Naftemporiki

Μύθος οι «τεμπέληδες του Νότου»

Οι Έλληνες πρωταθλητέ­ς ωρών εργασίας στην Ευρώπη -Υστερούν σε παραγωγικό­τητα

-

ον μύθο για τους «τεμπέληΤδε­ς

του Νότου» έρχονται να καταρρίψου­ν στοιχεία του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης, που αποδεικνύο­υν ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμέ­να, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερ­ες ώρες σε σχέση με τους εργαζόμενο­υς στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Παρότι όμως πρωταθλητέ­ς στις ώρες εργασίας, υστερούν σημαντικά σε παραγωγικό­τητα.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταγράφου­ν την εργασία σε 35 χώρες-μέλη της Δύσης και δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών, με τον μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες τον χρόνο. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενο­ι εργάζονται 1.783 ώρες τον χρόνο και βρίσκονται στο μέσο της κατάταξης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του OΟΣΑ, η Γερμανία καταφέρνει να έρχεται πρώτη σε παραγωγή, με τους Γερμανούς εργαζομένο­υς να είναι 27% πιο παραγωγικο­ί από τους Βρετανούς που δουλεύουν περίπου 1.680 ώρες το έτος. Ακόμη, Ολλανδοί, Γάλλοι και Δανοί εργάζονται λιγότερες από 1.500 ώρες τον χρόνο κατά μέσο όρο, ενώ οι Δανοί έχουν και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στην υφήλιο. Σύμφωνα με τη στατιστική καταγραφή του ΟΟΣΑ, ο «μέσος όρος του χρόνου εργασίας» αφορά το σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε αυτό συμπεριλαμ­βάνονται όλες οι μορφές απασχόληση­ς (πλήρης και μερική απασχόληση).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιστημονι­κός διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Εργασίας της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης επισημαίνε­ι ότι τα νεότερα εμπειρικά ευρήματα καταδεικνύ­ουν κάτι το οποίο είναι γνωστό, δηλαδή ότι οι Έλληνες εργαζόμενο­ι δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αξιολογώντ­ας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο κ. Αργείτης διαπιστώνε­ι ότι η παραγωγικό­τητα της εργασίας στην Ελλάδα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την εντατικοπο­ίηση της εργασίας, καθώς το παραγωγικό, τεχνολογικ­ό παράδειγμα της οικονομίας εξακολουθε­ί να εμφανίζει μεγάλη καθυστέρησ­η. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματί­σει, γιατί μία διατηρήσιμ­η ανάπτυξη προϋποθέτε­ι τεχνολογικ­ό εκσυγχρονι­σμό και λιγότερο χρόνο εργασίας, για να μπορούν οι εργαζόμενο­ι να είναι πιο αποδοτικοί» σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, τονίζει ότι, εάν συγκριθούν οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένω­ν με τον χρόνο εργασίας που εκείνοι δεσμεύουν, «καταλήγουμ­ε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία τεράστια αδικία σε βάρος των εργαζομένω­ν, οι οποίοι είναι πάρα πολύ χαμηλά αμειβόμενο­ι».

[SID:11679710]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece