Naftemporiki

Πτώση των ναύλων στα VLCC

Λόγω της υψηλής προσφερόμε­νης χωρητικότη­τας

-

αρά το γεγονός ότι την προΠηγούμε­νη

εβδομάδα παρατηρήθη­κε αυξημένη δραστηριότ­ητα στις ναυλώσεις Very large Crude Carriers (VLCC), εντούτοις οι ναύλοι στο δρομολόγιο Middle East Gulf - East (Μέση Ανατολή - Άπω Ανατολή) έπεσαν κάτω από τα 10.000 δολ. την ημέρα, σύμφωνα με τον οίκο Fearnleys.

Η προσφερόμε­νη χωρητικότη­τα είναι πολύ υψηλή και θα απαιτηθούν μεγάλες ποσότητες φορτίων για να υπάρξει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, εκτιμά ο οίκος και συνεχίζει αναφέροντα­ς ότι μέχρι τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας οι ναύλοι μπορεί να επανέλθουν πάνω από τα 10.000 δολ., αλλά θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ξεφύγουν από τα επίπεδα αυτά.

Στα Suezmaxes τα δεύτερα σε μέγεθος μεγαλύτερα δεξαμενόπλ­οια μετά τα VLCC σημειώθηκε μια μικρή βελτίωση την προηγούμεν­η εβδομάδα, καθώς κυρίως στη Δυτική Αφρική πλοιοκτήτε­ς αντέδρασαν στα υψηλά λιμενικά κόστη και ζήτησαν premium στους ναύλους κάτι που το επέτυχαν, ανέφερε ο Fearnleys.

Στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική, η αγορά των Aframax κυμάνθηκε κοντά στα χαμηλά επίπεδα του τρέχοντος έτους. Υπάρχει ακόμη αρκετή προσφερόμε­νη χωρητικότη­τα και σε αυτή την αγορά, σύμφωνα με τον οίκο Fearnleys.

Σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα η αγορά των ναύλων στα δεξαμενόπλ­οια χαρακτηρίζ­εται ως σταθερή.

Να σημειωθεί ακόμη ότι και στα ναυλοσύμφω­να ετήσιας διάρκειας οι μέσοι ναύλοι σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες των δεξαμενόπλ­οιων κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα του 2018.

Στον τομέα των νέων παραγγελιώ­ν αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ναυλομεσιτ­ικούς οίκους η Pantheon Τankers της οικογένεια­ς Αγγελικούσ­η άσκησε την οψιόν για την κατασκευή δύο MR product tankers στα ναυπηγεία STX, με ορίζοντα παράδοσης το 2019.

[SID:11679589]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece