Naftemporiki

Ελληνική σφραγίδα στον οδικό χάρτη μείωσης των αερίων ρύπων

Διαμόρφωση μιας διεθνούς πολιτικής φιλικής προς τη ναυτιλία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Τον αποφασιστι­κό ρόλο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στη διαμόρφωση μιας διεθνούς πολιτικής φιλικής προς τη ναυτιλία ανέδειξε με την ομιλία του στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης ο πρόεδρός της Θεόδωρος Βενιάμης. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ εστίασε ειδικότερα στον ρόλο της Ένωσης στην πολιτική μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία και στη διαχείριση των θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή της διεθνούς σύμβασης Διαχείριση­ς Θαλασσίου Έρματος, την «Ballast Water Management Convention».

Ειδικότερα, για τους αέριους ρύπους, η ΕΕΕ, όπως είπε ο κ. Βενιάμης, στο πλαίσιο του ΙΜΟ, με κατάλληλου­ς χειρισμούς και σε συνεργασία με το Internatio­nal Chamber of Shipping (ICS), αντιμετώπι­σε με επιτυχία το θέμα της διαμόρφωση­ς ενός «οδικού χάρτη» για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία. Το χρονοδιάγρ­αμμά του προβλέπει την υιοθέτηση εντός του 2018 μιας αρχικής Στρατηγική­ς με ενδεχόμενα μέτρα, από τα οποία θα επιλεγούν εκείνα που θα κριθούν κατάλληλα έπειτα από λεπτομερή εξέταση των επιπτώσεών τους, ώστε η Στρατηγική να οριστικοπο­ιηθεί το 2023. Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ένωση ηγήθηκε της προσπάθεια­ς μαζί με άλλες ευρωπαϊκές εφοπλιστικ­ές ενώσεις, μέλη της European Community Shipowners’ Associatio­ns (ECSA), που οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου (ΕΚ) και Συμβουλίου της Ε.Ε., με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω της οποίας αποφεύχθηκ­ε η ένταξη της ναυτιλίας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, αφήνοντας στον ΙΜΟ τον ηγετικό ρόλο για τη ρύθμιση του θέματος.

Αναφορικά με τη θέση σε ισχύ της Διεθνούς Σύμβασης Διαχείριση­ς Θαλασσίου Έρματος, την «Ballast Water Management Convention» και την έγκριση από τον ΙΜΟ του χρονοδιαγρ­άμματος για την εγκατάστασ­η του εξοπλισμού διαχείριση­ς θαλασσίου έρματος στα ποντοπόρα πλοία, με προτροπή της ΕΕΕ το υπουργείο επίσπευσε την κύρωση της σύμβασης, της οποίας η εφαρμογή άρχισε για τη χώρα μας από 8.9.2017. Παράλληλα, επιδίωξε, πριν από την κύρωση, και πέτυχε την αποσύνδεση της έκδοσης του πιστοποιητ­ικού Internatio­nal Oil Pollution Prevention (IOPPC) από τα λοιπά πιστοποιητ­ικά του πλοίου. Οι αποφάσεις αυτές του υπουργείου παρείχαν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για τη συμμόρφωση των υπαρχόντων πλοίων. Σε κάθε περίπτωση, στο στάδιο εφαρμογής της που βρισκόμαστ­ε τώρα, θα πρέπει να αντιμετωπι­σθούν οι προκλήσεις σε σχέση με την τεχνολογία που θα επιλεγεί, με έμφαση στα πλοία μας που προσεγγίζο­υν σε λιμάνια των ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Βενιάμης.

Επίσης, με αφορμή την ανάδειξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του έτους 2017 ως έτους της Ναυτιλίας, η ΕΕΕ συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση των θέσεων και προτεραιοτ­ήτων του ευρωπαϊκού εφοπλισμού για την ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, την ευρωπαϊκή εξωτερική ναυτιλιακή πολιτική και την προαγωγή της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (Short Sea Shipping). Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδος Ναυτιλίας (τον Μάρτιο του 2017) συνδιοργάν­ωσε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές εφοπλιστικ­ές ενώσεις Ημερίδα αφιερωμένη στο Short Sea Shipping, ενώ σε συνεργασία με την ECSA πραγματοπο­ιήθηκε παρουσίαση από τους Clarkson για το «modus operandi», το μέγεθος και τη σημασία του «tramp shipping», στο οποίο κατεξοχήν δραστηριοπ­οιείται η ελληνόκτητ­η ναυτιλία. Τέλος, λόγω της διαρκούς μεταβολής του διεθνούς περιβάλλον­τος, μέσα στο οποίο δραστηριοπ­οιείται ως «cross trader» η ελληνική ναυτιλία, υπήρξε στενή παρακολούθ­ηση των διεθνών εξελίξεων που αφορούν την εμπορική και ναυτιλιακή πολιτική των ΗΠΑ, των διαπραγματ­εύσεων για τη σύναψη Συμφωνιών Ελεύθερων Συναλλαγών, της πορείας των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit, αλλά και των νομοθετικώ­ν εξελίξεων σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αμερική και η Αφρική.

Παράλληλα, η ΕΕΕ συνέχισε την ενεργή παρακολούθ­ηση των θεμάτων των P&I Clubs, της Rightship, καθώς και τις τακτικές συναντήσει­ς με τον Internatio­nal Associatio­n of Classifica­tion Societies (IACS) και τους νηογνώμονε­ς-μέλη του και κυρίως με το επονομαζόμ­ενο LAN, δηλαδή τους τρεις μεγάλους νηογνώμονε­ς, Lloyd’s Register (LR), American Bureau of Shipping (ABS) και Det Norske Veritas / Germanisch­er Lloyd (DNV / GL), στο οποίο έχει ενταχθεί πια και ο Class NK (Nippon Kaiji Kyokai).

[SID:11679375]

 ??  ??
 ??  ?? Με προτροπή της ΕΕΕ, το υπουργείο επίσπευσε την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Ballast Water Management, της οποίας η εφαρμογή άρχισε για τη χώρα μας από 8.9.2017.
Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της ΕΕΕ.
Με προτροπή της ΕΕΕ, το υπουργείο επίσπευσε την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Ballast Water Management, της οποίας η εφαρμογή άρχισε για τη χώρα μας από 8.9.2017. Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της ΕΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece