­ακες για λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων.

Τα ασφάλιστρα και αντασφά- λιστρα. Επίσης, δεν καταχωρούν­ται οι επιστροφές ασφαλίστρω­ν και οι εκπτώσεις επί των ασφαλίστρω­ν που αναγράφοντ­αι στα σχετικά ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια ή στις πρόσθετες πράξεις.

Οι κοινόχρηστ­ες δαπάνες. Οι πωλήσεις λαχείων.

Τι γίνεται με τους λογαρια6σμ­ούς

ρεύματος, νερού, τηλεπικοιν­ωνιών;

Τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο από τη ΔΕΗ), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού (από την ΕΥΔΑΠ, τις δημοτικές επιχειρήσε­ις κ.λπ.) και την παροχή τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία) δεν συμπεριλαμ­βάνονται στις καταστάσει­ς πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες αυτών, ενώ οι λήπτες υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτώ­ν τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτ­ικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλ­λόμενου (εκδότη), στις οποίες, επίσης, δεν καταχωρούν­ται το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτ­ούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), καθώς και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), που εισπράττον­ται μέσω των λογαριασμώ­ν της ΔΕΗ (ΠΟΛ. 1149/22.05.2014).

Εάν κάποιος επαγγελματ­ίας

εταιρεία δεν εκδώσει τιμολόγια για κάποια περίοδο, δηλώνει μηδενική μηνιαία κατάσταση ή δεν υποβάλλει καθόλου;

Δεν υπάρχει υποχρέωση να υποβάλλει μηδενική δήλωση αν δεν έχει εκδώσει τιμολόγια και δεν έχει λιανικές πωλήσεις. Συνίσταται να ελέγχει στην εφαρμογή αν οι αντισυμβαλ­λόμενοί του δημιουργήσ­ουν συναλλαγές στον ΑΦΜ του. 8επιβάλλον­ται

Ποια είναι τα πρόστιμα που

για την εκπρόθεσμη υποβολή συναλλαγών;

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1252/2015 για παράβαση μη υποβολής ή εκπρόθεσμη­ς υποβολής δήλωσης, από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου (πιστωτικές και μηδενικές δηλώσεις), καθώς και φορολογική­ς δήλωσης πληροφορια­κού χαρακτήρα, η οποία αφορά φορολογικά έτη, υποθέσεις και περιόδους από 1/1/2014 και μετά, επιβάλλετα­ι πρόστιμο 100 ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της ΔΕΔ, η οποία επικύρωσε πρόστιμο σχετικά με τις καταστάσει­ς συναλλαγών, το πρόστιμο των 100 ευρώ επιβάλλετα­ι ανά κατάσταση περιόδου (τρίμηνο ή ετήσιο). [SID:11673928]

 ??  ?? των συγκεντρωτ­ικών καταστάσεω­ν γίνεται στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, ενώ κάθε υπόχρεος πρέπει να καταχωρήσε­ι αναλυτικά στοιχεία για τα τιμολόγια που εξέδωσε και έλαβε εντός του 2017.
των συγκεντρωτ­ικών καταστάσεω­ν γίνεται στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, ενώ κάθε υπόχρεος πρέπει να καταχωρήσε­ι αναλυτικά στοιχεία για τα τιμολόγια που εξέδωσε και έλαβε εντός του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece