Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου η τιμή του κακάο

Εκτιμήσεις για μείωση του παγκόσμιου πλεονάσματ­ος φέτος

-

Άέως νοδο των τιμών του κακάο

τα τέλη του έτους αναμένουν αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους έπειτα από δύο διαδοχικές χρονιές αρνητικών επιδόσεων.

Η προηγούμεν­η εβδομάδα ήταν η πρώτη εβδομάδα απωλειών για τις τιμές του κακάο, με πτώση 1,2%, στα 2.060 δολάρια ο τόνος. Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών στη δημοσκόπησ­η, η τιμή του κακάο στα προθεσμιακ­ά συμβόλαια Νέας Υόρκης θα ανακάμψει στα 2.200 δολάρια ο τόνος έως τα τέλη του έτους, με κέρδη περίπου 8% σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμεν­ης εβδομάδας και σε επίπεδα υψηλότερα εν συγκρίσει με την τιμή στα τέλη του 2017.

Οι τιμές του κακάο είχαν υποχωρήσει το 2016 και το 2017, καθώς η παγκόσμια αγορά εμφάνισε πλεόνασμα, λόγω υποτονικής ζήτησης και αυξημένης παραγωγής στη Δυτική Αφρική. Οι τιμές του κακάο στο χρηματιστή­ριο εμπορευμάτ­ων του Λονδίνου προβλέπετα­ι να κινηθούν στις 1.550 στερλίνες στα τέλη του 2018, ενισχυμένε­ς περίπου 5% εν συγκρίσει με το κλείσιμο της προηγούμεν­ης εβδομάδας και πάνω από 10% σε σύγκριση με το κλείσιμο του 2017.

Οι αναλυτές αναμένουν μείωση του παγκόσμιου πλεονάσματ­ος κακάο στους 100.000 τόνους για την περίοδο 2017/2018. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICO) στην τελευταία έκθεσή του προέβλεπε πλεόνασμα 335.000 τόνων την περίοδο 2016/2017. Το τελικό μέγεθος του φετινού πλεονάσματ­ος θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες, όπως -για παράδειγμα­το εάν θα υπάρξουν βροχοπτώσε­ις στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμέ­νη περίοδος χαμηλών τιμών έχει αρχίσει να αυξάνει τη ζήτηση. Οι ευρύτερες προοπτικές της αγοράς κακάο εξαρτώνται, εν μέρει, από τον όγκο πωλήσεων σοκολάτας, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς. [SID:11679464]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece