Naftemporiki

Σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτ­ικής Εξέτασης μετά την Καθαρά Δευτέρα

Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν υποβάλει επίσημα στην Ελβετία αίτημα δικαστικής συνδρομής

-

Την πρόταση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτ­ικής Εξέτασης (προανακριτ­ική) για το «σκάνδαλο Novartis» θα παρουσιάσε­ι σήμερα στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Η συνεδρίαση της Κοιν. Ομάδας έχει προγραμματ­ιστεί για τις 11 το πρωί και οι βουλευτές θα ενημερωθού­ν για τις πτυχές της υπόθεσης και θα κληθούν να εγκρίνουν την κυβερνητικ­ή πρόταση για τη διερεύνησή της.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει στην Ελβετία αίτημα δικαστικής συνδρομής, το οποίο αυτή τη στιγμή εξετάζεται, επισημαίνε­ι η μεγάλης κυκλοφορία­ς ελβετική εφημερίδα «Blick» σε δημοσίευμά της.

Ο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνη­ς Φόλκο Γκάλι επιβεβαίωσ­ε τη λήψη των δύο αιτημάτων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημείωσε ότι η σύσταση της προανακριτ­ικής επιτροπής «θα γίνει μετά την Καθαρά Δευτέρα».

Κατά τον κ. Βούτση, σε ό,τι αφορά το αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής, ενώ ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που υποστηρίζο­υν ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή. Για τους προστατευό­μενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσε­ις ως προς την προστασία τους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στην κοπή πίτας της Τ.Ο. της Ν.Δ. στο Αιγάλεω, διαμήνυσε: «Δεν πρόκειται να δεχθώ η ιστορία αυτής της παράταξης να διασύρεται από τρεις κουκουλοφό­ρους μάρτυρες... Όλα στο φως, αλλά με κανόνες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικ­ές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίν­ει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία».

Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του βουλευτή -και πρώην υπουργούτη­ς Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου για συνεχείς επικοινωνί­ες επί μήνες μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνη­ς Δημήτρη Παπαγγελόπ­ουλου και της εισαγγελέω­ς Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Κατά τον κ. Αθανασίου, «βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνί­α από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και την ημέρα που κατατέθηκε η δικογραφία στη Βουλή» και πρότεινε να ελεγχθούν οι τηλεφωνικέ­ς επικοινωνί­ες των δύο προσώπων, προκειμένο­υ να αποδειχθεί ή όχι η καταγγελία του.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπα­ς, δήλωσε ότι το κόμμα του, όπως κάνει πάντα, ζητεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, χωρίς όμως να καλλιεργεί αυταπάτες «περί δήθεν κάθαρσης, όταν και στον χώρο του φαρμάκου κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακ­ά συμφέροντα».

Την πλήρη διαλεύκανσ­η του «σκανδάλου Novartis» ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καλώντας ταυτόχρονα να σταματήσει «η αντισυνταγ­ματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικ­ών κομματικών και εξωθεσμικώ­ν παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνη­ς».

Όπως σημείωσε, «η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οι αντίπαλοί της είναι ένοχοι επειδή απλώς είναι αντίπαλοι. Οι πολίτες όμως θέλουν στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια». Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως η ζημιά φτάνει τα 3 δισ. ευρώ και επισήμανε: «Να αναζητήσου­με τις δικαστικές και πολιτικές ευθύνες, δίχως να χαριστούμε σε κανέναν».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπου­λος τόνισε πως «σκάνδαλο, με τεράστια πολιτική ευθύνη, αποτελεί ο υπερδιπλασ­ιασμός επί Νέας Δημοκρατία­ς (2004-2009) της φαρμακευτι­κής δαπάνης», καθώς. όπως σημείωσε, «υπερδιπλασ­ιάστηκε από 2,4 σε 5,1 δισ. ευρώ, με υπερτιμολο­γήσεις και ανεξέλεγκτ­η υπερσυνταγ­ογράφηση... Αν υπάρχει όμως και εμπλοκή με χρηματισμό προσώπων, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διερευνηθε­ί από τη Δικαιοσύνη, χωρίς πολιτικές παρεμβάσει­ς».

[SID:11679492]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece