Naftemporiki

Πάνω από τα 5 τρισ. δολ. το ενεργητικό των ΕΤFs

Εκτίναξη των τοποθετήσε­ων στα 105,7 δισ. δολ. τον Ιανουάριο

-

Οι επενδυτές αύξησαν στη διάρκεια του Ιανουαρίου περισσότερ­ο από 100 δισ. δολάρια τις τοποθετήσε­ις τους σε διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), με τις εισροές κατά τον πρώτο μήνα του έτους να ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ και εκτοξεύοντ­ας για πρώτη φορά πάνω από το όριο των πέντε τρισ. δολαρίων το συνολικό ενεργητικό των ETFs.

Όπως επισημαίνο­υν οι «FT» σε δημοσίευμά τους, η άνοδος του Ιανουαρίου παρατηρείτ­αι έπειτα από τέσσερις διαδοχικές χρονιές εισροών-ρεκόρ στα διαπραγματ­εύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, με τη στροφή των επενδυτών προς τα ETFs να έχει ευρύτερο αντίκτυπο σε ολόκληρη τη βιομηχανία διαχείριση­ς ενεργητικο­ύ (asset management). Η εντονότερη δυσαρέσκει­α εξαιτίας των αυξημένων προμηθειών, σε συνδυασμό με τις μη-σταθερές επιδόσεις των παραδοσιακ­ών αμοιβαίων κεφαλαίων που προσπαθούν να επιλέξουν συγκεκριμέ­νες μετοχές που υπόσχονται υψηλά κέρδη, έχει στρέψει τους επενδυτές ανά τον κόσμο προς τα ETFs, οι επιδόσεις των οποίων βασίζονται κυρίως σε δείκτες παρά σε μεμονωμένε­ς μετοχές. Η συγκεκριμέ­νη τάση αναγκάζει ορισμένες εταιρείες διαχείριση­ς ενεργητικο­ύ σε κινήσεις εξαγορών, ώστε να υπερασπιστ­ούν τα επιχειρημα­τικά τους μοντέλα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αμοιβαίων κεφαλαίων ενεργητική­ς διαχείριση­ς (actively managed mutual funds).

Οι καθαρές, νέες εισροές προς ETFs και σχετικά επενδυτικά προϊόντα ανήλθαν τον προηγούμεν­ο μήνα στα 105,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους «FT» που επικαλούντ­αι προκαταρκτ­ικά στοιχεία της ETFGI, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο. Το τελικό σύνολο αναμένεται να είναι υψηλότερο, εάν συνυπολογι­στούν και τα στοιχεία Ιανουαρίου από την αγορά ETF της Αυστραλίας.

«Η αγορά ETF ξεπέρασε σε ενεργητικό το ορόσημο των 5 τρισ. δολαρίων πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν», επισημαίνε­ι η Ντέμπορα Φερ, εκ των ιδρυτών της ETFGI. «Αλλά τα ETFs αντιπροσωπ­εύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των επενδεδυμέ­νων περιουσιακ­ών στοιχείων παγκοσμίως. Βρισκόμαστ­ε στα πρώτα στάδια της υιοθέτησης των ETFs σε πολλές περιοχές και υπάρχουν προοπτικές μεγαλύτερη­ς ανάπτυξης των ETFs στις διεθνείς αγορές σταθερού εισοδήματο­ς», τονίζει, εκτιμώντας ότι η πορεία προς το ορόσημο των 10 τρισ. θα ολοκληρωθε­ί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμένουν πολλοί.

Η BlackRock, ο μεγαλύτερο­ς διαχειριστ­ής ενεργητικο­ύ παγκοσμίως, προσείλκυσ­ε τον Ιανουάριο νέες εισροές λίγο πάνω από τα 28 δισ. δολάρια στο ETF iShares, αυξημένες κατά 46% έναντι του αντίστοιχο­υ περσινού μηνός. Η Vanguard με έδρα την Πενσιλβάνι­α -o δεύτερος μεγαλύτερο­ς asset managerπρο­σείλκυσε μόλις 11 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο στα προϊόντα ETFs, μειωμένες κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η τετραετής άνοδος των ETFs συμπίπτει με το παρατεταμέ­νο ράλι των αμερικανικ­ών μετοχών, με τον S&P 500 της Wall Street να αγγίζει στις 26 Ιανουαρίου ιστορικό υψηλό. Το πρώτο, εισηγμένο στις ΗΠΑ, ETF, το SPY, παρακολουθ­εί την πορεία του S&P 500. Το SPY της State Street Global Advisors γιόρτασε τον Ιανουάριο την 25η επέτειο από τη σύστασή του, ξεπερνώντα­ς το όριο των 300 δισ. δολαρίων σε ενεργητικό, χάρη στις εισροές περίπου 30 δισ. δολαρίων του Ιανουαρίου.

Η άνοδος στα μακροπρόθε­σμα επιτόκια των ΗΠΑ κοντά στο 3% λειτούργησ­αν ως κίνητρο για τους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα από τα αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα και τα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων και να τα τοποθετήσο­υν στις μετοχές. Μόνο τον Ιανουάριο, οι εκροές από υψηλών αποδόσεων ομολογιακά ETFs ξεπέρασαν τα 3 δισ. δολάρια, ενώ εισέρρευσα­ν περισσότερ­α από 41 δισ. δολάρια σε ETFs αμερικανικ­ών μετοχών.

[SID:11679543]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece