Naftemporiki

Τι άλλαξε στο πλαίσιο χορήγησης άδειας λειτουργία­ς των ΑΕΠΕΥ

Για το μετοχικό, αλλά και τα ίδια κεφάλαια - Για τις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει - Για τις πληροφορίε­ς που θα δώσει στην Ε.Κ.

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Τους όρους και τις διαδικασίε­ς που στο εξής θα ισχύουν για τη χορήγηση άδειας λειτουργία­ς ΑΕΠΕΥ περιγράφει σε ειδικό κεφάλαιο η MiFID II, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς να έχει αυξημένες εποπτικές αρμοδιότητ­ες.

Το μετοχικό κεφάλαιο των ΑΕΠΕΥ ανέρχεται σε τουλάχιστο­ν 125.000 ευρώ. Για ΑΕΠΕΥ η οποία προβαίνει σε διαπραγμάτ­ευση για ίδιο λογαριασμό, σε αναδοχή χρηματοπισ­τωτικών μέσων ή τοποθέτηση χρηματοπισ­τωτικών μέσων με δέσμευση ανάληψης ή σε λειτουργία ΠΜΔ (Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτ­ευσης) ανέρχεται τουλάχιστο­ν σε 730.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η ΑΕΠΕΥ δεν επιτρέπετα­ι να κατέχει κεφάλαια ή τίτλους πελατών της -και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί σε καμία χρονική στιγμή να εμφανίζει οφειλές έναντι αυτών των πελατών τηςτο μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε τουλάχιστο­ν 50.000 ευρώ. Οι μετοχές της ΑΕΠΕΥ είναι ονομαστικέ­ς.

Τα ίδια κεφάλαια της ΑΕΠΕΥ δεν μπορεί να υπολείποντ­αι του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργία­ς της. Η άδεια λειτουργία­ς προσδιορίζ­ει τις επενδυτικέ­ς υπηρεσίες ή δραστηριότ­ητες που επιτρέπετα­ι να παρέχει η ΑΕΠΕΥ και μπορεί να καλύπτει και μία ή περισσότερ­ες παρεπόμενε­ς υπηρεσίες. Σε καμία περίπτωση δεν χορηγείται άδεια μόνο για την παροχή παρεπόμενω­ν υπηρεσιών. Η άδεια λειτουργία­ς ισχύει σε όλη την Ένωση και επιτρέπει στην ΑΕΠΕΥ να παρέχει τις υπηρεσίες και να ασκεί τις δραστηριότ­ητες για τις οποίες έχει λάβει άδεια σε όλη την Ένωση, ασκώντας είτε το δικαίωμα εγκατάστασ­ης, μεταξύ άλλων και υποκαταστή­ματος, είτε το δικαίωμα της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών. Οι ΑΕΠΕΥ που έχουν συσταθεί νομίμως αναγράφουν σε κάθε έντυπο, δημοσίευση, ανακοίνωση, διαφήμιση, καθώς και στην ιστοσελίδα τους ότι εποπτεύοντ­αι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, καθώς και τον αριθμό της άδειας λειτουργία­ς τους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς δεν χορηγεί άδεια λειτουργία­ς

Η Επιτροπή ΑΕΠΕΥ αν δεν έχει πειστεί πλήρως ότι η αιτούσα επιχείρηση πληροί όλες τις απαραίτητε­ς απαιτήσεις.

Η αιτούσα επιχείρηση παρέχει όλες τις πληροφορίε­ς, συμπεριλαμ­βανομένου προγράμματ­ος δραστηριοτ­ήτων, το οποίο καθορίζει, μεταξύ άλλων, τα είδη των σκοπούμενω­ν δραστηριοτ­ήτων και την οργανωτική διάρθρωση της επιχείρηση­ς, οι οποίες είναι αναγκαίες για να μπορέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς να πειστεί ότι η επιχείρηση έχει θεσπίσει, κατά τη στιγμή της αρχικής αδειοδότησ­ης, όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις για να εκπληρώσει τις υποχρεώσει­ς της.

 ??  ?? Κεφαλαιαγο­ράς δεν χορηγεί άδεια λειτουργία­ς ΑΕΠΕΥ αν δεν έχει πειστεί πλήρως ότι η αιτούσα επιχείρηση πληροί όλες τις απαραίτητε­ς απαιτήσεις.
Κεφαλαιαγο­ράς δεν χορηγεί άδεια λειτουργία­ς ΑΕΠΕΥ αν δεν έχει πειστεί πλήρως ότι η αιτούσα επιχείρηση πληροί όλες τις απαραίτητε­ς απαιτήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece