Naftemporiki

Μείωση στόχων περιορισμο­ύ καυσίμων

Προσχέδιο της NHTSA για χαλάρωση των κανόνων στις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς

-

Ττις ρόπους να μειώσει τα βάρη για

αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς αναζητά η αμερικανικ­ή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι κανόνες για την εξοικονόμη­ση καυσίμων, οι οποίοι είχαν υιοθετηθεί επί διακυβέρνη­σης Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με προσχέδιο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αυτοκινητο­δρόμων (NHTSA), που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg, προτείνετα­ι να υποβαθμιστ­ούν αισθητά οι στόχοι για τον περιορισμό της χρήσης καυσίμων. Συγκεκριμέ­να, ο στόχος για την εξοικονόμη­ση θα μπορούσε να μειωθεί στα 35,7 μίλια ανά γαλόνι έως το 2026 από 46,6 μίλια ανά γαλόνι, όπως ορίζει το υφιστάμενο πλαίσιο.

Εάν η πρόταση της NHTSA, η οποία φέρεται να έχει τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υιοθετηθεί, η Υπηρεσία υπολογίζει ότι έως το 10% των νέων επιβατικών αυτοκινήτω­ν και φορτηγών που θα πωληθούν το 2030 θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίν­ητα ή έστω υβριδικά. Εάν από την άλλη ισχύσει το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα, το ποσοστό αυτό θα εκτιναχθεί στο 61%.

Μία εναλλακτικ­ή πρόταση της NHTSA είναι να παραμείνου­ν οι στόχοι ως έχουν, αλλά να μετατεθεί η έναρξη εφαρμογής τους κατά τουλάχιστο­ν τρία χρόνια, από το 2022 στο 2025, προκειμένο­υ οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια χρόνου να προσαρμοστ­ούν στα νέα δεδομένα.

Και οι δύο προτάσεις πάντως θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κυβέρνηση Τραμπ σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης με τις ρυθμιστικέ­ς αρχές της Καλιφόρνια, αλλά και στελέχη τόσο των Δημοκρατικ­ών όσο και των Ρεπουμπλικ­άνων στο Κογκρέσο, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμέ­νοι να υπερασπιστ­ούν τα αυστηρά στάνταρ ενεργειακή­ς αποδοτικότ­ητας. Είναι, ωστόσο, βέβαιο, πως η αυτοκινητο­βιομηχανία από την πλευρά της θα δεχθεί με ανακούφιση μία τέτοια πρωτοβουλί­α, παρά το γεγονός ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες του Ντιτρόιτ επιχειρούν πιο δυναμική στροφή στην ηλεκτροκίν­ηση, ενώ επενδύουν σημαντικά και στα πλήρως αυτοματοπο­ιημένα οχήματα, αντιλαμβαν­όμενες ότι εκεί βρίσκεται το μέλλον. Θα ήθελαν ωστόσο να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη μετάβασή τους στη νέα εποχή.

[SID:11679440]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece