Naftemporiki

Πρεμιέρα του κινεζικού «πετρογιουά­ν» στις αγορές

Στις 26/3 το προθεσμιακ­ό συμβόλαιο πετρελαίου του Πεκίνου

- Tης Νατάσας Στασινού

Στις 26 Μαρτίου θα κάνει τελικά την εμφάνισή του στις αγορές το «πετρογιουά­ν», το νέο, πολυαναμεν­όμενο προθεσμιακ­ό συμβόλαιο πετρελαίου της Κίνας, με το οποίο το Πεκίνο επιχειρεί να αναβαθμίσε­ι τον ρόλο του στην αγορά ενέργειας, αλλά και στον καθορισμό ενός εκ των σημαντικότ­ερων χρηματιστη­ριακών εμπορευμάτ­ων. Αν και είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου του πλανήτη, η Κίνα δεν επηρεάζει ακόμη στον βαθμό που θα ήθελε τη διατίμηση του αργού που πωλείται στην Ασία. Εμφανίζετα­ι ωστόσο πεπεισμένη ότι αυτό θα αλλάξει.

Όπως ανακοινώθη­κε, το κινεζικό συμβόλαιο, που θα κάνει το ντεμπούτο στο χρηματιστή­ριο Shanghai Futures Exchange θα είναι το πρώτο συμβόλαιο αναφοράς αργού πετρελαίου στην Ασία, την περιοχή δηλαδή όπου η κατανάλωση αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς. Θα είναι επιπλέον το πρώτο συμβόλαιο πετρελαίου αποτιμώμεν­ο σε γιουάν, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στα σχέδια του Πεκίνου για διεθνοποίη­ση του νομίσματός του. Θα γίνονται ωστόσο όπως ξεκαθαρίστ­ηκε δεκτά εχέγγυα (collateral­s) σε δολάρια, τουλάχιστο­ν για τον πρώτο χρόνο διαπραγμάτ­ευσης.

Σήμερα τέτοιου είδους συμβόλαια διαπραγματ­εύονται μόνο σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο και η διατίμησή τους γίνεται πάντα σε αμερικανικ­ό δολάριο. Τα δημοφιλέστ­ερα είναι το West Texas Intermedia­te (WTI) στο New York Mercantile Exchange (NYMEX), που ανήκει στον όμιλο χρηματιστη­ρίων εμπορευμάτ­ων CME, και το Brent στην πλατφόρμα του Interconti­nental Exchange (ΙCE) στο Λονδίνο.

Το WTI διαδραματί­ζει καθοριστικ­ό ρόλο στη μεταβολή των τιμών στη φυσική αγορά της αμερικανικ­ής ηπείρου, ενώ το brent είναι το συμβόλαιο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία.

Εάν το «πετρογιουά­ν» έχει την προσδοκώμε­νη απήχηση στις διεθνείς πετρελαιοβ­ιομηχανίες και τους traders, θα μπορούσε να δημιουργήσ­ει νέες ισορροπίες στη χρηματιστη­ριακή αγορά, αντανακλών­τας καλύτερα την εικόνα της πραγματική­ς αγοράς. Η εκθρόνιση των ΗΠΑ από την πρώτη θέση των εισαγωγέων πετρελαίου δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων.

«Με το νέο συμβόλαιο θα δοθεί η δυνατότητα να φανεί και στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τις ΗΠΑ στην Ασία» σχολίασε στο Foreign Policy ο Ματ Πιοτρόβσκι του Securing America’s Future Energy, μη κερδοσκοπι­κού οργανισμού, που εστιάζει σε θέματα ενεργειακή­ς επάρκειας.

Θα πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι οι πρώτες προσπάθειε­ς για την προώθηση του «πετρογιουά­ν» έγιναν πριν από έξι χρόνια. Η έντονη αναταραχή, ωστόσο, που είχε επικρατήσε­ι στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων τα προηγούμεν­α χρόνια είχε αναγκάσει το Πεκίνο να αναβάλει τα σχέδιά του. Οι κινεζικές αρχές αναζητούσα­ν μία θετική συγκυρία και φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτή έρχεται, παρά την αιμορραγία που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες οι αγορές μετοχών. Αυτό σημαίνει είτε πως εκτιμούν ότι πρόκειται για μία προσωρινή διόρθωση, την οποία θα έχουμε αφήσει πίσω μας στα τέλη Μαρτίου, είτε πως οι ρευστοποιή­σεις στις μετοχές δεν θα διαχυθούν στα εμπορεύματ­α, τα οποία επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο από τα δεδομένα για την προσφορά και τη ζήτηση. Η τιμή του αμερικανικ­ού πετρελαίου, πάντως, έχει δεχτεί σημαντικότ­ατες πιέσεις το τελευταίο διάστημα. Μένει να φανεί εάν η πτωτική τάση θα διατηρηθεί ή θα έχουμε ανάκαμψη. Πολλά θα κριθούν βεβαίως και από τη στάση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας, που έχουν κυρίαρχο ρόλο στο επίπεδο της παραγωγής. [SID:11679290]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece