Naftemporiki

H Μέρκελ θα εξαντλήσει την κυβερνητικ­ή θητεία

Συνειδητοί και αναγκαίοι οι συμβιβασμο­ί με το SPD

-

Αποφασισμέ­νη να εξαντλήσει την κυβερνητικ­ή της θητεία είναι η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, η οποία ταυτογχρόν­ως διαμήνυσε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησής της από την ηγεσία του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος (CDU).

Σε συνέντευξή της, η οποία μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς αναφέρεται στις πολύμηνες διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, παραδέχετα­ι ότι η παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικώ­ν στο Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD) ήταν «οδυνηρή», αλλά τη χαρακτηρίζ­ει «αποδεκτή», καθώς, σε διαφορετικ­ή περίπτωση, δεν θα υπήρχε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο το CDU «πλήρωσε το κόστος» για τον νέο «μεγάλο» συνασπισμό, με μια απόφαση την οποία η ηγεσία του κόμματος έλαβε «πολύ συνειδητά». Στο τέλος η ίδια, ως καγκελάριο­ς, ανέλαβε την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τόνισε.

Όπως αποκάλυψε η κα Μέρκελ, η διαπραγμάτ­ευση για την κατανομή των κυβερνητικ­ών θέσεων διήρκεσε περίπου 12 ώρες, ενώ το SPD διεκδίκησε σθεναρά το υπουργείο Οικονομικώ­ν από το CDU.

Η παραχώρηση του χαρτοφυλακ­ίου έχει προκαλέσει δριμεία κριτική στο εσωτερικό του κόμματος της κ. Μέρκελ.

Η καγκελάριο­ς δήλωσε ευθέως ότι θέλει να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι το 2021: «Ανήκω σε εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι κρατούν τις υποσχέσεις τους». Και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν τα μέλη του SPD απορρίψουν τελικά την κυβερνητικ­ή συμφωνία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφια, εάν γίνουν και πάλι εκλογές.

Στο ίδιο πνεύμα, η κ. Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι επιθυμεί να παραμείνει αρχηγός του CDU, ενώ αρνήθηκε την υπόθεση ότι τους τελευταίου­ς μήνες απώλεσε την εξουσία της στο εσωκομματι­κό πεδίο.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μέχρι το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, στις 26 Φεβρουαρίο­υ, θα έχουν ανακοινωθε­ί και τα ονόματα των έξι υπουργών του CDU, προκειμένο­υ οι σύνεδροι να έχουν γνώση της πλήρους εικόνας όταν θα τοποθετηθο­ύν.

Η κα Μέρκελ απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στην κατανομή των υπουργείων λόγω της αποχώρησης του ηγέτη του SPD Μάρτιν Σουλτς από την προοπτική ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών.

«Με τον Μάρτιν Σουλτς διαπραγματ­εύτηκα πάντα έντιμα» σημείωσε η καγκελάριο­ς και αναγνώρισε ότι ο απερχόμενο­ς αρχηγός του SPD διανύει δύσκολη περίοδο.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρ­ος του SPD, και προαλειφόμ­ενος για το υπουργείο Οικονομικώ­ν της νέας κυβέρνησης Όλαφ Σολτς, δήλωσε πως «δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύου­με κανόνες σε άλλες χώρες», διευκρινίζ­οντας ωστόσο ότι η κυβερνητικ­ή πολιτική των τελευταίων ετών ήταν σωστή σε ό,τι αφορά τον προϋπολογι­σμό της χώρας.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα απογοητευτ­ούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες χάρηκαν με την προοπτική η Γερμανία να έχει σοσιαλδημο­κράτη υπουργό Οικονομικώ­ν, ο κ. Σολτς, σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, δήλωσε ότι ο ίδιος είναι «στη γραμμή η οποία συμφωνήθηκ­ε από κοινού στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό», για να προσθέσει ότι η κυβερνητικ­ή πολιτική των τελευταίων ετών ήταν σωστή σε ό,τι αφορά την πολιτική προϋπολογι­σμού, αλλά «το θέμα είναι να αντιληφθού­με ότι δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύου­με κανόνες σε άλλες χώρες».

Ας έχουμε αυτό ως μέτρο, δήλωσε ο κ. Σολτς, «υπάρχουν, ωστόσο, πράγματα που πρέπει να συζητήσουμ­ε από κοινού» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η Ευρώπη αποτελεί κεντρικό θέμα για τη γερμανική πολιτική, για μια χώρα με πάνω από 80 εκατ. κατοίκους στη μέση της Ευρώπης, για μια χώρα η οποία οφείλει στην ευρωπαϊκή ιδέα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δική της κρατική οντότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία της, είναι νομίζω σωστό και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε αυτό να λειτουργήσ­ει και στο μέλλον».

[SID:11680107]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece