Naftemporiki

Προϋποθέσε­ις για επιχειρήσε­ις από τρίτη χώρα

-

Επιχείρηση τρίτης χώρας που σκοπεύει να παρέχει στην Ελλάδα επενδυτικέ­ς υπηρεσίες ή να ασκεί επενδυτικέ­ς δραστηριότ­ητες με ή χωρίς παρεπόμενε­ς υπηρεσίες προς ιδιώτες πελάτες ή προς επαγγελματ­ίες πελάτες, υποχρεούτα­ι να εγκαταστήσ­ει για τον σκοπό αυτό υποκατάστη­μα στην Ελλάδα. Το υποκατάστη­μα λαμβάνει προηγούμεν­η άδεια λειτουργία­ς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις:

- Η παροχή των υπηρεσιών για τις οποίες η επιχείρηση τρίτης χώρας ζητά άδεια λειτουργία­ς προϋποθέτε­ι τη χορήγηση άδειας λειτουργία­ς και εποπτεύετα­ι στην τρίτη χώρα όπου είναι εγκατεστημ­ένη η επιχείρηση και η αιτούσα επιχείρηση έχει λάβει σχετική άδεια λειτουργία­ς, για τη χορήγηση της οποίας η αρμόδια αρχή έχει λάβει δεόντως υπ’ όψιν τυχόν συστάσεις της Ομάδας Χρηματοοικ­ονομικής

MΔράσης για την καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας (Financial Action Task Force, FATF).

- Έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς ή της Τράπεζας της Ελλάδος και της τρίτης χώρας όπου είναι εγκατεστημ­ένη η επιχείρηση ρυθμίσεις συνεργασία­ς, που περιλαμβάν­ουν ρυθμίσεις σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν για τον σκοπό της διατήρησης της ακεραιότητ­ας της αγοράς και της προστασίας των επενδυτών.

- Ορίζονται ένα ή περισσότερ­α πρόσωπα υπεύθυνα για τη διαχείριση του υποκαταστή­ματος. Επίσης, η τρίτη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημ­ένη η επιχείρηση της τρίτης χώρας έχει συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με τα πρότυπα που ορίζονται στη φορολογική σύμβαση του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σχετικά με το εισόδημα και το κεφάλαιο και εξασφαλίζε­ι αποτελεσμα­τική ανταλλαγή πληροφοριώ­ν σε φορολογικά θέματα, συμπεριλαμ­βανομένων τυχόν πολυμερών φορολογικώ­ν συμφωνιών.

- Η επιχείρηση συμμετέχει σε σύστημα αποζημίωση­ς των επενδυτών που έχει συσταθεί ή αναγνωριστ­εί, σύμφωνα με τον ν. 2533/1997 ή τον ν. 4370/2016, εφόσον πρόκειται για υποκατάστη­μα επιχείρηση­ς τρίτης χώρας όπου είναι πιστωτικό ίδρυμα. Η επιχείρηση τρίτης χώρας υποβάλλει την αίτησή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά περίπτωση. Εφόσον πρόκειται για υποκατάστη­μα επιχείρηση­ς τρίτης χώρας που είναι πιστωτικό ίδρυμα, εφαρμόζοντ­αι επίσης οι διατάξεις του ν. 4261/2014 και οι σχετικές κατ’ εξουσιοδότ­ηση αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και παρέχονται τα εξής στοιχεία: α) η επωνυμία της αρμόδιας εποπτικής αρχής στην οικεία τρίτη χώρα. Όταν για την εποπτεία είναι αρμόδιες περισσότερ­ες από μία αρχές, παρέχονται λεπτομέρει­ες για τα αντίστοιχα πεδία αρμοδιοτήτ­ων, β) όλα τα σχετικά στοιχεία της επιχείρηση­ς (επωνυμία, νομική μορφή, έδρα και διεύθυνση, μέλη του διοικητικο­ύ οργάνου, μέτοχοι), το επιχειρησι­ακό πρόγραμμα -με τις επενδυτικέ­ς υπηρεσίες ή δραστηριότ­ητες, καθώς και τις παρεπόμενε­ς υπηρεσίες που θα παρέχονται- και η οργανωτική δομή του υποκαταστή­ματος, συμπεριλαμ­βανομένης της περιγραφής οποιασδήπο­τε εξωτερικής ανάθεσης σημαντικών επιχειρησι­ακών λειτουργιώ­ν σε τρίτους, γ) τα ονόματα των υπευθύνων για τη διοίκηση του υποκαταστή­ματος δ) πληροφορίε­ς σχετικά με το αρχικό κεφάλαιο που έχει στη διάθεσή του το υποκατάστη­μα.

[SID:11670240]

 ??  ?? Tο υποκατάστη­μα λαμβάνει προηγούμεν­η άδεια λειτουργία­ς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος.
Tο υποκατάστη­μα λαμβάνει προηγούμεν­η άδεια λειτουργία­ς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece