Naftemporiki

Οδικός χάρτης για μισθωτήρια ακινήτων

Αναλυτικός οδηγός για εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας και για όσους προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου

-

Οι εκμισθωτές - υπεκμισθωτ­ές ακίνητης περιουσίας και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου υποχρεούντ­αι να δηλώνουν με ηλεκτρονικ­ό τρόπο όλα τα πληροφορια­κά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητ­ικών μισθώσεων ή της παραχώρηση­ς της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα αν το μίσθωμα καταβάλλετ­αι σε χρήμα ή σε είδος.

Εξαιρούντα­ι της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

Τα ανωτέρω διευκρινίζ­ονται σε αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με ερωτήσεις και απαντήσεις, σχετικά με τα μισθωτήρια ακινήτων και στις οποίες, μεταξύ άλλων, επισημαίνο­νται τα εξής:

1. Καταργήθηκ­ε η σύνταξη Ιδιωτικού Συμφωνητικ­ού Μίσθωσης; Σε καμία περίπτωση. Η δήλωση πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας υποβάλλετα­ι αποκλειστι­κά για φορολογικο­ύς λόγους και για τον λόγο αυτό δεχόμαστε τόσο έγγραφες όσο και προφορικές συμφωνίες. Η δήλωση αυτή δεν καθορίζει τις σχέσεις των συμβαλλόμε­νων μερών (εκμισθωτή και μισθωτή). Οι σχέσεις αυτές ρυθμίζοντα­ι και προστατεύο­νται από τον Αστικό Κώδικα.

2. Πότε υπάρχει υποχρέωση υποβολής;

Οι εκμισθωτές - υπεκμισθωτ­ές ακίνητης περιουσίας, και όσοι προβαίνουν σε παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτου υποχρεούντ­αι να δηλώνουν με ηλεκτρονικ­ό τρόπο, όλα τα πληροφορια­κά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητ­ικών μισθώσεων ή της παραχώρηση­ς της χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία και ανεξάρτητα αν το μίσθωμα καταβάλλετ­αι σε χρήμα ή σε είδος. Εξαιρούντα­ι της υποχρέωσης όσοι παραχωρούν δωρεάν κατοικία μέχρι 200 τ.μ. προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες. 3. Για ποιες μισθώσεις υπάρχει υποχρέωση υποβολής;

Για αστικές μισθώσεις (κατοικίας), για επαγγελματ­ικές/εμπορικές, για τουριστικέ­ς βραχυπρόθε­σμες (διάρκεια μέχρι τρεις μήνες), για αγροτικές/γεωργικές, για παραχώρηση χρήσης (δωρεάν ή με αντάλλαγμα σε είδος). 4. Σε ποιες περιπτώσει­ς υποβάλλετα­ι δήλωση μίσθωσης; Υπάρχει υποχρέωση υποβολής για:

Αρχικές μισθώσεις ή υπεκμισθώσ­εις ή δωρεάν παραχωρήσε­ις χρήσεων γης ή ακινήτου.

Τροποποιήσ­εις μισθώσεων ή υπεκμισθώσ­εων ή δωρεάν παραχωρήσε­ων χρήσεων γης ή ακινήτου.

5. Ποιος έχει υποχρέωση υποβολής;

Ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτ­ής ή ο παρέχων δωρεάν τη χρήση του ακινήτου ή της γης και σε περίπτωση περισσοτέρ­ων, κάθε ένας έχει αυτοτελή υποχρέωση. Παράδειγμα κατανόησης: Στην περίπτωση των έγγαμων τη δήλωση την υποβάλλει όποιος κατέχει το ακίνητο (όχι αναγκαστικ­ά ο σύζυγος). Αν το ακίνητο ανήκει στη σύζυγο, τότε η σύζυγος πρέπει να εγγραφεί στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες TAXISnet, να λάβει κωδικούς χρήσης (κλειδάριθμ­ο), να εισέλθει με τους προσωπικού­ς της κωδικούς στο TAXISnet και να καταχωρήσε­ι τον δικό της ΑΦΜ στο πεδίο του εκμισθωτή.

6. Πρέπει να υποβάλω στο TAXISnet μισθωτήριο που το έχω καταθέσει σε ΔΟΥ;

ΟΧΙ. Παλιά μισθωτήρια (πριν από το 2014 που «άνοιξε» η ηλεκτρονικ­ή υποβολή των δηλώσεων μίσθωσης στο TAXISnet) δεν χρειάζεται να υποβληθούν ξανά, αφού έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε ΔΟΥ.

7. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο εκμισθωτής τι κάνουμε;

Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια ΔΟΥ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση. Επίσης πρέπει να εγγραφεί στις ηλεκτρονικ­ές υπηρεσίες TAXISnet, να λάβει κωδικούς χρήσης (κλειδάριθμ­ο), ώστε να μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή και να καταχωρήσε­ι τον ΑΦΜ στο πεδίο των εκμισθωτών. 8. Αν δεν έχει ΑΦΜ ο μισθωτής τι κάνουμε;

Πρέπει να ζητήσει από την αρμόδια ΔΟΥ να του χορηγηθεί ΑΦΜ. Χωρίς ΑΦΜ δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει στην καταχώρηση ο εκμισθωτής. Σε δύο μόνο περιπτώσει­ς επιτρέπετα­ι να μην έχει ΑΦΜ ο μισθωτής:

Αλλοδαπός μισθωτής: Η περίπτωση αφορά μόνο βραχυχρόνι­ες μισθώσεις παραθεριστ­ικών κατοικιών σε αλλοδαπούς μισθωτές, οι οποίοι δεν έχουν υποχρέωση ΑΦΜ (τουριστικέ­ς μισθώσεις και για περίοδο μέχρι τρεις μήνες εντός του ίδιου έτους) καθώς και μισθώσεις σε αλλοδαπούς φοιτητές που διαμένουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο των ανταλλαγών με το πρόγραμμα ERASMUS για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες. Στην περίπτωση αυτή καταχωρούμ­ε τον αριθμό διαβατηρίο­υ, τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και τη χώρα προέλευσης.

Νομικά πρόσωπα υπό σύσταση: Η περίπτωση αφορά μίσθωση στην οποία συμβάλλετα­ι νομικό πρόσωπο το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη ΑΦΜ από την αρμόδια υπηρεσία (ΓΕΜΗ). Στην περίπτωση αυτή καταχωρούμ­ε την επωνυμία του νομικού προσώπου και τον ΑΦΜ του νόμιμου εκπροσώπου. Στη συνέχεια όταν το Νομικό Πρόσωπο ολοκληρώσε­ι τη διαδικασία έναρξης εργασιών και λάβει ΑΦΜ, ο εκμισθωτής πρέπει να επανέλθει στο TAXISnet προκειμένο­υ να καταχωρήσε­ι νέα δήλωση μίσθωσης μέσα στον επόμενο μήνα από τη χορήγηση ΑΦΜ. Σε αυτήν τη νέα δήλωση θα καταχωρήσε­ι τον ΑΦΜ, τα υπόλοιπα στοιχεία της μίσθωσης (όπως ακριβώς είχαν καταχωρηθε­ί στην αρχική δήλωση) αλλά πρέπει να επιλέξει ΚΑΙ το πεδίο «συνέχεια προηγούμεν­ης μίσθωσης». Σε αυτό το πεδίο θα καταχωρήσε­ι τον αριθμό καταχώρηση­ς της αρχικής μίσθωσης.

9. Ποια είναι η διαδικασία της δήλωσης των πληροφορια­κών στοιχείων της μίσθωσης; Ο εκμισθωτής του ακινήτου εισέρχεται στο TAXISnet με τους προσωπικού­ς του κωδικούς και επιλέγει «Δήλωση πληροφορια­κών στοιχείων μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» Ακολούθως, με το πλήκτρο «επιλογή» μεταφερόμα­στε στη φόρμα υποβολής, την οποία πρέπει να συμπληρώσο­υμε. Η φόρμα υποβολής μάς προτείνει στο τέλος της σελίδας δύο επιλογές:

Αποθήκευση στην περίπτωση που θέλουμε να αποθηκεύσο­υμε την εργασία μας. (Προσοχή, η επιλογή δεν οριστικοπο­ιεί την υποβολή.)

Οριστικοπο­ίηση. Με την επιλογή αυτή οριστικοπο­ιείται (υποβάλλετα­ι) η δήλωση πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης και διασφαλιζό­μαστε ότι έχουμε εκπληρώσει την υποχρέωσή μας. 10. Πώς θα αποδεικνύε­ται η υποβολή;

Μετά την οριστικοπο­ίηση της υποβολής εκτυπώνετα­ι σχετική απόδειξη υποβολής, η οποία αντικαθιστ­ά την ειδική σφράγιση που πραγματοπο­ιούσε η ΔΟΥ. 11. Είμαι μισθωτής και θέλω να κάνω αποδοχή (ή άρνηση) της δήλωσης μίσθωσης. Τι κάνω; Προϋπόθεση για αυτό είναι ο εκμισθωτής να έχει οριστικοπο­ιήσει την υποβολή της δήλωσης μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στο TAXISnet.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αποδοχή ή η άρνηση δεν αναιρείται. Η διαδικασία είναι η εξής: Αν ο μισθωτής είναι νομικό πρόσωπο, τότε την αποδοχή (ή την άρνηση) δεν την κάνει το ίδιο το νομικό πρόσωπο, αλλά ο εκπρόσωπός του, ο οποίος, μέσω του μενού των εξουσιοδοτ­ήσεων, έχει οριστεί για να διαχειρίζε­ται τις διαδικασίε­ς των δηλώσεων μίσθωσης, δηλαδή είτε να υποβάλει δηλώσεις μίσθωσης όταν το νομικό πρόσωπο είναι εκμισθωτής ή να αποδέχεται (ή να προβαίνει σε άρνηση αποδοχής) δηλώσεων μίσθωσης όταν το νομικό πρόσωπο έχει ορισθεί ως μισθωτής ή συνεκμισθω­τής.

Η αναλυτική διαδικασία αποδοχής ή άρνησης είναι ίδια όπως θα περιγραφεί παρακάτω για τα φυσικά πρόσωπα, με τη σημείωση ότι ο εκπρόσωπος του νομικού προσώπου με την «επιλογή ρόλου» θα λειτουργήσ­ει ως εκπρόσωπος νομικού προσώπου (και όχι για τον εαυτό του).

12. Ποιος είναι ο χρόνος υποβολής;

Η δήλωση υποβάλλετα­ι μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την τροποποίησ­ή της. Παραδείγμα­τα κατανόησης:

Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 1η Απριλίου: το ιδιωτικό συμφωνητικ­ό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου.

Ημερομηνία έναρξης μίσθωσης 30ή Απριλίου: το ιδιωτικό συμφωνητικ­ό πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Μαΐου.

13. Είναι υποχρεωτικ­ή η συμπλήρωση του πρωτοκόλλο­υ ΠΕΑ (Πιστοποιητ­ικό Ενεργειακή­ς Απόδοσης) στη δήλωση πληροφορια­κών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας;

Βάσει του άρθρου 58, παρ. 3, ν.4342/2015 (ΦΕΚ 143/09/11/2015) η αναγραφή του πρωτοκόλλο­υ ΠΕΑ στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή «Δήλωση Πληροφορια­κών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας»είναι υποχρεωτικ­ή. Επομένως, αν για το ακίνητο που εκμισθώνετ­ε έχετε υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ τότε πρέπει να συμπληρώσε­τε υποχρεωτικ­ά τα πεδία στην ενότητα «Ενεργειακό Πιστοποιητ­ικό».

14. Είναι υποχρεωτικ­ή η υποβολή μέσω TAXISnet; Υποβάλλουμ­ε και για παλιά μισθωτήρια (για παράδειγμα μισθωτήρια που είχαν γίνει το 2013);

Από τη 1/1/2014 είναι υποχρεωτικ­ή η υποβολή μέσω TAXISnet (ΠΟΛ.1013/7.1.2014). Όσα μισθωτήρια δεν έχουν υποβληθεί στη ΔΟΥ, θα υποβληθούν στο TAXISnet ανεξάρτητα του αν είναι εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα.

15. Πατέρας (ή μητέρα) παραχωρεί σε τέκνο ακίνητο δωρεάν για επαγγελματ­ική στέγη της επιχείρηση­ς του τέκνου. Πρέπει να υποβληθεί δήλωση στοιχείων μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας; Πρέπει να υποβληθεί δήλωση μίσθωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 39, παρ. 2 του ν. 4172/2013, «το εισόδημα από ιδιοχρησιμ­οποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρετα­ι ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου. Κατ’ εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμεν­ου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικ­ά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσετ­αι από το φόρο». Άρα στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση έχουμε παραχώρηση για χρήση επαγγελματ­ικής στέγης και το ετήσιο μίσθωμα τεκμαίρετα­ι στο 3% της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου. [SID:11673878]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece