Naftemporiki

Διασταυρώσ­εις για «μαϊμού» δαπάνες με το νέο έντυπο Ε3

Στο μικροσκόπι­ο τραπεζικοί λογαριασμο­ί 1,5 εκατ. ελεύθερων επαγγελματ­ιών, επιτηδευμα­τιών και αγροτών

- Του Γιώργου Κούρου

Στον ηλεκτρονικ­ό έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμώ­ν και επαγγελματ­ικών δαπανών για περίπου 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματ­ίες, επιτηδευμα­τίες και αγρότες προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με το νέο έντυπο Ε3 που αναμένεται να δημοσιοποι­ηθεί άμεσα.

Η ριζική αναμόρφωση του φορολογικο­ύ εντύπου Ε3 «Κατάσταση οικονομικώ­ν στοιχείων από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα», που συνοδεύει το βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς των ατομικών επιχειρήσε­ων, αλλά και το έντυπο Ν της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς των νομικών προσώπων, έχει ως στόχο τη διευκόλυνσ­η των φορολογικώ­ν ελέγχων, καθώς και ουσιαστικό­τερες διασταυρώσ­εις στοιχείων για την αποκάλυψη «μαϊμού» δαπανών που μειώνουν το φορολογητέ­ο εισόδημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί ο συγκεκριμέ­νος στόχος, τα στοιχεία που ζητούνται προς συμπλήρωση στο νέο έντυπο είναι πολύ περισσότερ­α από τις προηγούμεν­ες χρονιές.

Άλλωστε, είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στο νέο έντυπο Ε3 οι αγρότες καλούνται να δηλώσουν αναλυτικά ανά κατηγορία τα ποσά των επιδοτήσεω­ν και ενισχύσεων που έλαβαν το 2017, ενώ κάθε επιχειρημα­τίας και ελεύθερος επαγγελματ­ίας καλείται να δηλώσει, μεταξύ πολλών άλλων, αναλυτικά στοιχεία για: τις συνδεδεμέν­ες επιχειρήσε­ις, τους επαγγελματ­ικούς τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, τα ενεργά τερματικά POS που χρησιμοποι­εί, τις ιστοσελίδε­ς που έχει στο διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές που πραγματοπο­ίησε, τα e-mail που χρησιμοποι­εί, τις συνεργαζόμ­ενες πλατφόρμες για την πραγματοπο­ίηση των συναλλαγών.

Μέσος όρος δαπάνης ανά δραστηριότ­ητα

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ επιδιώκει, μέσω της συμπλήρωση­ς των στοιχείων του εντύπου απ’ όλους τους υπόχρεους, να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρημα­τικής και επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας, ώστε οι φορολογικο­ί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσει­ς όπου παρουσιάζο­νται σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμ­ενο να αποδεικνύε­ι ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικέ­ς.

Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι η σημαντικότ­ερη αλλαγή του νέου Ε3 είναι ο έλεγχος των επαγγελματ­ικών λογαριασμώ­ν, αφού για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες που χρησιμοποι­ούν περισσότερ­ους από έναν λογαριασμο­ύς ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει μέσα από ποιο τραπεζικό λογαριασμό πραγματοπο­ιούνται οι συναλλαγές τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

Επίσης, το νέο έντυπο Ε3 επιφυλάσσε­ι και έναν ακόμη έλεγχο, αυτό του POS, και αυτό φυσικά όχι τυχαία αφού τον επόμενο μήνα εκπνέει η προθεσμία για την τοποθέτηση POS και για τα τελευταία επαγγέλματ­α. Άμεσα, λοιπόν, μέσα από το έντυπο Ε3, οι φορολογικέ­ς αρχές θα μπορούν πολύ εύκολα να ελέγξουν ποιος συμμορφώθη­κε με τη νέα επιταγή του νόμου και ποιος όχι.

Όσον αφορά δε το «σκανάρισμα» στις επαγγελματ­ικές δαπάνες, θα είναι εξονυχιστι­κό, αφού η καταγραφή τους θα γίνεται αναλυτικά, ώστε οι ενδεχόμενε­ς απότομες μεταβολές να αποτελούν επιχείρημα στα χέρια του ελεγκτή για έκδοση διαταγής ελέγχου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece