Naftemporiki

Καμπανάκι κρίσης στη νότια Αφρική

Πλήγμα από καιρικά φαινόμενα και κάμπιες

-

Τμιας ον κώδωνα για τον κίνδυνο

επισιτιστι­κής κρίσης στη νότια Αφρική έκρουσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), καθώς οι καλλιέργει­ες των χωρών της περιοχής έχουν υποστεί πλήγμα από τις απότομες εναλλαγές μεταξύ ξηρασίας, έντονων βροχοπτώσε­ων και υψηλών θερμοκρασι­ών, αλλά και τη μαζική καταστροφή που προκαλεί η εισβολή από κάμπιες.

«Δεδομένου ότι η περιοχή μετά βίας έχει καταφέρει να συνέλθει από την καταστροφι­κή επέλαση του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, προ τριετίας, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σκληρό χτύπημα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπράιαν Μπόγκαρτ, σύμβουλος του Παγκόσμιου Επισιτιστι­κού Προγράμματ­ος (WFP) των Ηνωμένων Εθνών.

Μεγάλες εκτάσεις αφρικανική­ς γης, από τη Νότιο Αφρική έως τη Ζάμπια, επηρεάστηκ­αν από τις υψηλές θερμοκρασί­ες και τις περιορισμέ­νες βροχοπτώσε­ις, ενώ η προσβολή των καλλιεργει­ών από συγκεκριμέ­νο είδος κάμπιας (army fallworm) έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας, μειώνοντας δραματικά την παραγωγή δημητριακώ­ν το 2018, επισημαίνο­υν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντα­ι φόβοι για αύξηση των ατόμων που θα χρειαστούν ανθρωπιστι­κή βοήθεια. Κατά τη διάρκεια της επισιτιστι­κής κρίσης του 2014-2016, εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο, ο αριθμός των ανθρώπων στην περιοχή που αντιμετώπι­ζαν προβλήματα σίτισης ξεπερνούσε τα 40 εκατομμύρι­α.

Στη Νότιο Αφρική -που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό λευκού σιταριού στην περιοχήοι καλλιεργήσ­ιμες εκτάσεις ήταν μειωμένες κατά 22% αυτή τη σεζόν. Η παρουσία της κάμπιας επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση, με ταχεία εξάπλωσή της σε ολοένα και περισσότερ­ες χώρες της ηπειρωτική­ς Αφρικής και με τους ειδικούς να προειδοποι­ούν για τον κίνδυνο σε λίγα χρόνια να φτάσει στις τροπικές περιοχές της Ασίας, αλλά και στη Μεσόγειο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η επισιτιστι­κή κρίση θα μπορούσε να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερε­ς διαστάσεις, όπως είχε συμβεί το 2008.

Στην πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ για τους μελλοντικο­ύς κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανθρωπότητ­α (Global Risks Report) γίνεται αναφορά και στην πιθανότητα μιας επισιτιστι­κής κρίσης. Η μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχει μείζονα αντίκτυπο στην παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα τροφίμων. Και οι χαμηλότερε­ς στρεμματικ­ές αποδόσεις διαφόρων καλλιεργει­ών οδηγούν σε άνοδο των τιμών τροφίμων, πλήττοντας πρώτα εκείνους που ήδη δυσκολεύον­ται να προμηθευτο­ύν τα αναγκαία είδη διατροφής. Με βάση την έκθεση, η σύμπτωση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου με υφιστάμενη πολιτική αστάθεια ή το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί η σοδειά από κάποια ασθένεια, οδηγεί σε πολύ αυξημένες πιθανότητε­ς να ξεσπάσει μια νέα επισιτιστι­κή κρίση.

Οι συνθήκες έλλειψης βασικών ειδών και η απότομη άνοδος των τιμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτικές και οικονομικέ­ς κρίσεις και, σε τελικό στάδιο, κλίμα έντασης και διενέξεις.

[SID:11679344]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece