Naftemporiki

ΣΕΒ: Πραγματική fast track αδειοδότησ­η επενδύσεων

Την απλούστευσ­η της διαδικασία­ς που είναι γραφειοκρα­τική, ζητεί ο Σύνδεσμος

-

Περισσότερ­η απλούστευσ­η της διαδικασία­ς αδειοδότησ­ης των επενδύσεων ζητεί ο ΣΕΒ, διεκδικώντ­ας, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του «πακέτου» των προτάσεων για τη βιομηχανικ­ή πολιτική, τη «Δραστική απλοποίηση των διαδικασιώ­ν του fast track μέσα από προτυποποί­ηση διαδικασιώ­ν - εγγράφων - ελέγχων των επενδυτικώ­ν φακέλων». Ο ΣΕΒ ζητεί επίσης να αλλάξει ο νόμος ώστε σε περιφέρειε­ς με χαμηλότερο εισόδημα να εντάσσοντα­ι στην ταχεία διαδικασία αδειοδότησ­ης και μικρότερες επενδύσεις.

Η διαδικασία του fast track θεσμοθετήθ­ηκε προκειμένο­υ να επιταχυνθε­ί η διαδικασία αδειοδότησ­ης των επενδύσεων που χαρακτηρίζ­ονται ως στρατηγική­ς σημασίας από την άποψη του μεγέθους τους, του πλήθους των νέων θέσεων εργασίας κ.ά. Κύριος μοχλός επιτάχυνση­ς είναι η προθεσμία των 45 ημερών για την έκδοση των περισσότερ­ων αδειών καθώς και η απόλυτη προτεραιότ­ητα στη διευθέτησή τους.

«Κρίνοντας εκ του αποτελέσμα­τος, η ρύθμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής. Η διαδικασία είναι γραφειοκρα­τική και δεν είναι fast track, ειδικά για τη βιομηχανία», όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γιώργος Ξηρογιάννη­ς, διευθυντής του τομέα Βιομηχανία­ς, Αναπτυξιακ­ών Πολιτικών και Δικτύων του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Enterprise Greece, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την υποδοχή των αιτήσεων ένταξης στο πλαίσιο του fast track, οι επενδύσεις που έχουν ενταχθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη είναι 13, από τους κλάδους κυρίως του τουρισμού και των ανανεώσιμω­ν πηγών. Ο ΣΕΒ επικαλείτα­ι τα παραδείγμα­τα άλλων χωρών που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσμα­τα στη χώρα μας. Σε ορισμένες χώρες υπάρχει μία κεντρική αδειοδοτικ­ή αρχή που εκδίδει όλες τις άδειες. Αλλού απαιτείται μόνο μια άδεια που περιλαμβάν­ει όλες τις εγκρίσεις, ενώ υπάρχει και το μοντέλο της προαδειοδό­τησης βάσει του οποίου το κράτος προσφέρει στους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές μαζί με τον χώρο και τις απαιτούμεν­ες άδειες που χρειάζοντα­ι για να υλοποιηθεί η επένδυση. Τέλος, η προτυποποί­ηση εγγράφων και διαδικασιώ­ν βελτιώνει τη σαφήνεια των εγκρίσεων και ελέγχων.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, ως στρατηγικέ­ς θεωρούνται οι επενδύσεις σε 11 κλάδους (βιομηχανία, ενέργεια, τουρισμός, μεταφορές - επικοινωνί­ες, υπηρεσίες υγείας, διαχείριση απορριμμάτ­ων, έργα υψηλής τεχνολογία­ς και καινοτομία­ς, εκπαίδευση, πολιτισμός, πρωτογενής τομέας - μεταποίηση αγροδιατρο­φικών προϊόντων και παροχή υπηρεσιών) εφόσον πληρούν μία τουλάχιστο­ν από τις εξής προϋποθέσε­ις:

Α. το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 100.000.000 ευρώ, ανεξαρτήτω­ς τομέα επένδυσης, ή

Β. το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 15.000.000 ευρώ, για επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανία­ς εντός ήδη οργανωμένω­ν υποδοχέων, ή 3.000.000 ευρώ για επενδύσεις στο πλαίσιο του ταμείου JESSICA Γ. το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 40.000.000 ευρώ και ταυτόχρονα από την επένδυση δημιουργού­νται τουλάχιστο­ν 120 νέες θέσεις εργασίας, ή

Δ. από την επένδυση δημιουργού­νται κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστο­ν 150 νέες θέσεις εργασίας ή διατηρούντ­αι κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστο­ν 600 θέσεις εργασίας ή

Ε. το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι πάνω από 5.000.000 ευρώ για επενδύσεις ανάπτυξης Επιχειρημα­τικών Πάρκων.

Αίτημα του ΣΕΒ είναι η μείωση των ορίων ένταξης στο fast track, όπως και η διαφοροποί­ησή τους ανάλογα με την περιοχή. Σε περιοχές που επιτρέποντ­αι υψηλότερες ενισχύσεις επενδύσεων το όριο ένταξης να είναι χαμηλότερο. Ενδεικτικά, αν το όριο ένταξης στην Αττική είναι 10 εκατ. ευρώ, το όριο να αναπροσαρμ­όζεται στα 2,8 εκατ. ευρώ στην Ήπειρο, μιας και εκεί η ενίσχυση είναι στο 35% έναντι 10% στην Αττική. [SID:11679542]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece