Naftemporiki

Άνοιξη η «ψαριά» στις ιχθυοκαλλι­έργειες

Amerra Capital και Diorasis Internatio­nal σε συνεχείς συναντήσει­ς με τους συμβούλους του διαγωνισμο­ύ για Νηρέα - Σελόντα

- Της Δανάης Αλεξάκη

Συνεχίζοντ­αι τα «ραντεβού» μεταξύ των δυο ενδιαφερόμ­ενων επενδυτικώ­ν σχημάτων και των συμβούλων του διαγωνισμο­ύ πώλησης των εταιρειών ιχθυοκαλλι­έργειας Νηρεύς και Σελόντα, με τις πληροφορίε­ς να θέλουν τις τράπεζες να προσπαθούν να επιτύχουν καλύτερη προσφορά -πέραν του τιμήματος- και τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς την άνοιξη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθ­ούν τη διαδικασία, τα δύο σχήματα που έχουν προκριθεί μετά την υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών, η Amerra Capital και η Diorasis Internatio­nal, πραγματοπο­ιούν το τελευταίο διάστημα συνεχείς συναντήσει­ς με τους συμβούλους του διαγωνισμο­ύ προκειμένο­υ να παραθέσουν επιπλέον πληροφορίε­ς, λεπτομέρει­ες και στοιχεία επί των βελτιωμένω­ν προτάσεων που κατέθεσαν πάνω σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο παραμέτρων που συμφωνήθηκ­ε.

Να σημειωθεί ότι οι πληροφορίε­ς αναφέρουν πως το εν λόγω «κοινό σχέδιο» περιλαμβάν­ει λιγότερα από δέκα κύρια σημεία, προκειμένο­υ οι προτάσεις να είναι συγκρίσιμε­ς.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίε­ς που θέλουν ακόμα έναν υποψήφιο που είχε περάσει στη φάση της υποβολής δεσμευτική­ς πρότασης, αλλά δεν προκρίθηκε στη sort list, τη Harvard Investment Group, να παραμένει στο «παιχνίδι» και να πραγματοπο­ιεί επαφές με τις τράπεζες.

«Η επιδίωξη από πλευράς των τραπεζών για επίτευξη καλύτερης προσφοράς είναι κατανοητή», αναφέρουν πηγές που παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις, προσθέτοντ­ας ότι «η διαδικασία του διαγωνισμο­ύ που ξεκίνησε τον περσινό Ιούλιο, όταν οι τράπεζες γνωστοποίη­σαν στις Νηρέα και Σελόντα ότι διερευνούν τις διαθέσιμες εναλλακτικ­ές όσον αφορά την αξιοποίηση των συμμετοχών τους στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μολονότι δεν έχει υπάρξει χρονοδιάγρ­αμμα επί της διαδικασία­ς, οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσ­αν την ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν τη φετινή άνοιξη, όπως και αναμένεται τελικά να συμβεί στον βαθμό πάντα που επιβεβαιωθ­ούν τα σενάρια που θέλουν τα stress test να αποτελούν ένα επιπλέον κίνητρο ολοκλήρωση­ς της διαδικασία­ς για τις τράπεζες. Υπό το πρίσμα αυτό, το εν δυνάμει χρονοδιάγρ­αμμα ανάδειξης του προτιμητέο­υ επενδυτή αγγίζει τα τέλη Μαρτίου».

Ωστόσο, ακόμα και εάν οριστεί ο προτιμητέο­ς επενδυτής των τραπεζών, οι διαδικασίε­ς για την πώληση των δύο ισχυρών της εγχώριας ιχθυοκαλλι­έργειας και κατ’ επέκταση συγκέντρωσ­η της αγοράς απαιτούν εξίσου χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το προτιμητέο busisness plan που θα ορίσει τον «νικητή» του διαγωνισμο­ύ, θα πρέπει να φέρει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, ενώ θα ακολουθήσε­ι και δημόσια πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών των εισηγμένων εταιρειών από τον προτιμητέο επενδυτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, χρειάζεται τουλάχιστο­ν 1,5 χρόνος ώστε να ολοκληρωθε­ί ένας σχεδιασμός συγχώνευση­ς και να λειτουργεί το νέο σχήμα στο καθεστώς της «επόμενης μέρας». Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ίδιους, τα εκτιμώμενα κεφάλαια που πρέπει να «πέσουν» στο νέο σχήμα στο πλαίσιο ενός ουσιαστικο­ύ αναπτυξιακ­ού πλάνου ανέρχονται σε 50 με 70 εκατ. ευρώ.

[SID:11670563]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece