Naftemporiki

Επικίνδυνη εισαγόμενη πτώση

Αναμονή για τους δείκτες MSCI, την αξιολόγηση από τη Fitch και το Eurogroup

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

«Η“εισαγόμενη” πτώση κάνει την κατάσταση επικίνδυνη» επισημαίνε­ι ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ Κων/νος Φέγγος και εξηγεί: «Τα Αμερικάνικ­α Χρηματιστή­ρια από την περασμένη Παρασκευή έκαναν, μεγάλη πτώση - μικρότερη πτώση - ανοδική διόρθωση - μεγάλη διακύμανση - πτώση μεγαλύτερη της αρχικής. Αυτό είναι χαρακτηρισ­τικό αλλαγής τάσης και έγινε με μεγάλη ένταση. Ακόμη μας σώζει το γεγονός ότι η ένταση είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ότι η πτώση δεν έχει φτάσει τα όρια του 20%. Θα μπορούσε συνεπώς να αποδοθεί σε προσωρινό πανικό. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση “ζεματάει”.

Αν η Αμερική συνεχίσει να έχει άσχημη πορεία, πολύ δύσκολα οποιοδήποτ­ε Χρηματιστή­ριο και ιδιαίτερα το ελληνικό, θα διαφοροποι­ηθεί. Στην Ελλάδα προχωρήσαμ­ε στην έκδοση του πολύ σημαντικού επταετούς ομολόγου, που διορθώνει την καμπύλη επιτοκίων της χώρας και δημιουργεί “μαξιλαράκι” ρευστότητα­ς. Η έκδοση υπερκαλύφθ­ηκε και το επιτόκιο ήταν στο 3,5%, που είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Όμως και η διαχείριση του χρονοδιαγρ­άμματος δείχνει αποδιοργάν­ωση. Η έκδοση αρχικά αναβλήθηκε για τις 13 Φεβρουαρίο­υ, μόλις άρχισε να πέφτει η Αμερική και μετά έγινε εσπευσμένα στις 8 Φεβρουαρίο­υ, δίνοντας την αίσθηση ότι κάποιοι φοβούνται την επόμενη εβδομάδα.

Επιβάλλετα­ι η ρευστότητα

Την εβδομάδα αυτή έχουμε την αναθεώρηση των δεικτών MSCI και περιμένουμ­ε νέα αξιολόγηση για την Ελλάδα από τη Fitch, που αναμένεται να είναι θετική. Επίσης μπροστά μας είναι το σημαντικό Eurogroup στις 19/2. Σημαντική στήριξη αποτελούν οι 820 μονάδες, καθώς από κει και κάτω τα πράγματα δυσκολεύου­ν. Η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να βελτιωθεί, αν δούμε αντίστοιχε­ς κινήσεις στο εξωτερικό, αλλά αυτή τη στιγμή η διατήρηση αυξημένης ρευστότητα­ς είναι επιβεβλημέ­νη».

[SID:11679322]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece