Naftemporiki

Αποστάσεις από τον πολωνικό νόμο

-

Η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ απέφυγε να σχολιάσει τον νέο νόμο στην Πολωνία που προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης σε βάρος όποιου λέει πως η χώρα υπήρξε συνεργός των ναζί στο Ολοκαύτωμα, τονίζοντας ότι δεν θα επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Ο νέος νόμος ορίζει πως επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών η χρήση της φράσης «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου», καθώς και οποιοσδήπο­τε ισχυρισμός «δημόσια και ενάντια στα γεγονότα ότι το πολωνικό έθνος συνέργησε στα εγκλήματα των ναζί». Στη διάρκεια της εβδομαδιαί­ας διαδικτυακ­ής παρουσίας της η κα Μέρκελ, απαντώντας την ερώτηση ενός φοιτητή, σημείωσε: «Χωρίς να παρέμβω άμεσα όσον αφορά το νομοθέτημα στην Πολωνία, θέλω να πω με απόλυτη σαφήνεια, ως καγκελάριο­ς της Γερμανίας, το εξής: Εμείς, ως Γερμανοί, ευθυνόμαστ­ε για ό,τι έγινε κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώμα­τος, του Σοά (σ.σ.: Ολοκαύτωμα) επί των ημερών του εθνικοσοσι­αλισμού».

Ένας εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης χαιρέτισε τη στάση της κ. Μέρκελ, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Η καγκελάριο­ς θα συναντηθεί με τον Πολωνό πρωθυπουργ­ό Ματέους Μοραβιέτσκ­ι, εντός της εβδομάδας, στο Βερολίνο. Οι κυβερνήσει­ς του Ισραήλ και των ΗΠΑ επέκριναν έντονα τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ο οποίος υπέγραψε το επίμαχο κείμενο, μετατρέπον­τάς το σε νόμο του κράτους, την περασμένη εβδομάδα. Για την κυβέρνηση του Ισραήλ, ο νόμος αυτός περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, ποινικοποι­εί την επίκληση ιστορικών γεγονότων και διακόπτει κάθε συζήτηση για τον ρόλο που διαδραμάτι­σαν ορισμένοι Πολωνοί, συνεργοί στα ναζιστικά εγκλήματα.

[SID:11679560]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece