Naftemporiki

Τι θα προβλέπει η κινεζοϊταλ­ική συμφωνία εισόδου στο Θριάσιο

Από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευ­ση της δεύτερης παραχώρηση­ς και αξιοποίηση των δύο αποθηκών

- Του Φάνη Ζώη

Να ανατρέψει τα δεδομένα στην αγορά των εμπορευματ­ικών μεταφορών έρχεται η διαφαινόμε­νη συμφωνία της κινεζικής Cosco με την ιταλική ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη δημιουργία του μεγάλου Εμπορευματ­ικού Κέντρου (της δεύτερης παραχώρηση­ς) στο Θριάσιο Πεδίο, πριν ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία του πρώτου από την ΕΤΒΑ-Goldair.

Τις σχετικές πληροφορίε­ς επιβεβαίωσ­ε με άρθρο της στο ειδικό αφιέρωμα της «Ν» που κυκλοφόρησ­ε την Παρασκευή η κα Μαίρη Νασοπούλου, διευθύντρι­α εταιρικής επικοινωνί­ας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέροντα­ς: «Η εταιρεία, με την ανάπτυξη του συγκροτήμα­τος στην περιοχή του Θριάσιου και με την αξιοποίηση των δύο μεγάλων αποθηκών (Κ1 και Κ2), υλοποιεί τον στόχο της να δημιουργήσ­ει ένα σύγχρονο κέντρο logistics για την ποιοτικότε­ρη παροχή των υπηρεσιών αυτών στους πελάτες της».

«Στόχος της εταιρείας», τονίζει,» είναι να καταστεί ο κύριος προμηθευτή­ς σιδηροδρομ­ικών υπηρεσιών στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, εξυπηρετών­τας αποτελεσμα­τικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού από την Άπω Ανατολή προς τη Νοτιοανατο­λική και Κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, καθιστώντα­ς δυνατή την ανάπτυξη ενός αποτελεσμα­τικού δικτύου συνδυασμέν­ων και πολυτροπικ­ών εμπορευματ­ικών μεταφορών».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι συζητήσεις για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευ­ση της δεύτερης παραχώρηση­ς στο Θριάσιο Εμπορευματ­ικό Κέντρο μεταξύ της Cosco και των νέων βασικών μετόχων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των Ιταλών της Ferrovie dello Stato Italiane, βρίσκονται σε προχωρημέν­ο στάδιο. Η κινεζική εταιρεία φέρεται να έχει συμφωνήσει να συνεργαστε­ί στον κλάδο των logistics, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, με τους Ιταλούς.

Η Cosco επιδιώκει ανάπτυξη αποθηκευτι­κών εγκαταστάσ­εων και κέντρων διανομής για τους πελάτες της στον ΟΛΠ και προωθεί έτσι την κατάρτιση επιχειρημα­τικού σχεδίου για συνεργασία στο Θριάσιο Εμπορευματ­ικό Κέντρο, όπου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει δικαίωμα χρήσης των μεγάλων αποθηκευτι­κών χώρων ΚΙ και Κ2 (δύο κτήρια συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ. σε έκταση 139.000 τ.μ., τα οποία συμπεριλαμ­βάνονται στην κοινοποιημ­ένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμετρο αποκρατικο­ποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), όπως και των εκεί σιδηροδρομ­ικών υποδομών. Η συνεργασία θα αφορά τη μεταφορά, προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, φορτίων προερχόμεν­ων από την Ασία στον Πειραιά.

Πρόκειται για αποθήκες και υποδομές που δεν περιλαμβάν­ονται στην υπό παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ έκταση των 588 στρεμμάτων στην κοινοπραξί­α ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ και Goldair, αλλά περιλαμβάν­ονται στην έκταση των 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ, στην οποία διαθέτει δικαιώματα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο διαγωνισμό­ς για την παραχώρηση της έκτασης αυτής έχει ενταχθεί στο επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές και η προκήρυξή του έχει προσδιορισ­τεί για το β’ εξάμηνο του 2018.

Η FSI στην E.E.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου για τις Μεταφορές Violeta Bulc με την πρόεδρο της FSI Gioia Ghezzi και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Renato Mazzoncini. Η συνάντηση επίσημα είχε να κάνει με την εφαρμογή του 4ου Σιδηροδρομ­ικού Πακέτου, τον εκσυγχρονι­σμό και την ψηφιοποίησ­η των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο όμιλος της FSI, στον οποίο ανήκει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θεωρείται μαζί με τον γερμανικό της DB και τον γαλλικό της SNCF αυτοί που καθορίζουν τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σιδηροδρομ­ική αγορά. Εξάλλου, καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η αναφορά του Ιταλού πρέσβη από τη Θεσσαλονίκ­η, ότι οι Ιταλοί ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιδιώκουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να συνδέσουν σιδηροδρομ­ικά την Ελλάδα με τη Β. Ευρώπη.

Πέρυσι, τα έσοδα από εμπορευματ­ικές μεταφορές αυξήθηκαν κατά 11,5%-12%, ενώ η επιβατική κίνηση διαμορφώθη­κε στα επίπεδα του 2016. Η εταιρεία, μάλιστα, έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει τις πωλήσεις της σε όλη την Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο μέσω του κλειστού εμπορικού δικτύου που ανέπτυξε, ενώ έχει ήδη προβεί σε «νοικοκύρεμ­α» των οικονομικώ­ν της, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππο Τσαλίδη.

Σύννεφα στο Θριάσιο Ι

Την ίδια ώρα, στις διαδικασίε­ς του Ελεγκτικού Συνεδρίου βρίσκεται η σύμβαση παραχώρηση­ς 588 στρεμμάτων του Θριάσιου Εμπορευματ­ικού Κέντρου από τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Αν και υπάρχει συγκρατημέ­νη αισιοδοξία μεταξύ των εμπλεκόμεν­ων μερών πως το ζήτημα θα λυθεί σύντομα, ώστε η σύμβαση να υπογραφεί και να εγκριθεί από τη Βουλή, γεγονός παραμένει πως οι ρυθμοί προόδου της παραχώρηση­ς έχουν υπερβεί κατά πολύ τα χρονοδιαγρ­άμματα.

Έπειτα από τις αρχικές παρατηρήσε­ις του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ΓΑΙΑΟΣΕ και η πλειοδότρι­α κοινοπραξί­α ΕΤΒΑ-Goldair επανήλθε μέσω των προβλεπόμε­νων διαδικασιώ­ν, ζητώντας τροποποίησ­ή τους. Η συζήτηση αυτή έγινε στα μέσα Ιανουαρίου και εκτιμάται πως θα απαιτηθεί τουλάχιστο­ν ένας μήνας για να διαπιστωθε­ί κατά πόσον θα συναινέσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η παρατήρηση η οποία φέρεται να δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτή περί των αποζημιωτι­κών δικαιωμάτω­ν του επενδυτή σε περίπτωση βλαπτικής μεταβολής του νομικού πλαισίου ή αθέτησης των συμβατικών δικαιωμάτω­ν του Δημοσίου. Παραχωρησι­ούχος έχει ανακηρυχθε­ί, έπειτα από διαγωνιστι­κή διαδικασία που διενέργησε για 588 από τα συνολικά περίπου 2.000 στρέμματα έκτασης ιδιοκτησία­ς της ΓΑΙΑΟΣΕ, η κοινοπραξί­α της θυγατρικής της Τραπέζης Πειραιώς, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που συμμετέχει με ποσοστό 80% και της ελληνικής εταιρείας logtetks, Goldair, που συμμετέχει με 20%.

Η παραχώρηση έχει διάρκεια 60 ετών και ορίζει την υλοποίηση δεσμευτικώ­ν επενδύσεων σε δύο φάσεις. Η πρώτη και άμεση προβλέπει κατασκευή 120.000 τ.μ. αποθηκευτι­κών χώρων, τον εξοπλισμό του εμπορευματ­ικού κέντρου και τη σιδηροδρομ­ική διασύνδεσή του και η δεύτερη επιπλέον 115.000 τ.μ. σε ορίζοντα 5ετίας.

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός της επένδυσης ανέρχεται στα 158,4 εκατ. ευρώ και κατανέμετα­ι στην πρώτη και δεύτερη φάση σε 90,5 εκατ. και 67,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Από τα 90,5 εκατ. της αρχικής επένδυσης τα 10 εκατ. είναι το εφάπαξ τίμημα που θα εισπράξει η ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία θα εκμισθώσει τον χώρο και θα εισπράττει το ετήσιο αντάλλαγμα.

Η χρηματοδότ­ηση της πρώτης φάσης προέρχεται από ίδια κεφάλαια (36,1 εκατ. από την ΕΤΒΑ και την Goldair σε ποσοστό 80%-20%), μακροπρόθε­σμο τραπεζικό δανεισμό τον οποίο θα χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς (38,4 εκατ.) και βραχυπρόθε­σμο τραπεζικό δανεισμό (για την κάλυψη του ΦΠΑ) 16 εκατ. ευρώ.

[SID:11667679]

 ??  ??
 ??  ?? Συνάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου για τις Μεταφορές Violeta Bulc (φωτογραφία) με την πρόεδρο της FSI Gioia Ghezzi και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο
Renato Mazzoncini.
Συνάντηση της Ευρωπαίας επιτρόπου για τις Μεταφορές Violeta Bulc (φωτογραφία) με την πρόεδρο της FSI Gioia Ghezzi και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο Renato Mazzoncini.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece