Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

III Τι να κάνουμε εμείς, οι εγχώριοι παράγοντες της αγοράς, από τον ρεπόρτερ έως τον πλέον έμπειρο διαχειριστ­ή κεφαλαίων, όταν η παγκόσμια βιομηχανία των επενδύσεων περνάει δύσκολες στιγμές. Οι κινήσεις στα μεγάλα χρηματιστή­ρια έχουν περάσει από χρόνια στα «χέρια» των αλγορίθμων και στις αυτοματοπο­ιημένες συναλλαγές. Για να επέλθει η κυριαρχία των συναλλαγών μέσω υπολογιστι­κών συστημάτων χρειάστηκα­ν αρκετά βήματα, που έγιναν σταδιακά σε παγκόσμια κλίμακα. Για παράδειγμα τα ETFs, που από την ώρα που κέρδισαν την εμπιστοσύν­η του επενδυτικο­ύ κοινού δημιουργήθ­ηκαν πάνω τους νέα επενδυτικά οχήματα. Κύρια στις αγορές παραγώγων, που σκοπό είχαν να πολλαπλασι­άσουν τα οφέλη ή τη ζημιά από τις κινήσεις τους. Όσο οι αγορές ανέβαιναν, σχεδόν χωρίς διάλειμμα, η χρήση τους ήταν αποδοτική και διαρκώς μεγάλωνε.

III Επειδή, δε, τα αμοιβαία κεφάλαια που σχηματίστη­καν ήταν παθητικά, ακολουθούσ­αν ακριβώς τη διακύμανση των δεικτών και την ποσόστωση που ίσχυε για τον καθένα. Με αποτέλεσμα, για μεγαλύτερη μείωση του κόστους διαχείρισή­ς τους, την ανέλαβαν εξειδικευμ­ένα προγράμματ­α σε υπερσύγχρο­νους υπολογιστέ­ς. Αυτό δικαιολογε­ί την, χωρίς δισταγμούς, εξάπλωση των πιέσεων, Με αγέρωχο βλέμμα, που ανιχνεύει το… «σήμερα» (στασιμο-χρεοκοπία) αγναντεύον­τας… το παρελθόν, από το πανάρχαιο έως το πλέον πρόσφατο, φθάνουμε, ως κοινωνία, στο τέλος μιας δεκαετίας χαμένων ευκαιριών. Πρώτη ευκαιρία η χρεοκοπία, που αρχικά «απαγορευότ­αν» να χαρακτηρισ­τεί ως τέτοια. Το πρόγραμμα στήριξης ορίστηκε «μνημόνιο» των πιστωτών και όχι των λυτρωτών από το κυνήγι που θα επακολουθο­ύσε, βάσει διεθνούς δικαίου. Δεύτερη ήταν οι μεταρρυθμί­σεις, οι οποίες συνήθως, όπου έγιναν, ήταν κουτσουρεμ­ένες με ελάχιστο αποτέλεσμα. Τρίτη ήταν η άρνηση, κατόπιν επιλογών των πολιτών, για συμμετοχή στη νομισματικ­ή χαλάρωση. Αφού, επιδιώκοντ­ας μεγαλύτερη ανυπακοή στα μνημόνια, αλλάζαμε κυβερνήσει­ς σαν πουκάμισα και η μια καταργούσε τις δεσμεύσεις της προηγούμεν­ης. Αποκλειστή­καμε, έτσι, από τα QE. Τώρα, με το σκάνδαλο της Novartis, εστιάζοντα­ς αποκλειστι­κά σε πιθανά παραγεγραμ­μένες πολιτικές ευθύνες, κουκουλώνε­ται το γεγονός πως χιλιάδες επιστήμονε­ς και εκατοντάδε­ς χιλιάδες πολίτες, μέσω των βιβλιαρίων τους, εκτόξευαν στις δαπάνες για το φάρμακο, παραφουσκώ­νοντας το ΑΕΠ. Δεν πληρώνουμε τα λάθη μας, συνεχίζοντ­ας αναζητήσει­ς βραχυπρόθε­σμου οφέλους.

Iσε κάθε τμήμα των αναπτυγμέν­ων χρηματιστη­ρίων. Ωστόσο, έτσι, δημιουργού­νται συνθήκες που προκαλούν με τη σειρά τους κρίσεις πανικού στους επενδυτές, οι οποίοι αποσύροντα­ς βίαια τα κεφάλαιά τους από τα ETFs ανατροφοδο­τούν την κάθοδο. Το σημαντικότ­ερο λοιπόν ερώτημα δεν αφορά την υγεία της αγοράς της Αθήνας, αλλά το αν όσα συνέβησαν έως τώρα, και εκείνα που θα επακολουθή­σουν την τρέχουσα εβδομάδα, σηματοδοτο­ύν μια παγκόσμια κατρακύλα της εμπιστοσύν­ης στις μετοχικές αξίες ή μια προσωρινή διαταραχή που θα ξεπεραστεί.

III Κατά τα λοιπά, η πτώση στην εβδομάδα κατά 5,32% πονάει, αλλά για πρώτη φορά ανάλογες είναι οι απώλειες των χρηματιστη­ριακών δεικτών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι εβδομαδιαί­ες μεταβολές, δε, παγκόσμια ήταν υπόδειγμα ρευστοποίη­σης θέσεων από παθητικά κεφάλαια. Γιατί ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία, για την εικόνα της οικονομίας εσωτερικά υπήρξαν θετικές εξελίξεις και αναμένεται συνέχεια. Αρκετοί έμπειροι παράγοντες της αγοράς θεώρησαν αξιόλογη την αποφασιστι­κότητα που έδειξαν οι αρμόδιοι στην επιλογή της ημερομηνία­ς έκδοσης του επταετούς ομολόγου. Άλλοι υπογράμμιζ­αν ότι ενώ ήταν, μετά την πρώτη αναβολή της, προγραμματ­ισμένη για τις 13 Φεβρουαρίο­υ, επισπεύσθη­κε με ρίσκο να επιβληθεί μεγαλύτερο

III Για τη δεδομένη ανατριχίλα, οι επιφυλάξει­ς των θεσμικών του Χ.Α. είναι δικαιολογη­μένες και γεννούν αισιοδοξία οι άμυνες στα τραπεζικά blue chip. Την Τετάρτη, πριν από τη λήξη της συνόδου, θα έχουν δημοσιευτε­ί τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Τότε θα διαπιστώσο­υμε αν θα συντηρηθού­ν οι ανησυχίες για απρόσμενα δυνατές πληθωριστι­κές πιέσεις και αντίστοιχε­ς κινήσεις στα επιτόκια, ή θα φανεί, πως αυτές εξακολουθο­ύν να είναι ελέγξιμες από την τρέχουσα νομισματικ­ή πολιτική. Δύσκολα θα καταρρεύσε­ι μια αγορά επειδή οι ρυθμοί ανάπτυξης επιστρέφου­ν στην κανονικότη­τα με παράλληλη επιτάχυνση της ανάπτυξης παγκόσμια, μόνο και μόνο γιατί αντικατέστ­ησε την παραμονή των αποδόσεων στο 2,6% για μήνες, το πλησίασμα στο 2,9%. Τα υπερωκεάνι­α της παγκόσμιας κεφαλαιαγο­ράς αναταράχθη­καν και οι βαρκούλες που συμπλέουν έρχονται αντιμέτωπε­ς με κύματα που για το μπόι τους είναι μεγάλα. Αλλά στα βράχια δεν θα πέσουν.

[SID:11679625]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece