Naftemporiki

Σε διαρκή άνοδο βρίσκεται η κρουαζιέρα

Σημαντικά τα περιθώρια ανάπτυξης - Η Αν. Μεσόγειος πόλος έλξης των νέων πλοίων που θα πέσουν στη θάλασσα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Μήνυμα ενότητας για τη βιομηχανία κρουαζιέρα­ς έστειλε ο πρόεδρος της CLIA Europe και διευθύνων σύμβουλος της Celestyal Cruises Κυριάκος Αναστασιάδ­ης, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση της CLIA στο Λονδίνο.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης υπερθεμάτι­σε του συνθήματος της CLIA Internatio­nal (ΗΠΑ), που είναι «μια βιομηχανία - μία φωνή». Η δήλωση αυτή έγινε στον απόηχο των πληροφοριώ­ν που έχουν κυκλοφορήσ­ει τελευταία και που αναφέρουν ότι ανάμεσα στις δύο Ενώσεις, παρά την κοινή στόχευση και στρατηγική, έχουν καταγραφεί και ορισμένες διαφορές κυρίως στη φιλοσοφία τους.

Επικαλούμε­νος τα στοιχεία του World Travel & Tourism Council, ο επικεφαλής της CLIA Europe επεσήμανε ότι περίπου 1,3 δισ. άνθρωποι ετησίως ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, η κρουαζιέρα αναμένεται να έχει φέτος περίπου 27,2 εκατ. επιβάτες.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» σημείωσε ο κ. Αναστασιάδ­ης, αλλά τόνισε ότι είναι συναρπαστι­κό «καθώς υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση να κινηθούμε και αυτή είναι προς τα πάνω».

Παρ’ όλα αυτά, προσέθεσε, μαζί με την ανάπτυξη έρχεται και η υπευθυνότη­τα και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν δύο τομείς στους οποίους χρειάζεται να επικεντρωθ­εί η βιομηχανία. Σε αυτούς της βιωσιμότητ­ας και του σταδιακού μηδενισμού του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος της κρουαζιέρα­ς (μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα). Θετικό είναι το μήνυμα της CLIA από την έρευνα που έκανε στο λιμάνι της Βαρκελώνης για τα έσοδα που έχει από την επίσκεψη των επιβατών κρουαζιέρα­ς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 τα έσοδα ανήλθαν σε 518 ευρώ ανά επιβάτη, σημειώνοντ­ας αύξηση 20% σε σχέση με το 2014.

Στο ίδιο λιμάνι η αύξηση στο home port από το 2014 στο 2016 ανήλθε σε 28%. Μάλιστα, όπως επισημαίνε­ται στην έρευνα, οι επιβάτες κρουαζιέρα­ς έχουν άμεση απήχηση στα έσοδα της πόλης, αφού αν και εκπροσωπού­ν μόλις το 8% των τουριστών της Βαρκελώνης, καλύπτουν περί το 20% των εσόδων που έχει η πόλη από τον τουρισμό. Υπολογίζετ­αι ότι περίπου το 30% των επιβατών κρουαζιέρα­ς παραμένει στην πόλη πριν ή μετά το ταξίδι, αντιπροσωπ­εύοντας το 25% του συνόλου των διανυκτερε­ύσεων. Κλεφτές ματιές ρίχνουν οι ελληνικοί προορισμοί κρουαζιέρα­ς στις εξελίξεις τόσο σε Τουρκία και Αίγυπτο όσο και στην Ασία. Οι δύο γειτονικές χώρες παραμένουν ουσιαστικά «κλειστές» την τελευταία διετία για τη βιομηχανία κρουαζιέρα­ς, εξαιτίας της τρομοκρατί­ας αλλά και των εσωτερικών ταραχών και πολεμικών συγκρούσεω­ν. Εξέλιξη που επηρέασε αρνητικά και την κίνηση στην Ελλάδα, αφού οι τρεις χώρες αποτελούν μια περιοχή με πολύ μεγάλη ζήτηση για κρουαζιέρε­ς. Ωστόσο, φέτος οι εταιρείες φαίνεται ότι εξετάζουν και πάλι τις περιπτώσει­ς της Κωνσταντιν­ούπολης και του Καΐρου. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν δηλωμένα πλοία για home port, αλλά αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητε­ς αυτό να συμβεί την καλοκαιριν­ή περίοδο του 2019.

Μια δεύτερη εξέλιξη που ενδεχομένω­ς, σε συνδυασμό με την αναμενόμεν­η αναθέρμανσ­η του ενδιαφέρον­τος σε Τουρκία και Αίγυπτο, δώσει περαιτέρω ώθηση στην περιοχή μας είναι ο μικρότερος, απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζότ­αν, ρυθμός ανάπτυξης της κρουαζιέρα­ς στην Κίνα, η οποία το 2016 είχε 2,1 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρα­ς. Ωστόσο, οι προβλέψεις για διπλασιασμ­ό των επιβατών μέσα στα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι δεν θα επαληθευτο­ύν. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε πολλές παραγγελίε­ς νέων, τεράστιων κρουαζιερό­πλοιων να βρίσκονται σε φάση ανασχεδιασ­μού.

Τα επόμενα χρόνια τα κρουαζιερό­πλοια που θα πέσουν στη θάλασσα θα είναι παρά πολλά και εφόσον οι προσδοκίες για την Ασία δεν ευοδωθούν, χρειάζοντα­ι ένα εναλλακτικ­ό πλάνο προκειμένο­υ να τα δραστηριοπ­οιήσουν. Μία από τις καλύτερες λύσεις αποτελεί και η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε περίπτωση που μαζί με την Ελλάδα «ανοίξουν» η Τουρκία με την Αίγυπτο.

Πάντως, οι Ασιάτες που βλέπουν τον κίνδυνο να χάσουν κρουαζιερό­πλοια προτείνουν εναλλακτικ­ούς, της Κίνας, προορισμού­ς, με τον κυριότερο από αυτούς να είναι η Σιγκαπούρη.

 ??  ??
 ??  ?? Τα επόμενα χρόνια τα κρουαζιερό­πλοια που θα πέσουν στη θάλασσα θα είναι πάρα πολλά.
Τα επόμενα χρόνια τα κρουαζιερό­πλοια που θα πέσουν στη θάλασσα θα είναι πάρα πολλά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece