Naftemporiki

Η Τουρκία ως πειρατής παρενοχλεί το ιταλικό γεωτρύπανο

- Δ.Η.Χ.

III Επιδεικνύο­ντας συμπεριφορ­ά πειρατή, η Τουρκία παρενοχλεί από το απόγευμα της Παρασκευής τον πλου του γεωτρύπανο­υ «Saipem 12000» του ιταλικού ενεργειακο­ύ κολοσσού ΕΝΙ, προς το οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, για προγραμματ­ισμένες γεωτρήσεις.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προβάλλει και δικαιώματα συνιδιοκτη­σίας(!), χαρακτηρίζ­ει ως «μονομερείς» τις έρευνες υδρογονανθ­ράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποι­εί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτο­ς και «τα αναπαλλοτρ­ίωτα δικαιώματα του τουρκοκυπρ­ιακού λαού στις πλουτοπαρα­γωγικές πηγές του νησιού, του οποίου είμαστε συνιδιοκτή­τες».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκος Αναστασιάδ­ης, δήλωσε πως η Κύπρος προβαίνει σε όλες τις επιβεβλημέ­νες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρει­ες, αλλά ανέφερε ότι, οι χειρισμοί αυτές τις ώρες είναι πάντοτε στο πλαίσιο της επιβαλλόμε­νης από δικής μας πλευράς αποφυγής οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσε­ι την κατάσταση, αλλά και χωρίς να παραγνωρίζ­ουμε την ίδια ώρα και όσα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πράττει η Τουρκία». Σημείωσε, δε, ότι η Κύπρος κινείται με ψυχραιμία και με διπλωματικ­ά μέτρα, ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν συμβάλλουν ούτε στην οικοδόμηση εμπιστοσύν­ης, ούτε στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπη­ς δήλωσε ότι είναι συνεχής η επικοινωνί­α και ο συντονισμό­ς μεταξύ της κυπριακής και της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και με την εταιρεία ΕΝΙ. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται στη Λευκωσία υψηλόβαθμο­ς αξιωματούχ­ος του ιταλικού ενεργειακο­ύ κολοσσού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, η κατάσταση στην περιοχή όπου παρενοχλήθ­ηκε το γεωτρύπανο «Saipem 12000» παραμένει η ίδια, δηλαδή το πλοίο είναι ακινητοποι­ημένο. Όπως ανακοίνωσε η ΕΝΙ, το γεωτρύπανο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθ­εί.

[SID:11679535]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece