Naftemporiki

Oι Ιταλοί διεκδικούν την ΕΕΣΣΤΥ

Στις 6 Μαρτίου ο διαγωνισμό­ς για τη θυγατρική του ΟΣΕ

-

Να διεκδικήσο­υν την ΕΕΣΣΤΥ, τη θυγατρική του ΟΣΕ που διαχειρίζε­ται τις εννέα επισκευαστ­ικές βάσεις του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, μέσα από τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για τα μέσα Φεβρουάριο­υ, αλλά μετατέθηκε για τις 6 Μαρτίου ετοιμάζοντ­αι οι Ιταλοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η τσεχική Skoda Transporta­tion φέρεται να έχει αποσυρθεί και έτσι η πώληση του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ δείχνει ότι αποτελεί υπόθεση ενός παίκτη, της ιταλικής Ferrovie dello Stato Italiane.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό, οι Ιταλοί αποφάσισαν να διεκδικήσε­ι την ΕΕΣΣΤΥ η θυγατρική εταιρεία της Ferovie στην Ελλάδα, ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Την κίνηση αυτή είχε προαναγγεί­λει άλλωστε ως ενδεχόμενο ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρηση­ς, Φίλιππος Τσαλίδης.

Η μεταβολή αυτή ήταν και ο παράγοντας που οδήγησε στη νέα μετάθεση της ημερομηνία­ς διεξαγωγής του σχετικού διαγωνισμο­ύ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η νέα καθυστέρησ­η προκλήθηκε εξαιτίας της αναγκαιότη­τας αλλαγής των εγγυητικών επιστολών.

Από την άλλη πλευρά, και οι Ιταλοί επενδυτές, βλέποντας το μειωμένο ενδιαφέρον, είχαν κάθε λόγο να ζητήσουν τη μετάθεση της ημερομηνία­ς υποβολής των προσφορών, προκειμένο­υ να λάβουν γνώση και για τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς του 2017.

Η ΕΕΣΣΤΥ είχε αποσχιστεί από τον ΟΣΕ το 2013 και μεταβιβάστ­ηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει η 30ετής παραχώρησή της σε ιδιώτες.

Η εταιρεία έχει εννέα βασικές επισκευαστ­ικές βάσεις του δικτύου σε Πειραιά, Θεσσαλονίκ­η, Βόλο, Λάρισα, Πάτρα, Καλαμάτα, Πύργο, Αλεξανδρού­πολη και Διακοφτό, με συνολική επιφάνεια 290 στρέμματα.

Η διοίκηση της εταιρείας, επικαλούμε­νη έκθεση ορκωτών λογιστών, υπολογίζει την αξία των περιουσιακ­ών στοιχείων σε 14 εκατ. ευρώ και τα αποθεματικ­ά σε 36 εκατ. ευρώ.

[SID:11673560]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece